Obavezna oprema koju morate imati u autu

Prikaz obvezne dodatne opreme za automobile

Objavljeno 13/05/2020

Auto Servis Crnaić

Svako vozilo mora sadržavati dodatnu sigurnosnu opremu kako bi se povećala sigurnost svih sudionika u prometu. No, vozači često nisu sigurni što se točno podrazumijeva pod pojmom obavezna oprema i tako ugrožavaju svoju sigurnost i sigurnost ostalih vozača, ali riskiraju i pozamašnu novčanu policijsku kaznu.

Ovisno o kategoriji vozila i njegovoj namjeni, obavezna oprema koju morate imati u automobilu se razlikuje. U sljedećim recima nabrojat ćemo koju opremu moraju imati osobna vozila te ćemo objasniti za što se koji komad opreme koristi.

Obavezna sigurnosna oprema u automobilima

Prema Pravilniku o tehničkim uvjetima vozila u prometu, svi osobni automobili moraju imati potpun paket obavezne opreme u što ulaze: kutija prve pomoći, reflektirajući prsluk, sigurnosni trokut, rezervne žarulje, rezervni kotač i aparat za gašenje požara.

Kutija prve pomoći

Automobilski komplet za prvu pomoć je dio obavezne opreme motornih vozila. Kutija prve pomoći treba biti kompletna, neotvorena i morate voditi računa da joj nije istekao rok te mora udovoljavati normi HRN 1112 (osim vozila koja se uvoze i imaju serijski ugrađenu kutiju prve pomoći u skladu s normom matične zemlje).

Sigurnosni reflketirajući prsluk

Reflektirajući prsluk je obavezni dio opreme motornih vozila ili motocikala, a može biti crvene, zelene ili narančaste boje!

Reflektirajući prsluk zelene boje

Reflektirajući prsluk je obavezno nositi kada se izađe iz auta na autocesti ili cesti izvan naselja!

 

Vozači su obavezni odjenuti ga pri svakom izlasku iz vozila na autocesti ili na cesti izvan naselja. To je posebno važno u večernjim i noćnim satima te u slučaju smanjene vidljivosti poput magle, kiše, snijega i slično!

Euro sigurnosni trokut

Sigurnosni troku koristi se za obilježavanje mjesta prometne nesreće ili se postavlja prilikom zaustavljanja automobila na cesti te prilikom vuče vozila.

On se postavlja iza zaustavljenog vozila i na dovoljnoj udaljenosti koja ne može biti manja od 100m kako bi se omogućilo da vozači vozila koja nailaze iz smjera u kojemu je znak postavljen mogu pravodobno uočiti znak i zaustaviti ili usporiti svoje vozilo.

Komplet rezervnih žarulja H1 i H7

Još jedan dio obavezne opreme je komplet rezervnih žarulja koji treba sačinjavati: rezervne žarulje najmanje za polovicu žaruljnih mjesta dvostrukih uređaja za osvjetljavanje ceste i za davanje svjetlosnih znakova i po jednu žarulju za jednostruka žaruljna mjesta kod kojih je moguće zamijeniti samo žarulju.

Vozila koja su opremljena svjetlosnim tijelima bez žarne niti (ksenon, neon, LED i sl.), ne moraju imati rezervne žarulje za ta rasvjetna tijela.

Rezervni kotač

Pravilnikom je propisano vozila moraju imati rezervni kotač s pripadajućom opremom koji se po potrebi može upotrijebiti.

Ovo pravilo ne vrijedi u slučaju da automobil posjeduje sigurnosti sustav za sigurnu vožnju s ispuhanom gumom ili sprej-pjenu za krpanje guma.

Aparat za gašenje požara

Prema Pravilniku o tehničkim uvjetima vozila, sva vozila M kategorije (tu spadaju osobna vozila i autobusi) i vozila N kategorije (teretni automobili) moraju biti opremljena vatrogasnim aparatom koji je punjem prahom ABC.

Protupozarni aparat prikacen na zid

 

Vrsta aparata za gašenje prema vrsti vozila:

  • Kod automobila za obavljanje autotaksi prijevoza – jedan aparat od 2kg
  • Osobni automobili u vlasništvu ili na korištenju na temelju ugovora o zakupu odnosno leasingu pravnih osoba, obrtnika, tijela državne uprave i tijela lokalne i područne samouprave koji služe prijevozu za vlastite potrebe – jedan aparat od 1kg
  • Teretni automobili kategorije N1 – jedan aparat od 2kg
  • Autobusi kategorije M2 i M3, razreda I – jedan aparat od 3kg
  • Autobusi kategorije M2 i M3, razreda Ii, razreda III, razreda A i razreda B – 1 aparat od 6kg
  • Teretni automobili kategorije N2 i N3 – jedan aparat od 6kg
  • Teretni automobili kategorije N2 i N3 koji sudjeluju u skupu vozila s priključnim vozilima kategorija O3 i O4 – dva vatrogasna aparata od 6 kg

Dodatni savjeti

Osim navedene obavezne opreme, preporuka je u automobilu imati i dodatnu opremu koja bi Vam mogla biti od važnosti u slučaju nužde.

U takvu opremu spadaju kablovi za paljenje automobila, dizalica i uže za vuču. No, za veću sigurnost dodatnu opremu u automobilu prilagodite uvjetima na cesti te za vrijeme zimskih mjeseci obavezno u automobil spremite malu lopaticu za čišćenje snijega te sol ili pijesak koji će Vam pomoći ako zapadnete u snijeg!

 

Povezane vijesti

Kako reagirati u slučaju puknute gume?

Kako reagirati u slučaju puknute gume?

Pucanje gume je najgora noćna mora svakog vozača, ali vrlo je vjerojatno da će se svaki vozač barem jednom za svog života suočiti upravo s ovim problemom. Ono se može dogoditi iz nekoliko razloga i potrebno je znati kako pravilno reagirati kako ne biste bili opasnost...

5 savjeta za sigurnu noćnu vožnju!

5 savjeta za sigurnu noćnu vožnju!

Dolaskom ljeta sve se više putuje na godišnje odmore na more ili u posjet obitelji na drugom kraju države. No, zbog velikih vručina i gužvi na cestama tijekom dana, mnogi se vozači odlučuju na putovanje noću. Putovanje noću je mirnije i ugodnije zbog niže temperature,...

Kako pripremiti automobil za ljetno putovanje?

Kako pripremiti automobil za ljetno putovanje?

Polako nam se bliže lijepi i topli proljetni i ljetni dani. To znači da ćemo, za razliku od zimskih dana, sve češće  izlaziti iz kuće i boraviti u prirodi ili ići na zaslužene godišnje odmore. Naši su automobili samim time sve više u pokretu pa je posebno važno...

TREBAŠ SERVIS? DOGOVORI TERMIN U AS CRNAIĆ VINKOVCI