10 stvari koje morate imati u autu za vrijeme zimskih putovanja!

Prikaz automobila u vožnji po zimskim uvjetima

Objavljeno 17/12/2019

Auto Servis Crnaić

Putovanje zimi može biti puno nepredvidljivih situacija. Akumulator Vam se može isprazniti, možete slučajno sletjeti s ceste i zapeti u snijegu, možda ste zaboravili natočiti gorivo i automobil Vam se zaustavio na otvorenoj cesti i morate čekati pomoć. Snalaženje u takvim situacijama bit će puno lakše ako ste se pripremili za moguće neprilike na putu.

Prije polaska na put uvijek morate biti sigurni da je vaš rezervoar pun, da su vam brisači novi i ispravni i da je akumulator ispravan.

Uz to, donosimo jos 10 stvari koje Vam mogu pomoći da sigurno dođete do željene destinacije!

10 stvari koje će vam olakšati putovanje po zimi:

1. Strugalica za led

Ujutro ste se probudili, spremili ste se za put, dolazite do auta i vidite – cijeli automobil je prekriven ledom. Pokušavate led sastrugati rukama, ali jedino što ste postigli je to da su vam se ruke smrznule. Ulazite u autmobil i palite brisače – otkrivate da i to čini više štete nego koristi. U takvom scenariju bit ćete zahvalni sebi što ste pred početak zime stavili u automobil strugalicu za led. Vaše će staklo biti čisto za koju minutu, a vožnja će biti sigurnija.

Strugalica za led

2. Lopatica

Što ako za vrijeme dugačkog putovanja sletite s ceste ili vam auto zapne u snijegu? Umjesto da snijeg razbacujete rukama, izvadite iz prtljažnika malu sklopivu lopaticu kojom ćete za manje od 10 minuta sav snijeg oko auta razbacati, a automobil će vam se lakše pokrenuti i možete nastaviti svoj put!

Mala crna lopatica za auto

3. Rezervna kapa i rukavice

Ukoliko budete morali koristiti lopaticu za razbacivanje snijega usred noći jer ste zapeli u snijegu, sigurno ćete poželjeti da imate rezervnu kapu ili rezervni par rukavica. Kapa i rukavice stanu u svaki pretinac u vašem automobilu, neće zauzeti puno mjesta, ali vaše eventualne neprilike mogu učiniti puno lakšima.

4. Vunena deka

Najgora stvar za vrijeme zime jest – hladnoća. Ako morate zbog određenih razloga dugo čekati u ugašenom automobilu, bilo radi štednje goriva ili jer vam se auto ugasio i ne možete ga opet upaliti, bit ćete sretni što u automobilu uvijek držite vunenu deku. Ona će vam poslužiti u ovakvom scenariju, ali lijepo ju je imati i ako putujete s djecom na dugačko putovanje – djeca će ljepše zaspati u automobilu ako su pokriveni toplom i mekanom dekom.

Crno-siva vunena deka

5. Vreća pijeska ili soli

Pijesak ili sol će vam dobro doći ako vam auto zapne u snijegu. Samo pospite veću količinu pijeska ili soli oko vaših guma i auto će bez problema izaći iz snijega.

6. Kutija prve pomoći

Iako je ovo obvezna oprema, moramo ju spomenuti jer je od velike važnosti. Ako imate nesreću za vrijeme zime, morate očekivati da će hitna pomoć sporije doći zbog zimskih uvjeta. Stoga je vrlo bitno da imate kutiju prve pomoći kako biste sanirali eventualne ozljede dok hitna ne dođe u pomoć.

Kutija prve pomoći

7. Svjetiljka

Preko zime noć pada ranije. Ako Vam se automobil pokida u noći, svjetiljka će vam dobro doći da bolje vidite u čemu je problem ili da lakše signalizirate drugim automobilima da Vam treba pomoć.

8. Uže za vuču

Dobro i čvrsto uže uvijek je potrebno i dobrodošlo ukoliko ste zapeli i trebate pomoć drugog automobila ili vučne službe. Pratite pravila šlepanja i uskoro ćete opet biti na putu!

9. Kablovi za punjenje akumulatora

Ako vam se isprazni akumulator, nećete moći upaliti automobil. Ako ne upalite automobil, ne možete uključiti grijanje. Ako imate kablove za punjenje akumulatora, ovaj problem će se zasigurno brže riješiti. Obavezno se držite uputa za za punjenje akumulatora preko kablova kako ne biste napravili štetu i kako ne bi došlo do ozljeda!

Kablovi za punjenje akumulatora

10. Voda i nekvarljive grickalice

Čekanje da pomoć stigne do vas u slučaju nezgode može dugo potrajati. Voda i grickalice će biti od velike važnosti u slučaju dugačkog čekanja, posebice ako s vama putuju i djeca. Pripazite da u autu uvijek imate dovoljno vode i grickalica kako biste vi i vaša obitelj pomoć dočekali dobro raspoloženi i puni energije.

 

Uz ovih deset stvari bez straha možete sa svojom obitelji krenuti na zimsko putovanje. Budite spremni za eventualne neprilike i učinite svoje putovanje sigurnijim i ugodnijim!

 

Zapamtite: vožnja u zimskim uvjetima zahtjeva pažnju i odgovornost. Poštujte prometne znakove i vožnju prilagodite uvjetima na cesti.

Povezane vijesti

Održavanje kožnih sjedala u automobilu

Održavanje kožnih sjedala u automobilu

Kožna sjedala automobilu daju veliku dozu elegancije i znatno poboljšavaju estetiku unutrašnjosti automobila. No, nepravilno održavanje kožnih sjedala može stvoriti kontraefekt i, nakon određenog vremena, unutrašnjosti automobila dati star i neodržavan izgled. Kako se...

Popravak oštećenog vjetrobranskog stakla

Popravak oštećenog vjetrobranskog stakla

Svi smo doživjeli da se u vjetrobransko staklo tijekom vožnje zabije manji ili veći kamen, posebice ukoliko se vozimo iza kamiona. Ponekad taj udarac prođe bez posljedica, a ponekad stvori puknuće u vjetrobranskom staklu. Oštećenja autošajbe treba shvatiti ozbiljno...

Zašto automobil ispušta ulje?

Zašto automobil ispušta ulje?

Kao što znamo, zamjena ulja u motoru automobila je izuzetno važna i treba se obavljati redovito kako bi automobil funkcionirao što bolje. Zadaća ulja je podmazivanje pomičnih dijelova motora kako bi se smanjilo trenje i struganje jednog dijela od drugi tijekom rada. S...

TREBAŠ SERVIS? DOGOVORI TERMIN U AS CRNAIĆ VINKOVCI