032 360 321 servis@crnaic.hr

Rashladna tekućina, popularnije zvana “Antifriz”, je jako bitna tekućina koja ima svrhu čuvanja motora i dijelova motora. Antifriz štiti metalne dijelove hladnjaka i motora od korozije, čuva brtve i semeringe te podmazuje sustav.  Ljeti motor štiti od od pregrijavanja na način da povećava točku vrelišta i spriječava ključanje rashladne tekućine, a  zimi snižavajem točke ledišta tekućine koja kola kroz sustav čuva motor od smrzavanja.

Bez kvalitetnog antifriza voda u sustavu bi se zimi smrznula, što bi izazvalo negativne posljedice na dijelove motora. Osim što bi se slabije rashlađivao sustav, moglo bi doći do oštećenja od grubih dijelova leda ili čak pucanja nekih dijelova sustava.  Slična stvar događa se i ljeti – rashladna tekućina bez antifriza bi se jako brzo približila točki isparavanja i brzo bi prestala hladiti motor.

Redovito kontrolirajte stanje tekućine

Značenje antifriza za sutav je dakle jako bitno, a upravo je jesen idealno vrijeme za kontrolu rashladne tekućine. Količina antifriza u spremniku bi trebala biti između “min” i “max” , a ukoliko je potrebno nadosuti tekućinu ne preporuča se miješati različite vrste. Dakle, ukoliko niste sigurni koji je antifriz unutra, bolje je u potpunosti ispustiti tekućinu iz sustava te nasuti novu mješavinu. Imajte na umu da se mješavina antifriza i vode (po mogućnosti destilirane vode kako bi se izbjeglo nakupljanje kamenca) priprema prije sipanja u spremnik. Nipošto se ne preporuča odvojeno u spremnbik sipati antifriz pa vodu ili obrnuto.

Antifriz zamjenite najkasnije svake tri godine

Antifriz svoja svojstva zadržava do najdulje tri godine te ga je potom potrebno promjeniti, također ispuštanjem već postojeće rashladne tekućine te potom nadolijevanjem nove. Kada Vam je promijenjen antifriz možete pogledati na ceduljicama od servisa, u servisnoj knjižici ili pitajte majstora u servisu u kojem održavate automobil.

Iako zamjena nije previše komplicirana, ukoliko nemate previše iskustva prepustite posao stručnom majstoru. Glavni sastojak antifriza je etilen-glikol koji mu daje tako korisne osobine, no i koji je otrovan za ljude i životinje i s njime trebate biti oprezni. Uz navedeno, majstori će Vam provjeriti stanje cijelog sustava te ga očistiti ukoliko je potrebno.