Osim udobnosti, amortizeri utječu i na zaustavni put!

Objavljeno 12/09/2019

Auto Servis Crnaić

Kada govorimo o sigurnosti u vožnji, jedan od bitnijih dijelova automobila, uz kočioni sustav, gume i ovjes, su amortizeri. Često vlada krivo mišljenje da amortizeri imaju „samo“ funkciju ublažavanja treskanja i skakanja automobila, miješajući često amortizere i opruge. Opruge su odgovorne za tvrdoću vozila, dok amortizeri zapravo kontroliraju pokrete opruga i ovjesa raspoređujući silu kočenja i kontroliraju upravljanje vozilom.

Amortizeri utječu na put kočenja

Testiranja pokazuju da potrošeni amortizeri znatno lošije reagiraju pri kočenju i usporavanju. Pri brzini od 80km/h potrošeni amortizeri produžuju put zaustavljanja za 2 do 3 metra u odnosu sa amortizerima koji su u potpuno ispravnom stanju. Mane loših amortizera su i lošija kontrola vozila u zavojima i povećano zanošenje vozila te smanjena učinkovitost modernih elektroničkih sustava pri kočenju i zaustavljanju.

Uloga amortizera:

  • Omogućuje pravilno i učinkovito kočenje
  • Spriječava neravnomjerno i prijevremeno trošenje guma
  • Kontrolira upravljanje vozilom ublažavanjem poskakivanja i spriječavanjem naginjanja automobila pri kočenju

Redovno održavanje amortizera

Ukoliko primjetite da se vaš automobil ljulja u vožnji više nego inače, produlji li se put kočenja, ako auto zanosi u zavojima ili primijetite neravnomjernu istrošenost guma ili ulje na tijelu amortizera, sve su to znakovi da trebate detaljnije pregledati amortizere i vjerojatno ih zamijeniti.

Svaki automobil stariji od 5 godina, ili sa prijeđenih više od 100.000 km, više nema u potpunosti ispravne amortizere i vlasnici takvih autmobila bi trebali voditi računa na vrijeme zamijeniti ih.

Trebate li stručan savjet ili pomoć oko vašeg automobila, javite se u Auto servis Crnaić gdje će Vam naši stručni majstori uvijek rado pomoći.

Povezane vijesti

Rashladna tekućina- zašto je bitna i koliko često je treba mijenjati

Rashladna tekućina- zašto je bitna i koliko često je treba mijenjati

Rashladna tekućina, popularnije zvana “Antifriz”, je jako bitna tekućina koja ima svrhu čuvanja motora i dijelova motora. Antifriz štiti metalne dijelove hladnjaka i motora od korozije, čuva brtve i semeringe te podmazuje sustav.  Ljeti motor štiti od od pregrijavanja...

Kako produljiti vijek trajanja automobila

Kako produljiti vijek trajanja automobila

  Ovisno o kojoj marki automobila je riječ, postoje razlike u kvaliteti izrade kao i tehnologijama koje se primjenjuju i materijalima koji se koriste pri izradi. No, bez obzira radi li se o luksuznom ili „običnom“ autu, vozač i vlasnik može bitno utjecati na...

Lakiranje automobila – znanje i strpljenje su ključni

Lakiranje automobila – znanje i strpljenje su ključni

  Lakiranje automobila posao je koji zahtijeva iskustvo, strpljenje i preciznost u radu. Loše obavljeni posao napravit će samo više štete nego koristi. Automobili su redovito izloženi brojnim čimbenicima koji utječu na izgled limarije. Kiša, sunce, snijeg,...

TREBAŠ SERVIS? DOGOVORI TERMIN U AS CRNAIĆ VINKOVCI