Kako pravilno šlepati auto?

Prikaz kačenja užeta za automobil

Objavljeno 27/10/2021

Auto Servis Crnaić

 

Ostanete li vam automobil na cesti u kvaru, a trebate ga odvesti do najbližeg servisa ili svog doma, na raspolaganju su vam dvije opcije – pozvati vučnu službu ili pozvati drugog vozača u pomoć koji će vas odšlepati.

Vučna služba je jednostavnije i sigurnije rješenje, no ukoliko vam osiguranje ne pokriva šlep službu takav prijevoz bi vam bio skup, Ako se nalazite na području koje služba ne pokriva ili vam je jednostavno praktičnije pozvati nekoga u pomoć kako bi vas pošlepao, savjetujemo vas kojih pravila i zakona se morate pridržavati.

Koja vozila se smiju šlepati

Zakonom o “Sigurnosti prometa na cestama” određeno je tako da se šlepati ne smiju motocikli (osim ako imaju bočnu prikolicu) niti vozila koja su potpuno ispravna.

Užetom se ne smiju šlepati vozila koja su tehnički neispravna (vozila kojima je u kvaru sustav upravljanja ili sustav kočenja), kao ni teretna vozila niti autobusi.

Krutom vezom ne smije se vući vozilo koje nema ispravan uređaj za upravljanje ni vozilo koje je teže od vučnog vozila, ako mu je neispravna radna kočnica.

U vozilu koje se šlepa ne smije biti drugih putnika osim vozača. Vozač vozila koje se šlepa mora imati valjanu vozačku dozvolu za kategoriju vozila u kojem se nalazi.

Pravila za vuču neispravnog vozila

Vozilo se na cesti može vući pomoću užeta, krute veze (rude) i oslanjanjem ili ovješenjem vozila o vučno vozilo.

Razmak između vučnog i vučenog vozila, ako se vuče užetom, mora iznositi od tri do pet metara, a ako se vuče pomoću krute veze može iznositi i manje od tri metra.

Za vrijeme vuče oba vozila moraju biti označena znakom kojim se označava zaustavljeno vozilo na kolniku (sigurnosni trokut).

Na vozilo koje vuče drugo vozilo trokut se postavlja s prednje, a na vučeno vozilo sa stražnje strane.

Noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti vozilo se smije vući samo ako na svojoj stražnjoj strani ima upaljena crvena svjetla za označavanje vozila ili ako ga vuče motorno vozilo koje ima i pri vuči upotrebljava žuto rotacijsko svjetlo.

Kazne za ne pridržavanje ovih zakona su stroge –  ovisno o odredbi, fizičke osobe morat će izdvojiti od 300 do 700 kuna, dok će pravne osobe nepoštivanje zakona koštati od 1.500 do 15.000 kuna.

Zatrebate li pomoć na cesti, s povjerenjem se javite vučnoj službi Auto servisa Crnaić.  Uslugu vučnu službe pružamo 24 sata na dan, 365 dana u godini, na području Vukovarsko-srijemske županije, no i cijele Hrvatske (i inozemstva) po potrebi. Osim što pružamo usluge vučne službe za vozila u kvaru ili nakon prometne nesreće, obavljamo i mehančki popravak vozila na licu mjesta. 

Povezane vijesti

Gdje je cijena goriva najjeftinija?

Gdje je cijena goriva najjeftinija?

Tankiranje polako, ali sigurno postaje luksuz za hrvatske standarde. Nikoga ne vesele novosti o poskupljenju goriva, a dolaskom hladnijeg vremena automobil sigurno biramo kao primarno prijevozno sredstvo. Kako vaš limeni ljubimac ne bi prezimio u garaži, potrebno je...

5 savjeta za sigurnu vožnju po magli

5 savjeta za sigurnu vožnju po magli

Svaka promjena vremena vozačima donosi vlastiti niz izazova. Dolaskom jeseni se, osim kiše, susrećemo i s maglom. Magla nije znak za uzbunu, nego samo za dodatan oprez. Za vožnju po magli potrebno je slijediti preporuke, a u nastavku možete pročitati naše savjete koje...

Zlatni trik za umorne vozače

Zlatni trik za umorne vozače

Kao što konzumacija alkohola ili korištenje mobitela može negativno utjecati na kvalitetu vožnje, tako isto može i umor. Upravo je današnji užurbani način života jedan od glavnih razloga zašto ljudi sve češće sjedaju za volan nakon nedovoljnog i nekvalitetnog sna. Ako...

TREBAŠ SERVIS? DOGOVORI TERMIN U AS CRNAIĆ VINKOVCI