Kada je vrijeme za zamjenu akumulatora?

Objavljeno 26/06/2019

Auto Servis Crnaić

 

Akumulator predstavlja vitalan dio automobila i bez njega ne može funkcionirati električni sustav vozila. Najbitnije, automobil ne možemo pokrenuti ako nam je akumulator prazan, a osim za pokretanje važan je  za rad brisača, svjetala, pokazivača smjera i svih drugi komponenti koje koriste električnu energiju u automobilu.

Ljeto i zima – doba kada akumulatori najčešće otkažu

Iako najviše kvarova vezanih uz akumulator bilježimo u zimskim mjesecima, i ljeto je razdoblje kada dotrajali uređaji često znaju zakazati. Za vrijeme visokih temperatura dolazi do isparavnja elektrolita, a vručina pogoduje koroziji i dolazi do bržeg pražnjenja baterije.

Automobil ne možemo pokrenuti ako nam je akumulator prazan, a osim za pokretanje važan je  za rad brisača, svjetala, pokazivača smjera i svih drugi komponenti koje koriste električnu energiju u automobilu.

Uz to, klima najčešće radi na maksimumu te uz dodatne potrošače (punjači, infotaiment, navijagacija) može doći do situacije da altenator ne proizvodi dovoljno energije. S obzirom da aumulatori imaju vijek trajanja (4-5 godina), dobro je znati prepoznati znakove dotrajalosti uređaja te ga zamjeniti na vrijeme.

Znakovi dotrajalog akumulatora

  • Teško paljenje – akumulator koji je na kraju svog životnog vijeka to će najbolje pokazati prilikom paljenja auta. Zvuk klikanja prilikom pokušaja paljenja te sve više vremena potrebno za paljenje znakovi su da trebate provjeriti u kakvom je stanju vaš akumulator.
  • Svjetla – slabiji rad svjetala također mogu biti znak upozorenja dotrajalog ili praznog akumulatora. Upalite svjetla prije nego upalite auto i ukoliko kod pokretanja auta svjetla znatno izgube na jačini – prekontrolirajte akumulator
  • Problemi s elektronikom – slabiji rad nekih od elektroničkih komponenti u automobilu također mogu biti znak kvara akumulatora.

Prazni li se akumulator za vrijeme stajanja lako se može provjeriti u svakom servisu

Prazni li se akumulator za vrijeme stajanja lako se može provjeriti u svakom servisu uz pomoć  ampermetra, uređaja koji se spoji na kleme i koji pokazuje vrijednost jačine struje.

Stručna osoba će u servisu ispitati opće stanje akumulatora i provjeriti treba li ga samo napuniti ili zamjeniti, te provjeriti postoji li neki drugi uzrok slabijem radu akumulatora. Naime, problem može biti i u alternatoru koji ne puni akumulator na adekvatni način za vrijeme vožnje.

Primjetite li poteškoće pri paljenju automobila ili nekakav drugi kvar – obratite nam se s povjerenjem. Auto servis Crnaić servis je za sve marke vozila te ovlašteni Hyundai i Peugeot servis s dugogodišnjim iskustvom rada, moderno opremljenom radionicom i stručnim serviserima.

Povezane vijesti

Kako produžiti životni vijek kočnica?

Kako produžiti životni vijek kočnica?

Kočnice su jedan od najvažnijih dijelova automobila jer jamče sigurnost Vama, Vašim suputnicima, drugim sudionicima u prometu te pješacima. Zbog toga je izuzetno važno kočnice redovito održavati i brinuti se za njihovo zdravlje kako bi potrajale što duže i kako bi što...

Pravila za vožnju autocestom

Pravila za vožnju autocestom

Ljeti se na godišnje odmore najčešće putuje autocestom, što je mnogim vozačima čak jedini put u godini kada se voze autocestom. Vožnja autocestom djeluje stresno, posebice manje iskusnim vozačima, stoga ćemo u narednom tekstu ukratko naglasiti najvažnija pravila kojih...

Savjeti za ispravno pranje automobila

Savjeti za ispravno pranje automobila

Neovisno radi li se o starom automobilu ili potpuno novom, blještavi sjaj karoserije ponekad zaista može ostaviti promatrača bez daha. Iako se ponekad čini kao težak i dugotrajan posao, pranje automobila bi trebala biti navika poput pranja vlastitog tijela, te ga...

TREBAŠ SERVIS? DOGOVORI TERMIN U AS CRNAIĆ VINKOVCI