Kako prilagoditi vožnju jesenskim uvjetima?

Jesenski pejzaž kojim prolaze automobili

Objavljeno 17/09/2021

Auto Servis Crnaić

Ljeto je vrlo ugodno godišnje doba za vožnju jer su ceste suhe, a dan traje dugo pa je vidljivost ceste izvrsna. No, dolazak jeseni donosi neke nove situacije na koje nismo morali misliti tijekom ljetnih mjeseci, stoga vam u današnjem tekstu donosimo nekoliko savjeta za vožnju u jesenskim danima.

Jutra puna magle

Osim što noć sve duže traje, naša buđenja u jesenskim jutrima često obilježava i gusta magla. Vožnja po magli predstavlja izazov zbog smanjene vidljivosti ceste i nadolazećih automobila. Ako vozite po magli, smanjite svoju brzinu kako biste na vrijeme mogli uočiti prepreke ispred sebe i nadolazeće aute i kako ne biste zbog brzine proklizali mokrom cestom.

Također, ako se vozite izvan naseljenih mjesta, ne zaboravite upaliti maglenke koje će drugim vozačima pomoći da vas na vrijeme uoče.

Jesenske kiše

Jesenske kiše su izuzetno opasne jer se tijekom suhih ljetnih dana na površini ceste nakuplja prljavština koja sa dolaskom jesenskih kiša može uzrokovati proklizivanje. Vozite li dok pada kiša, a posebice ukoliko se vozite tijekom prve jesenske kiše koja će tek isprati prvi sloj prljavštine sa ceste, smanjite brzinu i čvrsto držite upravljač automobila kako biste svaku neočekivanu situaciju stavili pod kontrolu.

Opadanje lišća

Najpoznatiji simbol jeseni je zasigurno smeđe i žuto lišće koje prekriva sve staze i ceste. Iako izgleda lijepo, to lišće na kolniku može biti izuzetno opasno u kombinaciji sa prljavštinom i kišom.

Ako se vozite kroz šumovito područje ili ako primijetite da je cesta po kojoj vozite prekrivena suhim lišćem, čvrsto držite upravljač i nemojte raditi nagle pokrete jer takvo lišće može biti izuzetno sklisko i opasno.

Životinje na cesti

Mnoge divlje životinje puno su aktivnije u jesen jer je jesen sezona njihova parenja i migracija. Zbog toga se sve češće događa izlijetanje divljih životinja na ceste, a to može biti izuzetno opasno. Ukoliko vidite znak koji upozorava na mogućnost izlijetanja životinja na cestu, usporite i pozorno pratite cestu i područje oko sebe kako biste na vrijeme uočili životinje koje mogu izletiti ispred vas.

Kraći dani, a duže noći

Dani postaju sve kraći, a noći sve duže. To posebno primijećuju oni ljudi koji se rano bude i voze na posao, a dolaze s posla relativno kasno kad se noć već spustila.

Kako biste bili spremni za vožnju noću, pobrinite se da su svjetla na vašem automobilu ispravna kao i signalizacija automobila te slijedite naše ostale savjete za noćnu vožnju kako biste uvijek stigli sigurni do svog odredišta.

Povezane vijesti

Kako pravilno šlepati auto?

Kako pravilno šlepati auto?

  Ostanete li vam automobil na cesti u kvaru, a trebate ga odvesti do najbližeg servisa ili svog doma, na raspolaganju su vam dvije opcije - pozvati vučnu službu ili pozvati drugog vozača u pomoć koji će vas odšlepati. Vučna služba je jednostavnije i sigurnije...

Gdje je cijena goriva najjeftinija?

Gdje je cijena goriva najjeftinija?

Tankiranje polako, ali sigurno postaje luksuz za hrvatske standarde. Nikoga ne vesele novosti o poskupljenju goriva, a dolaskom hladnijeg vremena automobil sigurno biramo kao primarno prijevozno sredstvo. Kako vaš limeni ljubimac ne bi prezimio u garaži, potrebno je...

5 savjeta za sigurnu vožnju po magli

5 savjeta za sigurnu vožnju po magli

Svaka promjena vremena vozačima donosi vlastiti niz izazova. Dolaskom jeseni se, osim kiše, susrećemo i s maglom. Magla nije znak za uzbunu, nego samo za dodatan oprez. Za vožnju po magli potrebno je slijediti preporuke, a u nastavku možete pročitati naše savjete koje...

TREBAŠ SERVIS? DOGOVORI TERMIN U AS CRNAIĆ VINKOVCI