Kako produljiti vijek trajanja automobila

Objavljeno 20/08/2019

Auto Servis Crnaić

 

Ovisno o kojoj marki automobila je riječ, postoje razlike u kvaliteti izrade kao i tehnologijama koje se primjenjuju i materijalima koji se koriste pri izradi. No, bez obzira radi li se o luksuznom ili „običnom“ autu, vozač i vlasnik može bitno utjecati na životni vijek auta redovitim održavanjem i odgovornom vožnjom. Nabrojat ćemo najbitnije savjete kojih bi se svaki vozač trebao držati.

Redovito servisirajte automobil

Redovito servisiranje i održavanje auta podrazumijeva otkrivanje kvarova na vrijeme. Manji kvarovi se lako poprave i obično ne koštaju puno, a ignorira li ih se potencijalno mogu nastati značajniji problemi. Redovita kontola i servis auta, izmjene filtera ulja i goriva te korištenje kvalitetnih motornih ulja trebali bi jamčiti dugotrajniji rad automobila.

Redovito mijenjajte ulje

Iako smo već gore naveli, potrebno je ponovno naglasiti – redovna zamjena ulja jako je bitna. Staro ulje ima daleko slabiji zaštitni učinak, smanjuje učinkovitost motora i povećava potrošnju goriva, a ukoliko u potpunosti ne brinete o redovitoj izmjeni možete očekivati oštećenja na motoru. Naša preporuka je zamjenu napraviti svakih 10.000 – 15.000 km.

Pazite na hladan start

Vozači često prave dvije greške kod hladnog starta automobila:

  1. Upale automobil da radi u leru kako bi se ugrijao/rashladio ili
  2. Odmah nakon paljenja voze pri velikim okretajima

Oboje je pogrešno – nakon hladnog starta, posebno zimi, preporuča se voziti automobil 5-10 minuta bez naglih ubrzanja i pri nižim okretajima kako bi se motor zagrijao i kako bi tekućine postigle optimalnu temperaturu i na pravi način podmazivale sustav.

Pazite na obrtaje

Vožnja pri pre visokim ili preniskim obrtajima nije dobra za motor automobila. Dobro je povremeno stisnuti papučicu gasa kako bi se sustav „prozračio“, no dugotrajna agresivna vožnja može imati negativan učinak na motor, prijenos i ovjes.

Obično se preporuča vožnja između 2.000 i 3.500 obrtaja po minuti.

Ne gasite auto odmah nakon duge ili brze vožnje

Ugasite li automobil odmah nakon duge vožnje prekidate dotok ulja i drugih tekućina u dijelove motora i samim time uskraćujete mu hlađenje. Kako bi sačuvali motor potrebno je u takvim situacijama ostaviti automobil upaljen u leru nekoliko minuta kako bi se motor pravilno rashladio i umirio prije potpunog gašenja.

Perite automobil redovito

Pranje automobila, posebno zimi, osigurava uklanjanje nečistoća koje nagrizaju karoseriju i podvozje. Redovnim čišćenjem i pranjem smanjujete mogućnost pojave korozije, a dodatno možete lak zaštititi voskom, a podvozje posebnim premazima.

Povezane vijesti

Kako reagirati u slučaju puknute gume?

Kako reagirati u slučaju puknute gume?

Pucanje gume je najgora noćna mora svakog vozača, ali vrlo je vjerojatno da će se svaki vozač barem jednom za svog života suočiti upravo s ovim problemom. Ono se može dogoditi iz nekoliko razloga i potrebno je znati kako pravilno reagirati kako ne biste bili opasnost...

5 savjeta za sigurnu noćnu vožnju!

5 savjeta za sigurnu noćnu vožnju!

Dolaskom ljeta sve se više putuje na godišnje odmore na more ili u posjet obitelji na drugom kraju države. No, zbog velikih vručina i gužvi na cestama tijekom dana, mnogi se vozači odlučuju na putovanje noću. Putovanje noću je mirnije i ugodnije zbog niže temperature,...

Kako pripremiti automobil za ljetno putovanje?

Kako pripremiti automobil za ljetno putovanje?

Polako nam se bliže lijepi i topli proljetni i ljetni dani. To znači da ćemo, za razliku od zimskih dana, sve češće  izlaziti iz kuće i boraviti u prirodi ili ići na zaslužene godišnje odmore. Naši su automobili samim time sve više u pokretu pa je posebno važno...

TREBAŠ SERVIS? DOGOVORI TERMIN U AS CRNAIĆ VINKOVCI