Kako prevenirati nastanak hrđe na automobilu?

Parkirani automobil s površinskom hrđom na desnoj strani vozila

Objavljeno 19/08/2021

Auto Servis Crnaić

Hrđa na automobilu nije rado viđen prizor i često je to znak nepridavanja dovoljne pažnje svom limenom ljubimcu.

Moderni automobili su prednosti u obrani od korozije, dok vlasnici starijih vozila češće vode bitke s hrđom zbog dugotrajne izloženosti različitim vremenskim uvjetima. Osim toga, uzastopna sitna oštećenja ne idu starijim vozilima u prilog, a ni činjenica da je prije proizvodnja automobila bila drugačija. To novije automobile ne čini imunima na koroziju, nego im je jednostavno potrebno više vremena za razvoj.

Iako nekim ljudima stvarno nije presudno voze li automobil s malo hrđe, problem kod nje je što se širi i tako izjeda veće površine automobila i tada postaje previše nesiguran za vožnju.

Koji su najčešći uzroci hrđe, kako ju uočiti i koliko se ona zapravo brzo širi, pročitajte u nastavku.

Što je hrđa?

Korozija, u narodu poznata i prihvaćena kao hrđa, a stručno zvana željezov oksid – česti je neprijatelj automobila. Željezni oksid čine atomi željeza i kisika, a kada dođu u doticaj s vodom koja time osigura još više kisika – tu nastupa korozija, odnosno oksidacija željeza.

Koji su najčešći uzroci hrđe na automobilu?

Možda vam nikada nije palo na pamet koliko mjesto u kojem živite utječe na stvaranje hrđe. Korozija se, uistinu, može pojaviti na bilo kojem mjestu na svijetu, no neke okoline su ipak pogodnije za njeno stvaranje.

Zbog klimatske razlike, nije isto živite li u područjima sredozemne ili kontinentalne klime.

Padaline su, također, nezgodne jer voda ima običaj skupljati se na određenim područjima, poput kotača. Ako se ne osuše pravilno, takva područja mogu postati osjetljiva i sklona hrđi.

Briga o automobilu zimi ključna je u prevenciji hrđe.

Posebno kritično razdoblje za pojavu hrđe na automobilu je zima. Voda i sol u kombinaciji s oštećenjima od kamenčića s ceste, niskim temperaturama i velikom vlagom – dobitna su kombinacija za razvijanje hrđe. Upravo je sol jedan od najvećih neprijatelja automobila zbog toga što poboljšava sposobnost vode da nosi elektrone i time ubrzava proces korozije. Od soli se ne mogu ograditi niti kontinentalci, niti ljudi koji žive uz plažu.

Osim vaše geografske lokacije, vode i soli, korozija može nastupiti zanemarivanjem i načinom na koji vozite.

Redovito pranje automobila igra veliku ulogu u obrani automobila od hrđe.

Da redovito pranje automobila pomaže u obrani od hrđe, može se činiti kontradiktorno zbog toga što voda pomaže i u stvaranju hrđe. No, pranjem se uklanjaju neželjene prljavštine i sol koja zadaje muke. Samo je bitno da se nakon pranja automobil dobro i brzo osuši i vi ste svoj posao odradili!

Vaše vozačke navike isto dolaze do izražaja kada se traži uzrok nastanka hrđe. Naime, ukoliko vozite preblizu kamiona koji mogu izbacivati sitno kamenje i šljunak na vaše vozilo, tada mogu nastupiti i sitne ogrebotine. Isto tako, ako vozite na novonastalim cestama, time se nakuplja još više krhotina koje uskoro mogu postati kritične.

Kako uočiti hrđu na automobilu?

Neki dijelovi automobila skloniji su hrđi od drugih. Stoga, pri provjeri hrđe na vašem vozilu, obratite posebnu pažnju na sljedeća područja:

 • svaki izloženi metal
 • područja gdje se nakuplja voda
 • prtljažnik
 • podvozje
 • kočnice
 • motor.

