Vuča prikolice – savjeti i upute

Zeleni automobil cestom vuče prikolicu na kojoj je čamac

Objavljeno 06/05/2020

Auto Servis Crnaić

Ljetno vrijeme sa sobom donosi sve češća putovanja na jednodnevne izlete, vikend-izlete ili na godišnje odmore. Mnogi vozači zato uz automobil vuku i kamp prikolicu, prikolicu sa čamcem ili neku drugu vrstu prikolice koja će im dodatno uljepšati odmor.

Vuča prikolice je naizgled jednostavna – prikolica se zakači na kuku automobila i to je to. No, postoje neke stvari koje svaki vozač mora znati kako bi vožnju učinio sigurnom za sebe i svoje suputnike te kako bi bez problema došao do svog odredišta.

Što morate provjeriti prije putovanja?

Priprema prikolice za putovanje počinje puno prije samog putovanja. Prvo i osnovno, svaki vozač mora znati je li mu uopće dozvoljeno vući prikolicu.

Vozači koji imaju položen ispit za B kategoriju mogu voziti prikolicu čija najveća dopuštena masa ne prelazi 750kg. U kombinaciji vozila i prikolice najveća dopuštena masa ne smije prelaziti 3500kg, a ako ju prelazi onda vozač mora položiti dodatni ispit „Upravljanje vozilom“ kako bi stekao vještine upravljanja velikom težinom, a ako težina prelazi 4250kg vozač mora položiti ispit za upravljanje vozila E kategorije.

Ako najveća dopuštena masa kombinacije prikolice i vozila prelazi 4250kg, onda vozač mora položiti ispit za E kategoriju.

Nakon što vozač utvrdi smije li vuči i prikolicu uz svoj automobil, mora se pobrinuti da je prikolica tehnički ispravna, da su gume na prikolici u redu, da sva potrebna signalizacija radi ispravno i da su sve ostale komponente prikolice u potpunosti ispravne.

Također, izuzetno je važno provjeriti i autokuku na Vašem automobilu. Prije nego što zakačite prikolicu provjerite je li autokuka dobro ugrađena na automobil (ukoliko ugradnja nije bila tvornička) te je li čitava ili je istrošena.

Ako je sve u redu, autokuku namažite mašću jer će to olakšati upravljanje i manevriranje prikolicom.

Što morate imati na umu tijekom vožnje?

Sve ste provjerili, sve je u redu i sad krećete na put. No, i tijekom puta morate imati neke stvari na umu kako biste vi, vaši suputnici i ostali sudionici u prometu bili maksimalno sigurni.

Prvo, uvijek imajte na umu da je prikolica iza Vas. Mnogi vozači na taj dio zaborave jer prikolicu vuku svega nekoliko puta godišnje, a to može imati kobne posljedice. Naša je preporuka da kupite dodatni retrovizor koji će omogućiti da bolje vidite prikolicu.

Retrovizor automobila u kojem se vide vozila na cesti iza automobila

Redovito pratite prikolicu pomoću retrovizora, a za dodatnu sigurnost kupite i dodatni retrovizor u kojem ćete bolje vidjeti prikolicu!

 

Vožnja automobila s prikačenom prikolicom je zahtjevna i potrebna je maksimalna koncentracija pri vožnji. Uvijek pomno pratite što se događa ispred vas te pazite na cestu jer ćete tako na vrijeme vidjeti i izbjeći kolotrage, rupe i ostale stvari zbog kojih biste mogli izgubiti kontrolu nad vozilom ili nad prikolicom.

Kako biste mogli ispravno reagirati, pazite i na brzinu kojom vozite! Nemojte voziti brže od 80km/h, a posebno pazite na razmak između Vašeg automobila i automobila ispred Vas.

Taj razmak neka bude najmanje 4 sekunde jer ćete tako biti sigurni da imate prostora za naglo kočenje. Također, osigurajte si i prostor za manevriranje u slučaju naglog kočenja. Također, kočite motorom što je više moguće jer je takav način kočenja najstabilniji.

Motor je posebno opterećen kada se putuje s prikačenom prikolicom. Zato posebno pazite pri vožnji uzbrdo jer tada postoji najveća opasnost od pregrijavanja motora. U slučaju vožnje uzbrdo pazite na okretaje motora, a preporuka je da vozite u nižem stupnju prijenosa (u nižoj brzini) jer se tako motor bolje i brže hladi.

Provjerite i stanje automobila prije puta

Osim što morate dobro provjeriti stanje prikolice, izuzetno je važno provjeriti i stanje automobila prije dugačkog putovanja kako biste bili sigurni da Vas automobil neće iznevjeriti kada već krenete na put.

Prije puta provjerite razinu ulja u motoru i razinu rashladne tekućine i vodene pumpe. Također obavezno prekontrolirajte tlak u gumama kako biste imali maksimalnu stabilnost i udobnost pri vožnji i prekontrolirajte svoju opremu za slučaj nužde kako biste bili sigurni da možete pravilno reagirati na sve nepredviđene situacije u vožnji!

Povezane vijesti

Kako reagirati u slučaju puknute gume?

Kako reagirati u slučaju puknute gume?

Pucanje gume je najgora noćna mora svakog vozača, ali vrlo je vjerojatno da će se svaki vozač barem jednom za svog života suočiti upravo s ovim problemom. Ono se može dogoditi iz nekoliko razloga i potrebno je znati kako pravilno reagirati kako ne biste bili opasnost...

5 savjeta za sigurnu noćnu vožnju!

5 savjeta za sigurnu noćnu vožnju!

Dolaskom ljeta sve se više putuje na godišnje odmore na more ili u posjet obitelji na drugom kraju države. No, zbog velikih vručina i gužvi na cestama tijekom dana, mnogi se vozači odlučuju na putovanje noću. Putovanje noću je mirnije i ugodnije zbog niže temperature,...

Kako pripremiti automobil za ljetno putovanje?

Kako pripremiti automobil za ljetno putovanje?

Polako nam se bliže lijepi i topli proljetni i ljetni dani. To znači da ćemo, za razliku od zimskih dana, sve češće  izlaziti iz kuće i boraviti u prirodi ili ići na zaslužene godišnje odmore. Naši su automobili samim time sve više u pokretu pa je posebno važno...

TREBAŠ SERVIS? DOGOVORI TERMIN U AS CRNAIĆ VINKOVCI