5 savjeta za sigurnu vožnju po magli

Vožnja po magli na autocesti

Objavljeno 30/09/2021

Auto Servis Crnaić

Svaka promjena vremena vozačima donosi vlastiti niz izazova. Dolaskom jeseni se, osim kiše, susrećemo i s maglom. Magla nije znak za uzbunu, nego samo za dodatan oprez.

Za vožnju po magli potrebno je slijediti preporuke, a u nastavku možete pročitati naše savjete koje smo pripremili za vas.

1. Neka vaša svjetla budu uvijek uključena

Ono što je ključno u vožnji kroz maglu jest – vidljivost. Vidljivost je nužna za vašu sigurnost kao i za sigurnost svih u prometu. Tim rečeno, provjerite jesu li vam upaljena svjetla, bez obzira na doba dana na cesti jer znamo da nas magla može snaći i ujutro i navečer.

Izbjegavajte korištenje dugih svjetala!

Ipak, izbjegavajte korištenje dugih svjetala. Duga svjetla jesu rješenje za slabu vidljivost, ali ne u slučaju magle. Njihovim korištenjem po magli stvorit ćete kontra efekt. Bolje rečeno, po gustoj magli može se stvoriti odsjaj koji će i vama i drugima otežati prometovanje. Umjesto toga, koristite kratka svjetla i maglenke ako ih vaše vozilo ima.

2. Nastavite voziti dok ne pronađete sigurno mjesto za zaustavljanje

Ako ste nesigurni u svoju vožnju po magli, nemojte se odmah zaustavljati. To nije dobro raditi iz razloga što automobili koji su iza vas mogu prekasno shvatiti što radite i posljedično tome može nastupiti nezgoda. Umjesto toga, ako magla postane pregusta, vozite dok ne pronađete sigurno mjesto za zaustavljanje izvan prometnog toka.

No, ako je vaša jedina mogućnost zaustaviti se uz rub ceste, tada svakako uključite svjetla kada krenete. Ako svjetla držite uključenima dok ste parkirani tada bi drugi vozači mogli pomisliti da se nalazite u prometnoj traci i moglo bi doći do sudara.

3. Održavajte sigurnu brzinu vožnje po magli

Magla može uzrokovati da objekte ispred sebe vidite kasnije nego što biste to inače vidjeli. Zato je važno smanjiti brzinu i povećati udaljenost između sebe i drugih vozila. Dodatni prostor će povećati vaše vrijeme reakcije.

Sigurna brzina je nužna kako bi imali dovoljno vremena za reakciju.

Gledajte brzinomjer! Možda vam se učini da se sporo krećete i htjet ćete ubrzati, no nemojte se voditi osjećajem ili vidom: držite se onoga što vam brojke govore.

4. Reducirajte sve što vas ometa u vožnji

Vaša pozornost bi uvijek trebala biti 100% na cesti dok vozite, a to je posebno važno po maglovitom vremenu. Uklonite sve što bi vas moglo ometati pri vožnji. Isključite radio, zamolite putnike da vas ne ometaju razgovorom i ostavite mobitel. Neka sva vaša pažnja bude na cesti.

5. Vjetrobransko staklo i prozori moraju biti čisti

Magla može stvoriti vlagu na vašem vjetrobranskom staklu, što dodatno smanjuje vidljivost. Neka vaše vjetrobransko staklo i prozori budu maksimalno čisti kako biste mogli pozorno pratiti situaciju na cesti. Brisači su vam tu najveći prijatelji, stoga, ukoliko nisu u savršenom stanju, vrijeme je za njihov servis.

Autoservis Crnaić je obiteljska firma koja se više od 30 godina bavi servisiranjem i održavanjem motornih vozila te smo ovlašteni servis marki Hyundai i Peugeot. Ako vam u bilo kojem trenu zatreba naša usluga ili trebate naš savjet, slobodno nas kontaktirajte ili nas posjetite na adresi A. Stepinca 230 u Vinkovcima.

Povezane vijesti

Zlatni trik za umorne vozače

Zlatni trik za umorne vozače

Kao što konzumacija alkohola ili korištenje mobitela može negativno utjecati na kvalitetu vožnje, tako isto može i umor. Upravo je današnji užurbani način života jedan od glavnih razloga zašto ljudi sve češće sjedaju za volan nakon nedovoljnog i nekvalitetnog sna. Ako...

Kako prilagoditi vožnju jesenskim uvjetima?

Kako prilagoditi vožnju jesenskim uvjetima?

Ljeto je vrlo ugodno godišnje doba za vožnju jer su ceste suhe, a dan traje dugo pa je vidljivost ceste izvrsna. No, dolazak jeseni donosi neke nove situacije na koje nismo morali misliti tijekom ljetnih mjeseci, stoga vam u današnjem tekstu donosimo nekoliko savjeta...

Mit ili istina: 10 pretpostavki o hrđi na automobilu

Mit ili istina: 10 pretpostavki o hrđi na automobilu

Jedino gore od same hrđe mogu biti mitovi o hrđi. Zašto? Zato što kriva uvjerenja znače i nepravilnu brigu o automobilu. Postoje mnoga uvjerenja o hrđi i kako ona nastaje, može li se prevenirati ili ne, što ju uzrokuje te kako se tretira. Odgovore na neka od tih...

TREBAŠ SERVIS? DOGOVORI TERMIN U AS CRNAIĆ VINKOVCI