Koliko prekoračenje brzine toleriraju policijske kamere?

Prometni znak koji označava dopuštenu brzinu kretanja od 130 km/h

Objavljeno 30/07/2019

Auto Servis Crnaić

 

S obzirom na veliki broj novih policijskih kamera na hrvatskim prometnicama, vjerojatno Vas zanima koliko zapravo prekoračenje brzine kamere toleriraju te koliko zapravo smijete voziti bez straha da ćete biti kažnjeni. 

MUP je donio odluku o postavljanju novih kamera za nadzor brzine i ponašanja vozača na prometnicama u Republici Hrvatskoj. Odluka o lokacijama novih kamera donešena je na osnovu podataka o učestalosti prometnih nesreća, a ukupno će se postaviti 59 novih kamera u 122 kućišta i većina ih je već u funkciji.  Kamere će se periodično premještati iz kućišta tako da ne možemo sa sigurnošću znati koja u kojem trenutku snima i gdje, no dobra vijest je što lokacije kamera možete saznati na Google Maps OVDJE. 

Ukoliko ste ipak vozili više od propisane brzine, a snimila vas je fiksna policijska kamera, vjerojatno vas zanima prag tolerancije prekoračenja dozvoljene brzine. Iz Hrvatskog Autokluba prenose odgovor iz Ministarstva, koji kaže:

“Ovisno o propisanoj, odnosno ograničenoj brzini, na određenoj dionici ceste tako policijski službenici iz policijske postaje, na čijem se nadležnom teritoriju nalazi fiksni uređaj za nadzor brzine kretanja vozila u cestovnom prometu, podešavaju vrijednost brzine u navedenom uređaju od koje će se fotografirati/snimati vozila koja se kreću istom ili većom brzinom od one koja je zadana u uređaju.

Najveće dopuštene mjerne pogreške mjerila brzine ne smiju biti veće od ± 3 km/h za brzine do 100 km/h, a iznad te brzine ne smiju biti veće od ± 3 posto. Sigurnosna razlika kod mjerenja brzine za brzine do 100 km/h iznosi 10 km/h, a za brzine veće od 100 km/h iznosi 10 %izmjerene brzine.

Navedeni mjeriteljski zahtjevi propisani su Pravilnikom o mjeriteljskim zahtjevima za mjerila brzine vozila u cestovnome prometu (Narodne novine, broj: 38/2001, 43/2001, 19/2002). Kod procesuiranja prometnih prekršaja nepropisne/nedopuštene brzine mjerodavna je ona brzina koja se dobije tako da se od izmjerene vrijednosti brzine u uređaju odbije vrijednost sigurnosne razlike kako bi se učinio ispravak zbog pogreške mjerila brzine odnosno mjerne metode.”

Dakle, za područja gdje su ograničenja brzine do 100 km/h tolerira se do 10km/h prekoračenja, a za područja gdje su ograničenja brzine preko 100 km/h tolerira se prekoračenje brzine od 10%. 

S obzirom da brzinomjer svakog automobila (bez iznimke) ima u sebi ugrađeno tvorničko odstupanje tako da pokazuje malo veću brzinu od stvarne, izmjerena brzina nadzorne kamere bit će manja od one koju vam pokazuje brzinomjer auta. Dakle, vozite li 10 km/h više od propisanog (ili 10%, ovisno o ograničenju), ne morate se bojati kazne.

Cjelokupan popis kamera za nadzor brzine možete pronaći OVDJE, a mi vam donosimo lokacije u kamera u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

 

Lokacija nadzornih kamera u Vukovarsko-srijemskoj županiji

  • VINKOVCI, križanje Ulica Ruđera Boškovića – Ulica Ćirila i Metoda (D55),
  • VINKOVCI, križanje Ulica Hrvoja Vukčića Hrvatinića – Odvojak ulice Nikole Tordinca (D55),
  • BOBOTA, križanje državne ceste D2 – županijske ceste Ž4111,
  • GRADIŠTE, križanje Ulice dr. Marka Kadića – državne ceste D55.

Povezane vijesti

Glazba u vožnji: utječe li na vaše performanse?

Glazba u vožnji: utječe li na vaše performanse?

Glazba u vožnji postala je neizostavna, a izbor o tome hoćete li ju slušati i koliko glasno, izravno utječe na vaše vozačke performanse. Svatko ima svoju listu glazbenih favorita za slušanje u vožnji, ali jeste li se ikad zapitali može li vaša najdraža pjesma utjecati...

Predstavljen je novi Hyundai Tucson!

Predstavljen je novi Hyundai Tucson!

Hyundai je predstavio četvrtu generaciju popularnog SUV modela Tucson! Novi se Tucson najočitije razlikuje od prijašnjih modela posebno dizajniranim prednjim krajem automobila. Naime, nova prednja maska u potpunosti skriva prednje LED farove kad su ugašeni. To se...

Što označavaju oktanski i cetanski broj?

Što označavaju oktanski i cetanski broj?

Svi smo vidjeli na benzinskim crpkama oznake za gorivo kao što su 95, 100 ili E5, B7 i slično. No, što te oznake zapravo znače? Radi se o oznakama oktanskog broja za benzince i cetanskog broja za dizelaše, a one označavaju kvalitetu pojedine vrste goriva. U narednim...

TREBAŠ SERVIS? DOGOVORI TERMIN U AS CRNAIĆ VINKOVCI