Može li voda naštetiti vašem alternatoru?

Automobil parkiran na ulici u velikoj lokvi vode dok kiši

Objavljeno 21/05/2021

Auto Servis Crnaić

Alternator je generator izmjenične struje koji služi za punjenje akumulatora i opskrbljivanje električnom energijom ostalih uređaja u automobilu. Kada alternatora ne bi bilo, struja iz akumulatora bi se potrošila veoma brzo i više je ne bi bilo.

Dakle, alternator je vitalni dio automobila pa biste se trebali pobrinuti da vaš alternator bude dobre kvalitete i da u svakom trenutku ispravno radi. O alternatoru treba posebice voditi brigu pri jakim kišama, a zašto je to tako možete pročitati u nastavku.

Je li alternator vozila vodootporan?

Kratko i jasno – nije. No bez obzira što alternatori nisu vodootporni, to ne znači da oni ne mogu odbijati vodu. Bolje rečeno, kada pada kiša ili kada perete svoj automobil u autopraonici, ne morate brinuti da će to naštetiti vašem alternatoru. Međutim, ukoliko bi vaše vozilo bilo dugo uronjeno u veliku količinu vode kao što je poplava, to može ozbiljno uništiti vaš alternator.

Smije li se alternator prati?

Da! Održavanje alternatora čistim od prašine ili prljavštine sastavni je dio održavanja vozila. Ako je vaš automobil bio dulje vrijeme u poplavnoj vodi ili izložen prašini i pijesku, to će automatski utjecati na alternator. To znači da će se sva ta prljavština zakačiti za četke vašeg alternatora i kao rezultat toga neće ispravno funkcionirati.

Kako biste alternator oprali na siguran način pridržavajte se sljedećih savjeta:

Obavezno odspojite alternator od akumulatora prije čišćenja!

  • Budući da alternator opskrbljuje akumulator električnom energiju odspojite ih jedno od drugog kako ne bi bilo (elektro) šokova prilikom čišćenja
  • Napunite kantu s toplom vodom i deterdžentom za pranje suđa
  • Alternator možete čistiti laganim prelijevanjem vode ili raspršivanjem vode u alternator (bez jakog pritiska)
  • Pobrinite se da su svi kutevi alternatora očišćeni kako ne bi bio prašine, prljavštine ili otpadaka
  • Pustite da odstoji 5 minuta te zatim žičanom četkom nježno ribajte prljava područja
  • Isperite alternator i osušite ga prije nego što alternator ponovno spojite s akumulatorom.

Što se dogodi kada alternator dođe u kontakt s vodom?

Ono što će se dogoditi ukoliko alternator bude izložen velikoj količini vode jest da će izloženi dijelovi vašeg alternatora biti oštećeni. Radi se o brončanim četkicama na alternatoru koje su podmazane, a pri izlaganju vodi podmazanost se istroši i četke se oštete. Često izlaganje uzrokuje i hrđanje ovih četkica, što znači da više neće funkcionirati pravilno. Na koncu to vodi do korozije električnih spojeva i prijevremenog trošenja ležajeva kao i smanjene proizvodnje energije.

Kontakt alternatora s vodom dovodi do korozije električnih spojeva.

Kako osušiti alternator?

Za sušenje alternatora možete nabaviti sredstvo za čišćenje na bazi alkohola. Ukoliko ga raspršite u svoj alternator djelovat će kao formula koja se brzo suši. Pustite da odstoji oko 24 sata, a zatim provjerite svoj alternator. Dodatni savjet jest ostaviti haubu automobila otvorenom dok ju isušujete tako da postoji dovoljan protok zraka, što pomaže u ukupnom procesu sušenja.

Nadamo se da su vam ovi savjeti pomogli, a ukoliko nemate povjerenja u svoje sposobnosti čišćenja i sušenja alternatora, slobodno kontaktirajte Autoservis Crnaić. Mogu postojati i drugi aspekti koji trebaju provjeru, čišćenje ili zamjenu osim vašeg alternatora, a naš tim servisera će se pobrinuti da otklone svaki problem na vašem automobilu.

Povezane vijesti

5 savjeta za najučinkovitije korištenje klima uređaja u automobilu

5 savjeta za najučinkovitije korištenje klima uređaja u automobilu

Nakon „kiselog“ proljeća, rast žive na termometru ukazuje da ljeto samo što nije pokucalo na naša vrata. Opće je poznato da se ljetne vrućine i sparine lakše podnose s upaljenim klima uređajem pa je stoga vrijedno znati kako najučinkovitije koristiti klima uređaj. U...

Najčešći znakovi neispravnosti alternatora

Najčešći znakovi neispravnosti alternatora

Automobili se oslanjaju na mnogo različitih komponenti kako bi ispravno funkcionirali, a alternator je jedan od najvažnijih dijelova. On djeluje zajedno s akumulatorom te pruža električnu energiju ostalim potrošačima električne energije u automobilu, poput svjetala,...

5 najčešćih uzročnika prometnih nesreća

5 najčešćih uzročnika prometnih nesreća

Prometne nesreće događaju se svakodnevno, ali nisu nikako nešto što je normalno. Zapravo, prometna nesreća može biti jedno od najstrašnijih i najstresnijih iskustava kroz koje osoba može proći, a mogu dovesti i do niza neželjenih posljedica. Samo jedan trenutak...

TREBAŠ SERVIS? DOGOVORI TERMIN U AS CRNAIĆ VINKOVCI