Glazba u vožnji: utječe li na vaše performanse?

Nasmiješena vozačica automobila namješta glasnoću radija za vrijeme vožnje

Objavljeno 08/10/2021

Auto Servis Crnaić

Glazba u vožnji postala je neizostavna, a izbor o tome hoćete li ju slušati i koliko glasno, izravno utječe na vaše vozačke performanse.

Svatko ima svoju listu glazbenih favorita za slušanje u vožnji, ali jeste li se ikad zapitali može li vaša najdraža pjesma utjecati loše na vožnju? Donosimo vam odgovor u nastavku.

Zašto je dobro slušati glazbu tijekom vožnje?

Glazba je postala neizostavni dio vožnje, a izbor o tome hoćete li ju puštati dok se vozite može utjecati i na vaše ponašanje za upravljačem.

Glazba pomaže u nošenju s tjeskobom za vrijeme vožnje.

Zapravo postoji mnogo razloga zašto je dobro slušati glazbu tijekom vožnje. Jedan od njih smo spomenuli u jednom od naših prethodnih blogova, a radi se upravo o tome da vas glazba drži budnima.

Glazba je tu da učini vaše putovanje zanimljivijim – bilo da se radi o rutinskom odlasku na posao ili o nekom većem putovanju. Nerijetko čujemo da se dogodila prometna nesreća zato što je vozač zaspao tijekom vožnje. Zato se protiv laganog umora pri vožnji možete se boriti upravo s glazbom, no ako se radi o jakoj iscrpljenosti i umoru, najbolje je da zaustavite vožnju i odmorite.

Kako glazbeni žanr utječe na ponašanje vozača?

Različiti glazbeni žanrovi inače utječu na različito na raspoloženja ljudi i njihove svakodnevne performanse pa zato i ne čudi da takav utjecaj imaju i na vozačeve performanse.

Istraživanje je utvrdilo da je najbolji tempo za sigurnu vožnju upravo onaj koji oponaša otkucaje srca – između 60 i 80 otkucaja u minuti. Brže melodije izazivaju bržu vožnju, a nasuprot tomu, sporija glazba će rezultirati sporijom vožnjom.

Psiholozi tvrde da je bučna glazba neprijatelj u vožnji te da je između 55 i 65 decibela optimalna glasnoća za vožnju.

Koje pjesme treba izbjegavati u vožnji?

Zbog svog brzog tempa i energičnosti, neke su se pjesme pokazale posebno opasne u vožnji.

15 pjesama koje su se pokazale najopasnijima za slušanje u vožnji:

1. “The Greatest Show” Hugh Jackman
2. “Paradise” George Ezra
3. “One Kiss (with Dua Lipa)” Calvin Harris
4. “Jackie Chan” Tiesto
5. “Youngblood” 5 Seconds of Summer
6. ”Lullaby” Sigala
7. “Answerphone (feat. Yxing Bane)” Banx & Ranx
8. “If You’re Over Me” Years & Years
9. “Hey Mama” The Black Eyed Peas
10. “Dead on Arrival” Fall Out Boy
11. “Paper Planes” M.I.A
12. “How You Remind Me” Nickelback
13. “Paradise City” Guns N’ Roses
14. “Hit the Road, Jack” Ray Charles
15. “Heartless” Kanye West

Ovaj popis, dakako, bilježi neke od najvećih hitova koje vole različite generacije pa tako i imaju potrebu uz njih pjevati i/ili plesati. Ono po čemu je još specifična ova lista najopasnijih pjesama jest – žanrovi su šaroliki. Tu su se našli neki veliki rock hitovi, kao i različite vrste popa, elektronske glazbe i hip-hopa.

Ipak, stručnjaci kažu, da je slušanje glazbe koje vam se ne sviđa loše jer može uzrokovati stres i smetnje, kao i negativan utjecaj na vožnju. I mi se s tim slažemo! Zato najbolje slušajte ono što volite, ali na prikladnoj glasnoći koja neće ometati vas ni promet oko vas.

 

 

Povezane vijesti

Predstavljen je novi Hyundai Tucson!

Predstavljen je novi Hyundai Tucson!

Hyundai je predstavio četvrtu generaciju popularnog SUV modela Tucson! Novi se Tucson najočitije razlikuje od prijašnjih modela posebno dizajniranim prednjim krajem automobila. Naime, nova prednja maska u potpunosti skriva prednje LED farove kad su ugašeni. To se...

Što označavaju oktanski i cetanski broj?

Što označavaju oktanski i cetanski broj?

Svi smo vidjeli na benzinskim crpkama oznake za gorivo kao što su 95, 100 ili E5, B7 i slično. No, što te oznake zapravo znače? Radi se o oznakama oktanskog broja za benzince i cetanskog broja za dizelaše, a one označavaju kvalitetu pojedine vrste goriva. U narednim...

Hyundai – 30 godina eko-mobilnosti!

Hyundai – 30 godina eko-mobilnosti!

Hyundai se već 30 godina ističe u inovativnosti razvoja ekološki prihvatljivih vozila! Naime, dok su električni automobili i hibridi postali široko rasprostranjeni tek u posljednjih nekoliko godina, Hyundai je svoj prvi električni automobil razvio još davne 1991....

TREBAŠ SERVIS? DOGOVORI TERMIN U AS CRNAIĆ VINKOVCI