Štedljiva vožnja: kako smanjiti potrošnju goriva?

Objavljeno 15/05/2019

Auto Servis Crnaić

 

Osim što racionalnim načinom vožnje čuvate motor i druge dijelove automobila, uštede koje možete ostvariti pametnim upravljanjem automobila nisu zanemarive. Neka istraživanja tvrde da se štedljivim načinom vožnje može smanjiti potrošnja automobila od 20 do 30%! Stoga, vrijedi poslušati savjete kako voziti na ekonomičan način.

Ubrzavanje i zaustavljanje

Način na koji ubrzavamo i kočimo najviše utječu na potrošnju goriva. Često kretanje i stajanje najveći su razlog veće potrošnje u gradskoj vožnji. S obzirom na veliki broj raskrižja, semafora i drugih ograničenja, na broj zaustavljanja ne možemo utjecati, no možemo kontrolirati način na koji to činimo.

Štedljiva vožnja podrazumijeva vožnju pri malom broju okretaja, bez naglih ubrzanja i kočenja.

U viši stupanj prijenosa potrebno je ubaciti na vrijeme, bez naglih ubrzanja i pretjeranog  pritiskanja papučice gasa. Za aute sa dizelskim motorom to otprilike znači u višu brzinu ubaciti pri 2000 okretaja/min a za benzince oko 2500 okretaja/min.

Za vožnje izvan grada nekakvo nepisano pravilo je – voziti u najvećem stupnju prijenosa pri najmanjoj mogućoj brzini. Ovisno o jačini motora i vrsti automobila, to bi značilo voziti pri brzini od 75-90 km/h u šestoj brzini, pri 1200 – 1800 okretaja u minuti.

Kočenje je potrebno raditi motorom kada je god to moguće, što podrazumijeva pravovremeno prepoznavanje situacije kada kočiti i pravilno držanje razmaka između vozila.

Teret na vozilu

Sav višak tereta uklonite iz automobila – veća masa iziskuje jači rad motora, samim time i veću potrošnju goriva. Isto vrijedi i za krovnu kutiju koja pruža otpor i tako povećava potrošnju – ukoliko ju ne koristite skinite ju s automobila.

Tlak u gumama

Redovno provjeravajte tlak u pneumaticima – niži tlak od propisanog utječe na trenje te samim time i na potrošnju goriva.

Gasite motor prilikom zaustavljanja

Prilikom stajanja dulje od minute ugasite motor. Samo pokretanje automobila troši znanto manje od rada u leru. Čest rad motora u praznom hodu može imati negativan učinak na dijelove motora.

Ne zagrijavajte motor prije polaska

Suvremene motore nije potrebno paliti kako bi se zagrijali prije polaska. Bespotrebnim radom prilikom stajanja može doći do oštećenja dijelova motora te nepotrebno trošite gorivo.

Grijanje i hlađenje

Klima uređaj i grijanje sjedala koristite racionalno, kada postoji potreba za time.

Ovisno o autmobilu i uvjetima vožnje, klima može trošiti i do 2/l goriva na 100km

Koristite dnevna svjetla

Dnevna svjetla su znatno manji potrošač u odnosu na klasična svjetla. Kod običnih svjetala radi i svjetlo na kontrolnoj ploči, osvjetljenje registracije, stražnja svjetla i sl. i korištenjem dnevnih svjetala možete smanjiti potrošnju goriva.

Povezane vijesti

Pogon na plin – sve što trebate znati!

Pogon na plin – sve što trebate znati!

Rast cijena goriva i nestabilnost tržišta naftom natjerale su autoindustriju na okretanje alternativnim rješenjima. Jedno od tih rješenja je ugradnja autoplina u automobile. No, unatoč povoljnim rezultatima brojnih istraživanja i testiranja, i dalje postoji određena...

Trebate li zimske gume ako imate pogon na sva četiri kotača?

Trebate li zimske gume ako imate pogon na sva četiri kotača?

Mnogi vozači žive u uvjerenju da im ne trebaju zimske gume ako njihov automobil ima pogon na sva četiri kotača. Razlog tom vjerovanju je misao da kotači s pogonom 4×4 bolje prianjaju i da zbog toga mogu voziti po zimskim uvjetima bez zimskih guma. To mišljenje je...

Osim udobnosti, amortizeri utječu i na zaustavni put!

Osim udobnosti, amortizeri utječu i na zaustavni put!

Kada govorimo o sigurnosti u vožnji, jedan od bitnijih dijelova automobila, uz kočioni sustav, gume i ovjes, su amortizeri. Često vlada krivo mišljenje da amortizeri imaju „samo“ funkciju ublažavanja treskanja i skakanja automobila, miješajući često amortizere i...

TREBAŠ SERVIS? DOGOVORI TERMIN U AS CRNAIĆ VINKOVCI