Obavezna oprema koju morate imati u autu

Objavljeno 23/05/2019

Auto Servis Crnaić

 

Svako vozilo, zbog vlastite sigurnosti i spriječavanja ugrožavanja drugih sudionika u prometu,  mora sadržavati dodatnu sigurnosnu opremu. Često vozači nisu u potpunosti upoznati što sve točno obavezna oprema mora sadržavati, a osim ugrožavanja prometa, kao posljedicu mogu snositi i novčanu policijsku kaznu.

Obavezna oprema se razlikuje ovisno o kategoriji i namjeni vozila, a mi ćemo napisati što prema Pravilniku o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama moraju imati osobni automobili.

Kutija prve pomoći

Automobilski komplet za prvu pomoć je dio obavezne opreme motornih vozila. Kutija prve pomoći treba biti kompletna, neotvorena i morate voditi računa da joj nije istekao rok te mora udovoljavati normi HRN 1112 (osim vozila koja se uvoze i imaju serijski ugrađenu kutiju prve pomoći u skladu s normom matične zemlje).

Sigurnosni Reflektirajući prsluk

Reflektirajući prsluk može biti crvene, zelene ili narančaste boje, i spada u dio obavezne opreme. U Hrvatskoj je reflektirajući prsluk obvezni dio opreme motornih vozila ili motocikla i moraju ga vozači odjenuti pri svakom izlasku iz vozila na autocesti ili cesti izvan naselja.

Euro sigurnosni trokut

Sigurnosni troku koristi se za obilježavanje mjesta prometne nesreće ili se postavlja prilikom zaustavljanja automobila na cesti te prilikom vuče vozila.

Komplet rezervnih žarulja H1 i H7

Još jedan dio obavezne opreme je komplet rezervnih žarulja koji treba sačinjavati: rezervne žarulje najmanje za polovicu žaruljnih mjesta dvostrukih uređaja za osvjetljavanje ceste i za davanje svjetlosnih znakova i po jednu žarulju za jednostruka žaruljna mjesta kod kojih je moguće zamijeniti samo žarulju.

Vozila koja su opremljena svjetlosnim tijelima bez žarne niti (ksenon, neon, LED i sl.), ne moraju imati rezervne žarulje za ta rasvjetna tijela.

Rezervni kotač

Pravilnikom je propisano vozila moraju imati rezervni kotač s pripadajućom opremom koji se po potrebi može upotrijebiti. Ovo pravilo ne vrijedi u slučaju da automobil posjeduje sigurnosti sustav za sigurnu vožnju s ispuhanom gumom ili sprej, pjenu u boci pod tlakom.

Aparat za gašenje požara

Ako se radi o osobnom automobilu za obavljanje autotaksi prijevoza (jedan vatrogasni aparat od 2 kg) te osobnim automobilima u vlasništvu ili na korištenju na temelju ugovora o zakupu odnosno leasingu pravnih osoba, obrtnika, tijela državne uprave i tijela lokalne i područne (regionalne) samouprave koji služe prijevozu za vlastite potrebe (jedan vatrogasni aparat od 1 kg), vozila moraju biti opremljena vatrogasnim aparatom punjenim prahom ABC.

Dodatni Savjeti

Osim obavezne opreme dobro je u automobilu imati dodatnu opremu koja bi Vam mogla pomoći u slučaju nužde – kablove za paljenje automobila, dizalicu, uže za vuču i slično

Povezane vijesti

Osim udobnosti, amortizeri utječu i na zaustavni put!

Osim udobnosti, amortizeri utječu i na zaustavni put!

Kada govorimo o sigurnosti u vožnji, jedan od bitnijih dijelova automobila, uz kočioni sustav, gume i ovjes, su amortizeri. Često vlada krivo mišljenje da amortizeri imaju „samo“ funkciju ublažavanja treskanja i skakanja automobila, miješajući često amortizere i...

Rashladna tekućina- zašto je bitna i koliko često je treba mijenjati

Rashladna tekućina- zašto je bitna i koliko često je treba mijenjati

Rashladna tekućina, popularnije zvana “Antifriz”, je jako bitna tekućina koja ima svrhu čuvanja motora i dijelova motora. Antifriz štiti metalne dijelove hladnjaka i motora od korozije, čuva brtve i semeringe te podmazuje sustav.  Ljeti motor štiti od od pregrijavanja...

Kako produljiti vijek trajanja automobila

Kako produljiti vijek trajanja automobila

  Ovisno o kojoj marki automobila je riječ, postoje razlike u kvaliteti izrade kao i tehnologijama koje se primjenjuju i materijalima koji se koriste pri izradi. No, bez obzira radi li se o luksuznom ili „običnom“ autu, vozač i vlasnik može bitno utjecati na...

TREBAŠ SERVIS? DOGOVORI TERMIN U AS CRNAIĆ VINKOVCI