032 360 321 servis@crnaic.hr

Vožnja u zimskim uvjetima nerijetko ostavlja trag na automobilu te je početak proljeća najbolje je vrijeme za napraviti kontrolni pregled i čišćenje automobila te, po potrebi, napraviti manji servis. Većinu stvari možete i sami napraviti i ne iziskuju puno vremena.

Zamjena guma

Od 15. travnja više ne morate imati zimske gume na svom vozilu, a s obzirom na toplo vrijeme preporučljivo je napraviti zamjenu guma što prije. Zimske gume se u ljetnim uvjetima pojačano troše i gube svoja značajna svojstva (temperature od 7°C se smatra kao nekakva granica za zimsko/ljetne gume) te nema razloga bespotrebno ih trošiti.

Pranje automobila

Sol, pijesak i kamenčići kojima se posipaju prometnice mogu značajno oštetiti lak na automobilu te dobro prekontrolirajte limariju. Sol koja se zavlači u oštećena mjesta pridonosi stvaranju korozije na autu. Kako raste temperatura stvara se vlaga koja zajedno sa soli čini idealne uvjete za stvaranje hrđe.  Automobil stoga obavezno odvezite na temeljito pranje. Veća oštećenja je potrebno popraviti na vrijeme kako bi izbjegli  širenje hrđe.

Prekontrolirajte tekućine

Antifriz zimi štiti automobil od smrzavanja, no jednako je bitan i ljeti kada štiti automobil od pregrijavanja. Provjerite količinu antifriza u sustavu i po potrebi nadolijte tekućine. Količina u spremniku bi trebala biti između oznake “max” i “min”.

Ukoliko ne znate koji je antifriz bio unutra, preporučljivo je isprazniti spremnik i nasuti novi. Mješavinu pripremite prije sipanja u spremnik, nemojte prvo sipati vodu pa antifriz, ni obrnuto.

Uz antifriz prekontrolirajte i razinu ulja – to je nešto što biste trebali činiti svakih nekoliko tjedana

Zamjenite metlice brisača

Zaleđena stakla i češće korištenje u zimskim danima dovode do potrošenosti brisača. Provjerite stanje metlica te ih zamjenite po potrebi.

Pregledajte farove

U zimskim uvjetima vožnje često dolazi do oštećenja i povećanog trošenja farova te se samim time smanjuje jačina svjetala. Farove možete samostalno polirati ukoliko imate osnovni alat i malo volje i znanja. 

Trebate li pomoć stručnjaka, javite se u Auto servis Crnaić u Vinkovcima. Vrhunski opremljena radionica i stručno osposobljeni radnici stoje Vam na raspolagnaju.