Osim udobnosti, amortizeri utječu i na zaustavni put!

Objavljeno 12/09/2019

Auto Servis Crnaić

Kada govorimo o sigurnosti u vožnji, jedan od bitnijih dijelova automobila, uz kočioni sustav, gume i ovjes, su amortizeri. Često vlada krivo mišljenje da amortizeri imaju „samo“ funkciju ublažavanja treskanja i skakanja automobila, miješajući često amortizere i opruge. Opruge su odgovorne za tvrdoću vozila, dok amortizeri zapravo kontroliraju pokrete opruga i ovjesa raspoređujući silu kočenja i kontroliraju upravljanje vozilom.

Amortizeri utječu na put kočenja

Testiranja pokazuju da potrošeni amortizeri znatno lošije reagiraju pri kočenju i usporavanju. Pri brzini od 80km/h potrošeni amortizeri produžuju put zaustavljanja za 2 do 3 metra u odnosu sa amortizerima koji su u potpuno ispravnom stanju. Mane loših amortizera su i lošija kontrola vozila u zavojima i povećano zanošenje vozila te smanjena učinkovitost modernih elektroničkih sustava pri kočenju i zaustavljanju.

Uloga amortizera:

  • Omogućuje pravilno i učinkovito kočenje
  • Spriječava neravnomjerno i prijevremeno trošenje guma
  • Kontrolira upravljanje vozilom ublažavanjem poskakivanja i spriječavanjem naginjanja automobila pri kočenju

Redovno održavanje amortizera

Ukoliko primjetite da se vaš automobil ljulja u vožnji više nego inače, produlji li se put kočenja, ako auto zanosi u zavojima ili primijetite neravnomjernu istrošenost guma ili ulje na tijelu amortizera, sve su to znakovi da trebate detaljnije pregledati amortizere i vjerojatno ih zamijeniti.

Svaki automobil stariji od 5 godina, ili sa prijeđenih više od 100.000 km, više nema u potpunosti ispravne amortizere i vlasnici takvih autmobila bi trebali voditi računa na vrijeme zamijeniti ih.

Trebate li stručan savjet ili pomoć oko vašeg automobila, javite se u Auto servis Crnaić gdje će Vam naši stručni majstori uvijek rado pomoći.

Povezane vijesti

Kako reagirati u slučaju puknute gume?

Kako reagirati u slučaju puknute gume?

Pucanje gume je najgora noćna mora svakog vozača, ali vrlo je vjerojatno da će se svaki vozač barem jednom za svog života suočiti upravo s ovim problemom. Ono se može dogoditi iz nekoliko razloga i potrebno je znati kako pravilno reagirati kako ne biste bili opasnost...

5 savjeta za sigurnu noćnu vožnju!

5 savjeta za sigurnu noćnu vožnju!

Dolaskom ljeta sve se više putuje na godišnje odmore na more ili u posjet obitelji na drugom kraju države. No, zbog velikih vručina i gužvi na cestama tijekom dana, mnogi se vozači odlučuju na putovanje noću. Putovanje noću je mirnije i ugodnije zbog niže temperature,...

Kako pripremiti automobil za ljetno putovanje?

Kako pripremiti automobil za ljetno putovanje?

Polako nam se bliže lijepi i topli proljetni i ljetni dani. To znači da ćemo, za razliku od zimskih dana, sve češće  izlaziti iz kuće i boraviti u prirodi ili ići na zaslužene godišnje odmore. Naši su automobili samim time sve više u pokretu pa je posebno važno...

TREBAŠ SERVIS? DOGOVORI TERMIN U AS CRNAIĆ VINKOVCI