Kako produljiti vijek trajanja automobila

Objavljeno 20/08/2019

Auto Servis Crnaić

 

Ovisno o kojoj marki automobila je riječ, postoje razlike u kvaliteti izrade kao i tehnologijama koje se primjenjuju i materijalima koji se koriste pri izradi. No, bez obzira radi li se o luksuznom ili „običnom“ autu, vozač i vlasnik može bitno utjecati na životni vijek auta redovitim održavanjem i odgovornom vožnjom. Nabrojat ćemo najbitnije savjete kojih bi se svaki vozač trebao držati.

Redovito servisirajte automobil

Redovito servisiranje i održavanje auta podrazumijeva otkrivanje kvarova na vrijeme. Manji kvarovi se lako poprave i obično ne koštaju puno, a ignorira li ih se potencijalno mogu nastati značajniji problemi. Redovita kontola i servis auta, izmjene filtera ulja i goriva te korištenje kvalitetnih motornih ulja trebali bi jamčiti dugotrajniji rad automobila.

Redovito mijenjajte ulje

Iako smo već gore naveli, potrebno je ponovno naglasiti – redovna zamjena ulja jako je bitna. Staro ulje ima daleko slabiji zaštitni učinak, smanjuje učinkovitost motora i povećava potrošnju goriva, a ukoliko u potpunosti ne brinete o redovitoj izmjeni možete očekivati oštećenja na motoru. Naša preporuka je zamjenu napraviti svakih 10.000 – 15.000 km.

Pazite na hladan start

Vozači često prave dvije greške kod hladnog starta automobila:

  1. Upale automobil da radi u leru kako bi se ugrijao/rashladio ili
  2. Odmah nakon paljenja voze pri velikim okretajima

Oboje je pogrešno – nakon hladnog starta, posebno zimi, preporuča se voziti automobil 5-10 minuta bez naglih ubrzanja i pri nižim okretajima kako bi se motor zagrijao i kako bi tekućine postigle optimalnu temperaturu i na pravi način podmazivale sustav.

Pazite na obrtaje

Vožnja pri pre visokim ili preniskim obrtajima nije dobra za motor automobila. Dobro je povremeno stisnuti papučicu gasa kako bi se sustav „prozračio“, no dugotrajna agresivna vožnja može imati negativan učinak na motor, prijenos i ovjes.

Obično se preporuča vožnja između 2.000 i 3.500 obrtaja po minuti.

Ne gasite auto odmah nakon duge ili brze vožnje

Ugasite li automobil odmah nakon duge vožnje prekidate dotok ulja i drugih tekućina u dijelove motora i samim time uskraćujete mu hlađenje. Kako bi sačuvali motor potrebno je u takvim situacijama ostaviti automobil upaljen u leru nekoliko minuta kako bi se motor pravilno rashladio i umirio prije potpunog gašenja.

Perite automobil redovito

Pranje automobila, posebno zimi, osigurava uklanjanje nečistoća koje nagrizaju karoseriju i podvozje. Redovnim čišćenjem i pranjem smanjujete mogućnost pojave korozije, a dodatno možete lak zaštititi voskom, a podvozje posebnim premazima.

Povezane vijesti

Osim udobnosti, amortizeri utječu i na zaustavni put!

Osim udobnosti, amortizeri utječu i na zaustavni put!

Kada govorimo o sigurnosti u vožnji, jedan od bitnijih dijelova automobila, uz kočioni sustav, gume i ovjes, su amortizeri. Često vlada krivo mišljenje da amortizeri imaju „samo“ funkciju ublažavanja treskanja i skakanja automobila, miješajući često amortizere i...

Rashladna tekućina- zašto je bitna i koliko često je treba mijenjati

Rashladna tekućina- zašto je bitna i koliko često je treba mijenjati

Rashladna tekućina, popularnije zvana “Antifriz”, je jako bitna tekućina koja ima svrhu čuvanja motora i dijelova motora. Antifriz štiti metalne dijelove hladnjaka i motora od korozije, čuva brtve i semeringe te podmazuje sustav.  Ljeti motor štiti od od pregrijavanja...

Lakiranje automobila – znanje i strpljenje su ključni

Lakiranje automobila – znanje i strpljenje su ključni

  Lakiranje automobila posao je koji zahtijeva iskustvo, strpljenje i preciznost u radu. Loše obavljeni posao napravit će samo više štete nego koristi. Automobili su redovito izloženi brojnim čimbenicima koji utječu na izgled limarije. Kiša, sunce, snijeg,...

TREBAŠ SERVIS? DOGOVORI TERMIN U AS CRNAIĆ VINKOVCI