Hyundai – 30 godina eko-mobilnosti!

Plavi Hyundai Kona automobil ispred zgrade

Objavljeno 29/07/2020

Auto Servis Crnaić

Hyundai se već 30 godina ističe u inovativnosti razvoja ekološki prihvatljivih vozila!

Naime, dok su električni automobili i hibridi postali široko rasprostranjeni tek u posljednjih nekoliko godina, Hyundai je svoj prvi električni automobil razvio još davne 1991. godine.

Taj model, Sonata Electric Vehicle, koji je nudio domet od 70 kilometara i maksimalnu brzinu od 60km/h, omogućio je daljnji razvoj EV koncepata pa je 1994. razvijen električni automobil koji je baziran na modelu Scoupe, a koji je nudio domet od 140km te brzinu od 12km/h!

Imajući na umu brigu o okolišu, Hyundai je počeo razvijati vozila s gorivim ćelijama te je svoj prvi prototip automobila s gorivim ćelijama, Santa Fe Fuel Cell Electric Vehicle, predstavio još 2000. godine.

Već 4 godine kasnije na sajmu automobila u Ženevi 2004. Hyundai je predstavio koncept gorivih ćelija druge generacije  Tucson FCEV koji je donio niz tehničkih prednosti i raspon vožnje od čak 300 kilometara.

Prošlog se desetljeća Hyundai usredotočio na stvaranje električnih serijskih modela pa je tako predstavio ix35 Fuel Cell koji je postao prvo komercijalno proizvedeno vozilo s vodikovim gorivim ćelijama na svijetu. Osim njega, u 2016. Hyundai je predstavio IONIQ, prvi automobil na svijetu koji je ponudio odvojene hibridne, plug-in hibride i potpuno električne pogonske sklopove u jednom tipu karoserije, a 2018. predstavio je prvi svjetski električni SUV – Konu Electric!

Hyundai je 2020. godinu nazvao „Godinom elektrifikacije“, što znači da Hyundai do kraja godine planira ponuditi više od tri četvrtine svojih modela u Europi u elektrificiranim verzijama te tako postati jedan od najvećih proizvođača vozila s nultom emisijom u Europi.

Više o inovacijama u eko-mobilnosti pročitajte na službenoj Hyundai stranici!

Povezane vijesti

Zašto održavati automobil u ovlaštenim servisima?

Zašto održavati automobil u ovlaštenim servisima?

Svaki vozač zna koliko je važno redovito održavati automobil. Novi automobili dolaze s garancijom, pa vozači svoje limene ljubimce održavaju u ovlaštenim servisima dok vozilu vrijedi garancija, ali istekom garancije postavlja se pitanje je li bolje održavati automobil...

Hyundai – pobjednik iF Design Awards 2020!

Hyundai – pobjednik iF Design Awards 2020!

Hyundai je odnio dvostruku nagradu na iF Design Awards 2020! Ova svjetski poznata organizacija već više od 65 godina dodjeljuje nagradu za dizajn, a pobjednika proglašavaju stručnjaci za dizajn iz cijeloga svijeta. Ove godine nagrada je pripala Hyundai Sonati i...

Nove kamere za nadzor brzine u Vukovarsko-srijemskoj županiji!

Nove kamere za nadzor brzine u Vukovarsko-srijemskoj županiji!

Kako bi se osigurala veća sigurnost u prometu i kako bi se smanjio broj prometnih nesreća, u četvrtak 5. ožujka 2020. policija je postavila nove nadzorne kamere na 5 lokacija u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Lokacije novih nadzornih kamera Ove nadzorne kamere mogu...

TREBAŠ SERVIS? DOGOVORI TERMIN U AS CRNAIĆ VINKOVCI