Poliranje automobila – što i kako možete sami?

Majstor polira automobil

Objavljeno 13/07/2018

Auto Servis Crnaić

 

Svaki automobil s vremenom gubi onaj sjaj koji je imao kada je tek izašao iz salona, što je normalno s obzirom na uvjete u kojima se nalazi i koristi. Kiša, snijeg, vjetar, sunce i kamenčići malo po malo oštećuju limariju na autu, a nerijetke su i ogrebotine od parkiranja i slučajnih udaraca drugih vozila iil predmeta. Pranje automobila također oštećuje boju automobila stvarajući malo po malo ogrebotine teško vidljive golom oku.

Osim estetike, popravci oštećenja na limariji prepočuju se napraviti kako bi se spriječilo stvaranje korozije koja može predstavljati velik i skup problem.

Ukoliko su oštećenja na automobilu mala ili se radi o gubitku sjaja, možete sami pokušati vratiti stari izgled, no ukoliko je riječ o ozbiljnijim oštećenjima posao je bolje prepustiti stručnoj osobi i strojnom poliranju.

Samostalno poliranje automobila

Kao što smo već rekli, ukoliko jednostavno želite vratiti sjaj autu ili prikriti mala oštećenja na limariji, automobil možete i sami polirati. Prvi korak prije poliranja je detaljno pranje auta kako bi se jasno vidjelo gdje se nalaze oštećenja. Auto je potom potrebno obrisati i osušiti, no ne dopustiti da se lak ugrije na suncu.

Potreban vam je vosak za poliranje, spužvica za nanošenje voska te krpa za brisanje.  

Postoje razni proizvodi na tržištu – od čistog voska za blage ogrebotine do onih žeščih proizvoda s abrazivnim komponentama za veća oštećenja. Ukoliko su ogrebotine duboke potrebno je prije voska područje prijeći s pastom za poliranje, no već tu vam savjetujemo potražiti pomoć stručnije osobe kako ne bi oštetili lak automobila. Poliranjem se skida sloj laka dok se ne dođe do izjednačavanje površine i za taj posao je potrebno malo više iskustva.

Vosak će vam popuniti oštećenja i napraviti zaštitni sloj te tako spriječiti prodiranje vode i stvaranje korozije. Vosak se nanosi tanko i kružnim pokretima se spužvom utrlja u površinu koju se želi zaštititi. Nakon nanošenja preostali vosak se čisti suhom pamučnom krpom kako bi cijeli automobil imao ujednačen izgled.

Posjet majstoru

Ukoliko na automobilu imate veća oštećenja te primjećujete pojavu korozije, obratite se stručnoj osobi. Korozija brzo napreduje i može predstavljati ozbiljan problem na vašem automobilu te je jedan od čestih razloga pada na tehničkom pregledu vozila.

Autoservis Crnaić servis je za sve marke vozila s dugogodišnjim iskustvom na području autolimarije. Stručni majstori i vrhunski opremljena autolakirnica jamac su vašeg zadovoljstva. Dovezite automobil na besplatni pregled u našu radionicu u Vinkovcima i spriječite nastajanje većih poteškoća.

Povezane vijesti

Održavanje kožnih sjedala u automobilu

Održavanje kožnih sjedala u automobilu

Kožna sjedala automobilu daju veliku dozu elegancije i znatno poboljšavaju estetiku unutrašnjosti automobila. No, nepravilno održavanje kožnih sjedala može stvoriti kontraefekt i, nakon određenog vremena, unutrašnjosti automobila dati star i neodržavan izgled. Kako se...

Popravak oštećenog vjetrobranskog stakla

Popravak oštećenog vjetrobranskog stakla

Svi smo doživjeli da se u vjetrobransko staklo tijekom vožnje zabije manji ili veći kamen, posebice ukoliko se vozimo iza kamiona. Ponekad taj udarac prođe bez posljedica, a ponekad stvori puknuće u vjetrobranskom staklu. Oštećenja autošajbe treba shvatiti ozbiljno...

Zašto automobil ispušta ulje?

Zašto automobil ispušta ulje?

Kao što znamo, zamjena ulja u motoru automobila je izuzetno važna i treba se obavljati redovito kako bi automobil funkcionirao što bolje. Zadaća ulja je podmazivanje pomičnih dijelova motora kako bi se smanjilo trenje i struganje jednog dijela od drugi tijekom rada. S...

TREBAŠ SERVIS? DOGOVORI TERMIN U AS CRNAIĆ VINKOVCI