Iako će mnogi misliti da se hrđa nakuplja uvijek na vidljivim područjima, upravo suprotno, češće će se zavući na neka manje vidljiva područja, poput kočnica i motora. Hrđa unutar motora još je jedan ozbiljan razlog za zabrinutost. Voda može pronaći svoj put kroz gorivo lošije kvalitete ili kondenzacijom, što može dovesti do prekomjernog trošenja motora.

Koliko se brzo širi hrđa na automobilu?

Utvrdili da sol ubrzava proces oksidacije željeza, no koliko se općenito hrđa brzo širi? Na ovo pitanje, nažalost, nema univerzalnog odgovora zato što brzina širenja hrđe ovisi o nekolicini različitih, već spomenutih, čimbenika. Samo će vam stručnjak moći dati pravu procjenu u kolikom ste velikom problemu.

Jedini način da u potpunosti spriječite širenje hrđe jest da ju skroz uklonite ili zabrtvite područje okolo kako bi se zaustavio ulazak vode. Idealno bi bilo automobil držati u garaži, a za vrijeme najhladnijih dana potrebno je prati ga jednom do dvaput tjedno kako biste uklonili sol.

Kako prevenirati nastanak hrđe na automobilu?

Jasno je da nemaju svi garažne uvjete koji mogu smanjiti šanse za korozijom zbog toga što čuvaju automobile od padalina. Zato za vas izdvajamo nekoliko savjeta koje možete početi primjenjivati prije nego što zato bude prekasno.

 

5 savjeta za preveniranje nastanka hrđe:

 1. Redovito provjeravajte ima li vaše vozilo ogrebotine ili udubljenja.
 2. Redovito perite automobil, posebice zimi.
 3. Ne zaboravite provjeriti ispod automobila!
 4. Pripazite na male mjehuriće ispod laka.
 5. Budite oprezni pri odabiru rabljenih automobila!

Barem jednom godišnje provjerite ima li vaše vozilo površine koje je zahvatila hrđa. U godini dana svakakve promjene mogu nastati na automobilu, a čim hrđa napadne nosive dijelove poput praga ili nosača osovina, nećete proći na tehničkom pregledu. Manja oštećenja možete pokušati popraviti sami, no svakako biste se trebali obratiti profesionalcu kako ne bi došlo do većih oštećenja. Ukoliko trebate savjet ili našu uslugu, slobodno nas kontaktirajte i bit ćemo vam na raspolaganju!

Povezane vijesti

Kako pravilno šlepati auto?

Kako pravilno šlepati auto?

  Ostanete li vam automobil na cesti u kvaru, a trebate ga odvesti do najbližeg servisa ili svog doma, na raspolaganju su vam dvije opcije - pozvati vučnu službu ili pozvati drugog vozača u pomoć koji će vas odšlepati. Vučna služba je jednostavnije i sigurnije...

Gdje je cijena goriva najjeftinija?

Gdje je cijena goriva najjeftinija?

Tankiranje polako, ali sigurno postaje luksuz za hrvatske standarde. Nikoga ne vesele novosti o poskupljenju goriva, a dolaskom hladnijeg vremena automobil sigurno biramo kao primarno prijevozno sredstvo. Kako vaš limeni ljubimac ne bi prezimio u garaži, potrebno je...

5 savjeta za sigurnu vožnju po magli

5 savjeta za sigurnu vožnju po magli

Svaka promjena vremena vozačima donosi vlastiti niz izazova. Dolaskom jeseni se, osim kiše, susrećemo i s maglom. Magla nije znak za uzbunu, nego samo za dodatan oprez. Za vožnju po magli potrebno je slijediti preporuke, a u nastavku možete pročitati naše savjete koje...

TREBAŠ SERVIS? DOGOVORI TERMIN U AS CRNAIĆ VINKOVCI