Kako pravilno držati volan?

Ženska osoba pravilno drži volan automobila u poziciji 2 i 9

Objavljeno 16/04/2021

Auto Servis Crnaić

Svaki je vozač u autoškoli učio da je držanje volana na pozicijama 10 i 2 najispravnije i najsigurnije. No, ukoliko razmišljamo o zračnim jastucima i mogućnosti njihove aktivacije, shvatit ćemo da postoji opasnost od toga da izbacivanje zračnog jastuka naprosto odbaci ruke vozača njemu u lice te da tako uzrokuje ozljede, pa čak i lom ruke.

Tako su stručnjaci došli do zaključka da je držanje volana na poziciji 9 i 3 ipak možda bolji i sigurniji način.

10 i 2 ili 9 i 3 – što je sigurnije?

Kao što smo već napomenuli, 9 i 3 je vjerojatno sigurnija pozicija za držanje volana zbog izbacivanja zračnog jastuka. Naime, ukoliko u toj poziciji držimo volan, zračni jastuk će i dalje odbaciti naše ruke, ali ne u ravnini glave i lica već na stranu, a s obzirom na kut držanja manja je vjerojatnost i od loma ruke.

Također, iako je naizgled mala razlika između ova dva načina držanja volana, ipak je 9 i 3 lakši način, posebice za vozače početnike.

9 i 3 način držanja volana omogućuje lakšu i bržu promjenu brzine i stabilnije pridržavanje volana lijevom rukom kada se desnom rukom mijenja brzina prijenosa. To je posebno važno za nove vozače koji imaju sporije vrijeme reakcije zbog manjka iskustva.

Za razliku od tog, mišljenje stručnjaka je da klasični 10 i 2 način povećava vrijeme reakcije vozača i da je držanje volana samo lijevom rukom ipak zahtjevnije i teže je održati stabilnost, posebice pri većim brzinama.

Koji od ova dva načina odabrati?

Ukoliko ste tek počeli voziti, naša je preporuka da ipak poslušate savjete svog instruktora te da vozite onako kako Vas je on savjetovao. Nakon određenog vremena razvit ćete sami svoj stil vožnje i vozit ćete opuštenije, a onda ćete moći i odabrati neki drugi način držanja volana.

Najvažnije je da ste uvijek sigurni u svoju vožnju, da pratite ono što se događa ispred vas i da čvrsto držite volan u rukama kako biste održali stabilnost vozila.

Povezane vijesti

Što znače neugodni mirisi u vašem vozilu?

Što znače neugodni mirisi u vašem vozilu?

Sigurno vam se nekad dogodilo da osjetite neki čudan i neugodan miris u vašem vozilu. Iako mnogi čudne mirise rješavaju kupovinom novog osvježivača zraka ili čišćenjem unutrašnjosti automobila, time se zapravo samo površinski maskiraju stvarni problemi. Neugodni...

Ručni ili automatski mjenjač?

Ručni ili automatski mjenjač?

Često se mogu čuti rasprave o tome koja je vrsta mjenjača bolja – ručni ili automatski. U Hrvatskoj puno više vozača preferira ručni mjenjač što potvrđuje i činjenica da tek svako dvadeseto vozilo u Hrvatskoj ima automatski mjenjač. Vozila s automatskim mjenjačem...

Najčešće pogreške u vožnji kružnim tokom

Najčešće pogreške u vožnji kružnim tokom

Kružni tokovi, odnosno rotori, sve se češće grade diljem Hrvatske jer olakšavaju vožnju, smanjuju gužve na cestama i pridonose sigurnosti gradskih prometnica. No, mnogi vozači su nesigurni dok voze kružnim tokom pa se, nažalost, čak 50-ak prometnih nesreća godišnje...

TREBAŠ SERVIS? DOGOVORI TERMIN U AS CRNAIĆ VINKOVCI