Kako produžiti vijek trajanja motora u automobilu?

Automehaničar dolijeva motorno ulje u automobil

Objavljeno 14/08/2021

Auto Servis Crnaić

Što bi automobil bio bez svog motora? On je kao srce koje ga vodi posvuda, sve dok jednom ne zakaže. Kada dođe taj trenutak, možete biti sigurni da uskoro nećete nikamo otići.

Često su kvarovi na motoru najveći (neplanirani) izdatci koje ćete izdvojiti za kvarove na automobilu. Kako bi vas takav trošak manje pogodio, bitno je znati da ste učinili sve što ste mogli da produžite životni vijek vašeg motora. Tu nastupa pravilno održavanje motora o kojemu možete više pročitati u nastavku.

Održavanje čistoće motora

Ne kaže se bez povoda, čistoća je pola zdravlja! Automobil se ne čisti samo radi estetske ljepote, nego i radi vašeg zdravlja i funkcionalnosti samog vozila. Zbog toga je bitno održavati motor čistim od prljavštine, prašine i grinja. S vremenom se filteri mogu začepiti, lišće može zapasti ispod haube, a insekti se mogu udobno smjestiti unutar vozila. Mast koja se taloži na motoru zadržavati će toplinu, što će posljedično otežavati hlađenje motora.

Pri čišćenju se najčešće koristi odmašćivač za pažljivo čišćenje vanjskog dijela motora, a može se koristiti i vakuumski alat za uklanjanje nečistoća prašine.

Motor je jedan veliki automobilski dio, koji je sastavljen od mnogo različitih komponenti koje zajedno stvaraju i distribuiraju energiju u vozilu. Srećom, način na koji je sastavljen je takav da drži većinu prljavštine podalje od radnih dijelova motora. Međutim, ukoliko primijetite neobične zvukove, mirise ili dim koji dolaze iz motornog prostora, brže-bolje posjetite svog automehaničara!

Servis svjećica

Nastavljamo u tonu čišćenja! Kako biste spriječili prljavštinu iz komore izgaranja, svjećice treba povremeno čistiti. Radi se o malom ‘’zahvatu’’ u kojem automehaničar servisira svjećice i čisti prostor oko njih. Upravo ovako male stvari čine značajnu razliku i mogu uvelike poboljšati performanse vašeg motora!

Pravilno podmazivanje

U motoru ima toliko različitih komponenti koje se istovremeno pokreću da je od presudne važnosti osigurati njihov nesmetani rad. To je moguće učiniti pravilnim podmazivanjem. U protivnom će trenje uzrokovano međusobnim radom nekoliko pokretnih dijelova napraviti oštećenja. Ponekad je to oštećenje nepopravljivo i rezultira potrebom za zamjenog jednog ili više dijelova kako bi motor mogao ponovno pravilno funkcionirati.

Zamjena ulja

I za kraj jedan jednostavan postupak kojeg ipak mnogi odgađaju dok ne bude prekasno. Zamjena ulja, također, može značajno utjecati na performanse motora i ukupne performanse vozila. S vremenom ulje postaje mutno i ljepljivo čime motor ne može maksimalno koristiti svoj sustav podmazivanja.

Ulje je potrebno mijenjati onako kako je propisao proizvođač vašeg automobila. Najčešće je to u intervalu od 5 do 15 kilometara. Tako ćete biti sigurni da je vaše vozilo u vrhunskom stanju i da motor najbolje iskorištava ulje koje koristi.

U Autoservisu Crnaić sigurnost naših klijenata stavljamo na prvo mjesto. Zbog toga naporno radimo na pružanju visokokvalitetnih usluga svaki puta kada servisiramo automobile naših klijenata. Predlažemo vam redovito održavanje motora kako biste spriječili buduće probleme i velike izdatke na vaše vozilo. Ako primijetite problem s motorom ili želite više informacija održavanju motora ili našim drugim servisima, slobodno nas kontaktirajte već danas.

Povezane vijesti

Kako pravilno šlepati auto?

Kako pravilno šlepati auto?

  Ostanete li vam automobil na cesti u kvaru, a trebate ga odvesti do najbližeg servisa ili svog doma, na raspolaganju su vam dvije opcije - pozvati vučnu službu ili pozvati drugog vozača u pomoć koji će vas odšlepati. Vučna služba je jednostavnije i sigurnije...

Gdje je cijena goriva najjeftinija?

Gdje je cijena goriva najjeftinija?

Tankiranje polako, ali sigurno postaje luksuz za hrvatske standarde. Nikoga ne vesele novosti o poskupljenju goriva, a dolaskom hladnijeg vremena automobil sigurno biramo kao primarno prijevozno sredstvo. Kako vaš limeni ljubimac ne bi prezimio u garaži, potrebno je...

5 savjeta za sigurnu vožnju po magli

5 savjeta za sigurnu vožnju po magli

Svaka promjena vremena vozačima donosi vlastiti niz izazova. Dolaskom jeseni se, osim kiše, susrećemo i s maglom. Magla nije znak za uzbunu, nego samo za dodatan oprez. Za vožnju po magli potrebno je slijediti preporuke, a u nastavku možete pročitati naše savjete koje...

TREBAŠ SERVIS? DOGOVORI TERMIN U AS CRNAIĆ VINKOVCI