Kada je vrijeme za zamjenu akumulatora?

Objavljeno 26/06/2019

Auto Servis Crnaić

 

Akumulator predstavlja vitalan dio automobila i bez njega ne može funkcionirati električni sustav vozila. Najbitnije, automobil ne možemo pokrenuti ako nam je akumulator prazan, a osim za pokretanje važan je  za rad brisača, svjetala, pokazivača smjera i svih drugi komponenti koje koriste električnu energiju u automobilu.

Ljeto i zima – doba kada akumulatori najčešće otkažu

Iako najviše kvarova vezanih uz akumulator bilježimo u zimskim mjesecima, i ljeto je razdoblje kada dotrajali uređaji često znaju zakazati. Za vrijeme visokih temperatura dolazi do isparavnja elektrolita, a vručina pogoduje koroziji i dolazi do bržeg pražnjenja baterije.

Automobil ne možemo pokrenuti ako nam je akumulator prazan, a osim za pokretanje važan je  za rad brisača, svjetala, pokazivača smjera i svih drugi komponenti koje koriste električnu energiju u automobilu.

Uz to, klima najčešće radi na maksimumu te uz dodatne potrošače (punjači, infotaiment, navijagacija) može doći do situacije da altenator ne proizvodi dovoljno energije. S obzirom da aumulatori imaju vijek trajanja (4-5 godina), dobro je znati prepoznati znakove dotrajalosti uređaja te ga zamjeniti na vrijeme.

Znakovi dotrajalog akumulatora

  • Teško paljenje – akumulator koji je na kraju svog životnog vijeka to će najbolje pokazati prilikom paljenja auta. Zvuk klikanja prilikom pokušaja paljenja te sve više vremena potrebno za paljenje znakovi su da trebate provjeriti u kakvom je stanju vaš akumulator.
  • Svjetla – slabiji rad svjetala također mogu biti znak upozorenja dotrajalog ili praznog akumulatora. Upalite svjetla prije nego upalite auto i ukoliko kod pokretanja auta svjetla znatno izgube na jačini – prekontrolirajte akumulator
  • Problemi s elektronikom – slabiji rad nekih od elektroničkih komponenti u automobilu također mogu biti znak kvara akumulatora.

Prazni li se akumulator za vrijeme stajanja lako se može provjeriti u svakom servisu

Prazni li se akumulator za vrijeme stajanja lako se može provjeriti u svakom servisu uz pomoć  ampermetra, uređaja koji se spoji na kleme i koji pokazuje vrijednost jačine struje.

Stručna osoba će u servisu ispitati opće stanje akumulatora i provjeriti treba li ga samo napuniti ili zamjeniti, te provjeriti postoji li neki drugi uzrok slabijem radu akumulatora. Naime, problem može biti i u alternatoru koji ne puni akumulator na adekvatni način za vrijeme vožnje.

Primjetite li poteškoće pri paljenju automobila ili nekakav drugi kvar – obratite nam se s povjerenjem. Auto servis Crnaić servis je za sve marke vozila te ovlašteni Hyundai i Peugeot servis s dugogodišnjim iskustvom rada, moderno opremljenom radionicom i stručnim serviserima.

Povezane vijesti

Pogon na plin – sve što trebate znati!

Pogon na plin – sve što trebate znati!

Rast cijena goriva i nestabilnost tržišta naftom natjerale su autoindustriju na okretanje alternativnim rješenjima. Jedno od tih rješenja je ugradnja autoplina u automobile. No, unatoč povoljnim rezultatima brojnih istraživanja i testiranja, i dalje postoji određena...

Trebate li zimske gume ako imate pogon na sva četiri kotača?

Trebate li zimske gume ako imate pogon na sva četiri kotača?

Mnogi vozači žive u uvjerenju da im ne trebaju zimske gume ako njihov automobil ima pogon na sva četiri kotača. Razlog tom vjerovanju je misao da kotači s pogonom 4×4 bolje prianjaju i da zbog toga mogu voziti po zimskim uvjetima bez zimskih guma. To mišljenje je...

Osim udobnosti, amortizeri utječu i na zaustavni put!

Osim udobnosti, amortizeri utječu i na zaustavni put!

Kada govorimo o sigurnosti u vožnji, jedan od bitnijih dijelova automobila, uz kočioni sustav, gume i ovjes, su amortizeri. Često vlada krivo mišljenje da amortizeri imaju „samo“ funkciju ublažavanja treskanja i skakanja automobila, miješajući često amortizere i...

TREBAŠ SERVIS? DOGOVORI TERMIN U AS CRNAIĆ VINKOVCI