Savjeti za ispravno pranje automobila

Osoba u rukavicama pere svjetla na automobilu

Objavljeno 08/07/2020

Auto Servis Crnaić

Neovisno radi li se o starom automobilu ili potpuno novom, blještavi sjaj karoserije ponekad zaista može ostaviti promatrača bez daha.

Iako se ponekad čini kao težak i dugotrajan posao, pranje automobila bi trebala biti navika poput pranja vlastitog tijela, te ga nikad ne bismo smjeli zapustiti.

Za razliku od čišćenja unutrašnjosti automobila koje je vrlo slično čišćenju vlastitog doma te je potrebno usisati sjedala, oprati tepihe i obrisati sve površine, za čišćenje vanjskog dijela automobila ipak treba poštivati određena pravila kako biste bili sigurni da je Vaš limeni ljubimac spreman očarati sve prolaznike.

Dobro operite karoseriju

Prvi korak u pranju automobila je – pranje automobila. Iako zvuči jednostavno, mnogi ljudi griješe već pri ovom koraku!

Naime, korištenje sredstva za pranje posuđa ili nekog drugog nekvalitetnog sredstva u svrhu pranja automobila je greška koja će ukloniti sav vosak s Vašeg automobila te olakšati hvatanje hrđe na karoseriju automobila!

Da biste to izbjegli, kupite sredstvo namjenjeno pranju automobila te automobil dobro prebrišite tim sredstvom. Nakon toga uzmite crijevo ili miniwash i vodom pod visokom pritiskom isperite svo sredstvo s automobila.

Ogrebotine i udubljenja u automobilu glinirajte

Glina za čišćenje automobila elastičnija je od obične gline, a funkcionira tako da s površine Vašeg automobila i udubljena u automobilu kupi sve zaostale komadiće prljavštine.

Ogrebotina na automobilu zelene boje

Ogrebotine na automobilu glinirajte kako biste uklonili sve komadiće prljavštine!

 

Glinu pritisnite i utrljajte ju preko ogrebotina, a promjena boje na glini i vidljive čestice prljavštine znak su da glina uspješno obavlja svoj posao!

Ispolirajte karoseriju

Poliranje automobila ima nekoliko prednosti, a najvažnija je činjenica da kvalitetnim poliranjem produljujemo vijek trajanja eksterijera automobila jer poliranje uspješno uklanja sva oštećenja s laka.

Prvo i osnovno pravilo kojeg se morate pridržavati prilikom poliranja automobila je da parkirate automobil u hlad te da odaberete dan bez kiše za obavljanje ovog posla.

Zatim pripremite kotač za poliranje i stavite na njega uložak za poliranje i pobrinite se da uložak bude dovoljno vlažan kako ne bi oštetio lak na automobilu.

Nanesite sredstvo za poliranje na automobil i laganim pokretima nanosite sredstvo po cijeloj površini karoserije automobila, a redovito uklanjajte višak sredstva za poliranje s uloška kako biste bili sigurni da je sredstvo ravnomjerno naneseno na svim dijelovima.

Nanesite vosak

Vosak uvijek nanosite na suhom vozilu, stoga se pobrinite da je sav višak tekućine uklonjen i da nanošenje voska obavljate u odgovarajućim vremenskim uvjetima.

Mišljenje da više voska znači i veći sjaj je potpuno krivo! Vosak morate nanositi u jako tankim slojevima te ga ostaviti da se dobro osuši prije nanošenja drugog tankog sloja.

Vosak nanosite u izuzetno tankim slojevima te svaki sloj potpuno izgladite i ostavite da se dobro osuši prije stavljanja drugog sloja voska.

Sušenje jednog sloja voska može trajati više od 12 sati, a preporuku proizvođača auto voska poštujte i nemojte nanositi drugi sloj prije nego se prvi potpuno osuši.

Kako biste bili sigurni da je sloj voska dovoljno tanak, koristite aplikatore od spužve, a teško dostupna mjesta dobro ispolirajte ručnikom od mikrovlakana.

Operite stakla na automobilu

Zadnji korak u pranju automobila je pranje svih stakala na autu. To je završni dodir i dat će Vašem automobilu onaj sjaj kakav se viđa samo na televizijskim reklamama!

Najprije uz pomoć vode uklonite svo blato i vidljivu prljavštinu sa svih stakala i vanjskih retrovizora na automobilu, a onda nanesite kvalitetno sredstvo za pranje automobilskih stakala i sredstvo obrišite krpom za poliranje stakala.

Proces nanošenja sredstva za pranje stakala ponavljajte koliko god je potrebno da se sva stakla sjaje, a ne zaboravite spustiti prozore i oprati vrhove prozora kako se prljavština s vrhova ne bi spustila niz staklo i učinila Vaš trud uzaludnim!

Povezane vijesti

Kako produžiti životni vijek kočnica?

Kako produžiti životni vijek kočnica?

Kočnice su jedan od najvažnijih dijelova automobila jer jamče sigurnost Vama, Vašim suputnicima, drugim sudionicima u prometu te pješacima. Zbog toga je izuzetno važno kočnice redovito održavati i brinuti se za njihovo zdravlje kako bi potrajale što duže i kako bi što...

Pravila za vožnju autocestom

Pravila za vožnju autocestom

Ljeti se na godišnje odmore najčešće putuje autocestom, što je mnogim vozačima čak jedini put u godini kada se voze autocestom. Vožnja autocestom djeluje stresno, posebice manje iskusnim vozačima, stoga ćemo u narednom tekstu ukratko naglasiti najvažnija pravila kojih...

Vodič za kontrolu ispravnosti automobila

Vodič za kontrolu ispravnosti automobila

Svaki vlasnik automobila želi da njegov limeni ljubimac bude zdrav i funkcionalan što je duže moguće, a kako bi se ta želja i ostvarila potrebno je redovito provjeravati njegove dijelove. Naime, automobil je sastavljen od više desetaka tisuća različitih dijelova, a...

TREBAŠ SERVIS? DOGOVORI TERMIN U AS CRNAIĆ VINKOVCI