5 najčešćih uzročnika prometnih nesreća

Dva automobila u cestovnoj prometnoj nesreći

Objavljeno 13/05/2021

Auto Servis Crnaić

Prometne nesreće događaju se svakodnevno, ali nisu nikako nešto što je normalno. Zapravo, prometna nesreća može biti jedno od najstrašnijih i najstresnijih iskustava kroz koje osoba može proći, a mogu dovesti i do niza neželjenih posljedica. Samo jedan trenutak nepažnje može biti presudan. Stoga, zašto ne učiniti sve da se one spriječe?

Prometna nesreća se može dogoditi pod utjecajem nekolicine čimbenika, a koji su najčešći uzročnici prometnih nesreća pročitajte u nastavku.

Korištenje mobilnog uređaja

Rastrojeni vozači uzrokuju zapanjujuću količinu ozbiljnih prometnih nesreća. Zapravo, smetnje vozača su vodeći uzrok većine automobilskih nesreća. Smetnja u vožnji može biti mobitel, dohvaćanje nekog predmeta, konzumiranje hrane… Mobitel je jedan od tzv. ,,četiri glavne ubojice u prometu’’ uz alkohol, brzinu i sigurnosni pojas.

Istraživanja su pokazala da su vozačeve performanse niže, a razina ometanja veća kod vozača koji su intenzivno uključeni u razgovore putem mobitela. Istraživači upozoravaju da slušalice ili Bluetooth nisu nužno sigurniji od korištenja mobitela.

Iz ovoga svega možemo izvući najočitiji savjet, ne koristite mobitel tijekom vožnje!

Prebrza vožnja

Prebrza vožnja je uvijek bila vodeći razlog prometnih nesreća. U takvim situacijama pojedinci se ne drže prometnih propisa te se kreću nepropisnom, odnosno brzinom neprimjerenom uvjetima na cestama. Na taj način se smanjuje kontrola vozača nad vozilom i općenito sposobnost pravovremenog reagiranja na događanja na cesti.

Kako bi ste reducirali mogućnosti od prometne nesreće, savjetujemo vam sljedeće:

  • brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti
  • poštujte ograničenja brzine kretanja vozila
  • pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim oprezom

Pretjecanje

Mnogi vozači su nestrpljivi te postupaju nepromišljeno. Jedan od nepromišljenih postupaka koje vozač može učiniti jest voziti se jako blizu drugog automobila što smanjuje potrebno vrijeme za reakciju ukoliko automobil ispred njega naglo zakoči.

Savjetujemo vam da bez obzira na žurbu ne ulazite u rizična pretjecanja te da prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila.

Vožnja pod utjecajem alkohola

Iako smo svjedoci koliko je života nastradalo zbog vožnje pod utjecajem alkohola, mnogi se i dalje odlučuju za takvu vrstu vožnje. Nije tajna da je vožnja u alkoholiziranom stanju izuzetno opasna za vas, vaše suvozače te ostale sudionike u prometu.

Kako bi ste izbjegli strašne posljedice, savjetujemo vam da ne konzumirate alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje. Također, ukoliko imate saznanja da je neka osoba konzumirala alkoholna pića, pronađite skupa s njom alternativno rješenje (usluga prijevoza, taxi, prenoćište…).

Prolazak kroz crveno svjetlo na semaforu

Nikad nije pametno proći kroz crveno svjetlo, bili vozači ili pješaci. Takvo ponašanje mogli bi vam uštedjeti minutu dvije, ali moglo bi vas i koštati života. Molimo vas da se pješačkim prijelazima približavate sa smanjenom brzinom i povećanim oprezom jer nema ničeg dragocjenijeg od ljudskog života.

I najmanji trenutak nepažnje može ostaviti trajne posljedice na vama i vašim bližnjima. Shodno tome, jako je bitno biti siguran vozač. Što bolje budete razumjeli razloge zbog kojih se događaju nesreće, lakše ćete ih izbjeći. Autoservis Crnaić želi vam sigurnu i ugodnu vožnju!

Povezane vijesti

5 savjeta za najučinkovitije korištenje klima uređaja u automobilu

5 savjeta za najučinkovitije korištenje klima uređaja u automobilu

Nakon „kiselog“ proljeća, rast žive na termometru ukazuje da ljeto samo što nije pokucalo na naša vrata. Opće je poznato da se ljetne vrućine i sparine lakše podnose s upaljenim klima uređajem pa je stoga vrijedno znati kako najučinkovitije koristiti klima uređaj. U...

Najčešći znakovi neispravnosti alternatora

Najčešći znakovi neispravnosti alternatora

Automobili se oslanjaju na mnogo različitih komponenti kako bi ispravno funkcionirali, a alternator je jedan od najvažnijih dijelova. On djeluje zajedno s akumulatorom te pruža električnu energiju ostalim potrošačima električne energije u automobilu, poput svjetala,...

Može li voda naštetiti vašem alternatoru?

Može li voda naštetiti vašem alternatoru?

Alternator je generator izmjenične struje koji služi za punjenje akumulatora i opskrbljivanje električnom energijom ostalih uređaja u automobilu. Kada alternatora ne bi bilo, struja iz akumulatora bi se potrošila veoma brzo i više je ne bi bilo. Dakle, alternator je...

TREBAŠ SERVIS? DOGOVORI TERMIN U AS CRNAIĆ VINKOVCI