Ljeto – vrijeme za čišćenje i servis klime u autu

Objavljeno 12/06/2019

Auto Servis Crnaić

 

Proljeće i početak ljeta idealno su vrijeme za provjeru stanja klima uređaja. Klimu, kao i cijeli automobil, je potrebno redovito održavati te je prepručljivo napraviti mali kontrolni servis klime svake dvije godine. Slabije hlađenje, neugodan miris i čudni zvukovi ili preglasan rad klime znakovi su da klima uređaj treba pregledati stručna osoba kako bi se ustanovio razlog navedenih poteškoća.

Kvarovi klima uređaja

Problem s neugodnim mirisom iz ventilacije se najčešće može riješiti redovitom promjenom filtera te dezinfekcijom sustava. Naime, u filteru se nakupljaju čestice koje smanjuju propusnost zraka te koje trulenjem stvaraju neugodan miris. Redovitom zamjenom filtera kabine izbjeći ćemo ovaj scenarij, a neugodne mirise, gljivice i bakterije iz sustava otklanjaju se dezinfekcijom.

Ukoliko klima slabije hladi moguće je da je došlo do oštećenja dijela sustava i curenja plina iz sustava. Plin nije teško nadomjestiti, sustav se jednostavno dopuni potrebnom količinom. Najvažniji dio posla je otkriti gdje dolazi do curenja plina te potom sanirati postojeći kvar.

Glasni, neobični zvukovi i brujanje klima uređaja mogu biti znak oštećenja kompresora.  Često se ovaj problem može riješiti zamjenom ležaja ili nekih drugih dotrajalih dijelova. U slučaju curenja plina kompresor može ostati bez podmazivanja i može doći do većih oštećenja. Stoga, primjetite li cvilenje, struganje ili nekakav drugi neuobičajen zvuk, obavezno prekontrolirajte cijeli sustav.

Servis klime u AS Crnaić

Servis klime uređaja u Auto servisu Crnaić uključuje kontrolni pregled sustava od strane stručnog majstora, zamjenu filtera peludi, čišćenje i podmazivanje sustava, punjenje klime uređaja plinom te dezinfekciju sustava ozonom uređajem “Ozon maker”.

 

Povezane vijesti

Osim udobnosti, amortizeri utječu i na zaustavni put!

Osim udobnosti, amortizeri utječu i na zaustavni put!

Kada govorimo o sigurnosti u vožnji, jedan od bitnijih dijelova automobila, uz kočioni sustav, gume i ovjes, su amortizeri. Često vlada krivo mišljenje da amortizeri imaju „samo“ funkciju ublažavanja treskanja i skakanja automobila, miješajući često amortizere i...

Rashladna tekućina- zašto je bitna i koliko često je treba mijenjati

Rashladna tekućina- zašto je bitna i koliko često je treba mijenjati

Rashladna tekućina, popularnije zvana “Antifriz”, je jako bitna tekućina koja ima svrhu čuvanja motora i dijelova motora. Antifriz štiti metalne dijelove hladnjaka i motora od korozije, čuva brtve i semeringe te podmazuje sustav.  Ljeti motor štiti od od pregrijavanja...

Kako produljiti vijek trajanja automobila

Kako produljiti vijek trajanja automobila

  Ovisno o kojoj marki automobila je riječ, postoje razlike u kvaliteti izrade kao i tehnologijama koje se primjenjuju i materijalima koji se koriste pri izradi. No, bez obzira radi li se o luksuznom ili „običnom“ autu, vozač i vlasnik može bitno utjecati na...

TREBAŠ SERVIS? DOGOVORI TERMIN U AS CRNAIĆ VINKOVCI