Kako izgleda tehnički pregled vozila?

Papir s popisom stvari za tehnički pregled i kemijska

Objavljeno 30/09/2020

Auto Servis Crnaić

Prvi put vozite automobil na tehnički pregled i niste sigurni što Vas točno tamo očekuje?

U prijašnjem članku objasnili smo kako se točno pripremiti za tehnički pregled te koju dokumentaciju trebate ponijeti kako biste mogli pristupiti tehničkom pregledu, a u današnjem blogu objasnit ćemo kako točno izgleda tehnički pregled i kojim se redoslijedom što provjerava.

Koraci tehničkog pregleda vozila

Prijava vozila

Prilikom pristupanja tehničkom pregledu vozila potrebno je priložiti osobnu iskaznicu i prometnu dozvolu, a ukoliko imate neki određene olakšice pri registraciji, ponesite dokumente koji to potvrđuju (npr. Potvrda o invaliditetu).

Također, ukoliko registrirate automobil koji nije u Vašem vlasništvu, priložite dokaz za punomoć u registraciji vozila.

Pregled općeg stanja vozila

Tehnički pregled započinje pregledom općeg stanja vozila. U ovom koraku će nadzornik usporediti podatke iz dokumenata sa stvarnim stanjem vozila (npr. Registracijske pločice).

Nakon toga nadzornik pregledava karakteristike guma na vozilu te u prometnoj dozvoli, provjerava staklene površine, sigurnosne pojaseve, podizače stakla i opremu vozila (prva pomoć, sigurnosni trokut i ostala sigurnosna oprema).

Pregled stanja kočnica

Stanje kočnica automobila provjerava se uređajem za ispitivanje kočnica vozila.

Taj uređaj mjeri kočionu silu na prednjoj i zadnjoj osovini te silu pomoćne kočnice. Ukupni koeificijent sile kočenja kod vozila koja su registrirana prvi puta prije 1.1.2012. ne smije biti ispod 50%, a ukoliko je vozilo registrirano nakon 1.1.2012., taj koeficijent ne smije biti ispod 59%.

Također, koeficijent sile pomoćne kočnice ne smije biti manji od 16%, a nejednolikost sile kočenja na jednom kočenju ne smije biti veća od 20%.

Ako Vaše vozilo odstupa od ovih normi, smatrat će se da vozilo ne zadovoljava potrebne uvjete i nećete moći proći tehnički pregled.

Pregled vozila na kanalu

U ovom koraku tehničkog pregleda nadzornik iz kanala pregledava donji prostor automobila.

Pritom se misli na koroziju, ispušni sustav, dijelove ovjesa, poluge i zglobove, prijenosni mehanizam, pragove, unutarnju stranu guma itd.

Eko-test vozila

Eko-test, odnosno, ispitivanje ispušnih plinova vozila odnosi se na pregled udjela štetnih plinova u ispuuh vozila. Ovom testu pristupaju benzinci proizvedeno 1970. godine i mlađi te dizelaši proizvedeni 1980. godine i mlađi.

Automobili s ugrađenom plinskom instalacijom ne podliježu ovom dijelu ispitivanja.

Pregled kočione tekućine

Nadzornik koristi inidikator točke isparavanja kočione tekućine prilikom ovog dijela pregleda.

Zakonski propisana minimalna temperatura točke isparavanja je 155°C.

Pregled svjetala

Proizvođač je na svakom vozilu označio točno određeni postotak nagiba svjetala, a on se uglavnom kreće u rasponu od 1% do 1,3%.

Nadzornik pregledava intenzitet i usmjerenost svjetala regloskopom, a njime se pregledavaju kratka i duga svjetla te maglenke.

Ispis zapisnika

Nakon što pregleda sve prethodno nabrojane elemente automobila, nadzornik donosi konačku ocjenu tehničke ispravnosti vozila.

Ta se ocjena upisuje u bazu podataka i ispisuje se zapisnik o tehničkom pregledu koji zatim usmeno objašnjava vlasniku vozila.

Registracija vozila

Ako je vozilo ocjenjeno tehnički ispravnim te ako su uredno plaćeni svi potrebni iznosi, vozilo se registrira, odnosno, uredno se produljuje valjanost prometne dozvole automobila.

 

Ukoliko se bliži vrijeme za novi tehnički pregled automobila, dovezite ga na pregled u Autoservis Crnaić! Naši iskusni majstori pregledat će Vaš automobil i popraviti svaki kvar kako biste bez problema prošli na tehničkom pregledu!

Povezane vijesti

Što ako padnete tehnički pregled?

Što ako padnete tehnički pregled?

Tehnički pregled automobila obavlja se redovito svakih 12 mjeseci od posljednjeg redovitog tehničkog pregleda. Ako iz nekog određenog razloga Vaš automobil nije prošao na tehničkom pregledu, vjerojatno ste zbunjeni i niste sigurni što učiniti, odnosno, koja prava...

Što je kasko osiguranje?

Što je kasko osiguranje?

Auto osiguranje je jedino obavezno osiguranje u Republici Hrvatskoj. Takvo osiguranje pokriva svu štetu koju u prometnoj nezgodi nanesete drugim osobama. Ukoliko nanesete štetu i svom automobilu, troškove snosite sami osim ako ste uz obaveznu policu osiguranja uzeli i...

3 prednosti preventivnih pregleda automobila

3 prednosti preventivnih pregleda automobila

Preventivni pregledi i servisi automobila igraju bitnu ulogu u produživanju životnog vijeka i funkcionalnosti Vašeg vozila. Naime, na taj način ćete pravovremeno otkriti sve kvarove i probleme u Vašem automobilu, ali ćete na vrijeme spriječiti i nastanak veće štete...

TREBAŠ SERVIS? DOGOVORI TERMIN U AS CRNAIĆ VINKOVCI