Jesu li zračni jastuci na vašem vozilu ispravni?

Interijer automobila s fokusom na pretinac zračnog jastuka

Objavljeno 11/03/2021

Auto Servis Crnaić

Zračni jastuci sastavni su dio svakog automobila i više se ne smatraju dodatnom opremom kao što je to bilo nekada, već su standardna sigurnosna oprema svakog automobila skupa sa sigurnosnim pojasevima.

Mnogi uzimaju zračne jastuke zdravo za gotovo očekujući da će se oni u ključnom trenutku aktivirati i obaviti svoj posao. No, rijetko kad razmišljamo o određenim opasnostima koje se mogu dogoditi ukoliko ne mislimo na zračne jastuke prilikom kupovine automobila i prilikom vožnje.

Jesu li zračni jastuci u vašem automobilu ispravni?

Ako ste kupili rabljeni automobil, a niste provjerili jesu li zračni jastuci u njemu ispravni – vrijeme je da to učinite.

Svaki treći rabljeni automobil nema ispravne zračne jastuke.

Istraživanja su pokazala da čak svaki treći rabljeni automobil nema ispravne zračne jastuke, a neki ih nemaju uopće. Razlog tomu je to što se zračni jastuci moraju zamijeniti svaki put nakon aktivacije, skupa sa sustavom za aktivaciju i plastičnom oplatom na upravljaču.

Neki prodavači rabljenih auta jednostavno zamijene oplatu na upravljaču kako bi ona izgledala potpuno ispravno, a ne zamijene ostatak sustava zračnih jastuka. To može biti izuzetno opasno za vas i vaše suputnike te obavezno provjerite jesu li zračni jastuci na vašem autu ispravni.

Na što paziti tijekom vožnje?

Zračni se jastuci u slučaju sudara aktiviraju nevjerojatnom brzinom od 20 do 30 milisekundi te mogu uzrokovati udarce, ogrebotine, pa čak i opekline na rukama i licu. No, mogu dovesti i do većih ozljeda.

Primjerice, ukoliko dok vozite držite ruku na vrhu volana ili ste prekrižili ruke, zbog izletavanja jastuka može doći do težih prijeloma. Kako biste bili sigurni, uvijek držite ruke na upravljaču na najprirodniji način i imajte na umu da se nesreća može dogoditi u svakom trenutku.

Aktiviran zračni jastuk zauzima između 25 i 35 centimetara.

Također, s obzirom na to da zračni jastuk kad je aktiviran zauzima između 25 i 35 centimetara, vozač i suputnici moraju obratiti pozornost da ne sjede preblizu prostora u kojemu će se jastuci aktivirati.

Ukoliko se trudnica vozi u automobilu, sjedalo treba što više pomaknuti prema natrag, a još je bolje da sjedi na stražnjem sjedalu kako bi izbjegla eventualni udarac zračnog jastuka koji može napraviti više štete nego koristi u određenim situacijama. Isto se pravilo odnosi i na dječje autosjedalice te malu djecu.

Prilikom vožnje uvijek se vežite sigurnosnim pojasevima jer su zračni jastuci najučinkovitiji u kombinaciji sa pojasevima, a na to upozorite i Vaše suputnike kako biste bili maksimalno sigurni u vožnji.

Autoservis Crnaić obiteljska je tvrtka koja se bavi servisiranjem i održavanjem motornih vozila. Naši serviseri savjesno pristupaju vozilima te brinu o tome da svako vozilo bude u potpunosti spremno za vožnju. Kontaktirajte AS Crnaić i dogovorite termin za besplatni pregled i preventivni servis Vašeg automobila još danas!

Povezane vijesti

Što je to geometrija kotača?

Što je to geometrija kotača?

Iako su odstupanja često suptilna, nepravilno namješteni kotači i neuravnotežene gume mogu vam prouzročiti nevolje pri vožnji. U prethodnom blogu saznali ste nešto više o važnosti balansiranja guma, a danas smo vas odlučili upoznati s pojmom geometrije kotača....

Zašto je važno balansirati gume?

Zašto je važno balansirati gume?

Vaši kotači moraju se okretati pravilno, upućivati u isti smjer pa čak i biti balansirani kako biste mogli voziti vaše vozilo sigurno i udobno. Servisne usluge koje o tome brinu su geometrija kotača i balansiranje kotača. S obzirom da se ti pojmovi često...

Zašto se akumulator prazni?

Zašto se akumulator prazni?

Akumulator je izuzetno važan dio automobila i njegov osnovni zadatak je omogućiti električno napajanje koje je potrebno za pokretanje vozila. Ako se akumulator isprazni, nećete moći pokrenuti automobil niti koristiti ostale električne uređaje u Vašem automobilu. Kako...

TREBAŠ SERVIS? DOGOVORI TERMIN U AS CRNAIĆ VINKOVCI