Što je to geometrija kotača?

Automobilski kotač bijelog automobila

Objavljeno 23/03/2021

Auto Servis Crnaić

Iako su odstupanja često suptilna, nepravilno namješteni kotači i neuravnotežene gume mogu vam prouzročiti nevolje pri vožnji. U prethodnom blogu saznali ste nešto više o važnosti balansiranja guma, a danas smo vas odlučili upoznati s pojmom geometrije kotača.

Geometrija kotača može vam pomoći kako biste se izbjegli nezgodne situacije svakodnevne vožnje, a ako vas zanima što ona podrazumijeva, na što utječe i koliko je zapravo potrebna – nastavite čitati.

Što je geometrija kotača?

Geometrija kotača je proces namještanja kutova kotača vozila tako da odgovaraju originalnim specifikacijama. Točnije, proizvođač vozila definirao je idealne mjere kako bi potrošnja guma i goriva bila optimalna te je svrha ove servisne usluge vratiti kotače na svoje prvobitne mjere.

Svrha geometrije kotača jest vratiti kotače na svoje prvobitne mjere.

Jasno je da vremenom i potrošnjom, vaše vozilo prestaje biti u onom savršenom stanju u kakvom ste ga zatekli u auto-salonu. Shodno tome, rutinskim servisiranjem vozila, u ovome slučaju provjerom geometrije kotača, osigurati ćete si vožnju s manje opterećenja.

Na što utječe geometrija kotača?

Ako kotači nisu pravilno namješteni, to prvenstveno utječe na vašu sigurnost i sigurnost osoba koje vozite. Pravilna geometrija kotača održava što bolji kontakt gume s podlogom i preventira zanošenje vozila u lijevu ili desnu stranu. Rezultati pravilne geometrije očituju se u sigurnosti, ugodnijoj vožnji i optimalnoj potrošnji goriva.

Nepravilna geometrija kotača, osim što ugrožava sigurnost u vožnji, utječe i na veću potrošnju goriva te smanjuje trajnost vaših guma.

Ukoliko na vrijeme zamijetite nepravilnosti, to znači da možete produžiti i trajnost vaših guma. Kada su kotači pravilno namješteni, postoji manja otpornost okretanja. Kotači se okreću s manje trenja pa je potrošnja goriva efektivnija. U slučaju kada kotači nisu pravilno namješteni, gume će se pomalo vući, što u konačnici prouzročava i veću potrošnju goriva. Ako se takva situacija nastavi, gume će neravnomjerno trošiti, a situacija s potrošnjom gorivom i gumama biti će znatno gora.

Kada je geometrija kotača potrebna?

Redovita geometrija kotača dio je osnovnog održavanja vozila. Vremenom će kotači postepeno prestajati biti savršeno namješteni, stoga preporučamo da barem jednom godišnje provjerite geometriju kotača. Ukoliko se često vozite po grubim podlogama, geometriju kotača biste trebali provjeravati svakih šest mjeseci. Provjera geometrije kotača preporučuje se i prilikom svake sezonske promjene guma, što je ujedno i najbolji način da izvučete što veću kilometražu s istim gumama.

Preporučujemo barem jednom godišnje provjeriti geometriju kotača ukoliko vozite u normalnim uvjetima.

Ostale situacije kada biste trebali provjeriti geometriju kotača:
– Nakon što udarite u rubnik, životinju ili pređete preko veće rupe na cesti
– Kada primijetite da vam se gume troše neravnomjerno
– Nakon spuštanja i podizanja vozila
– Kada primijetite da vas vozilo zanosi ili odvlači u stranu
– Nakon mijenjanja dijelova upravljača ili ovjesa koji izravno utječu na kutove guma
– Kada upravljač nije centriran

Mogu li samostalno provjeriti geometriju kotača?

Dijagnostika nepravilno namještenih kotača često nije toliko očita. S obzirom da se radi o vrlo preciznim mjerama, moguće je da ju nećete moći primijetiti golim okom. Možda ćete uočiti kako vaš upravljač nije centriran, osjetiti zanošenje ili primijetiti kako je vaše rukovanje upravljačem neuobičajeno. Jedini način da budete sigurni jest da profesionalac pregleda vaše vozilo koristeći se specijaliziranim strojem kojim se mjere kutevi pod kojim su kotači. Nakon dobivenih mjera, one se potom uspoređuju s originalnim specifikacijama vašeg vozila, a potom serviser vrši prilagodbe po potrebi.

U sklopu Servisnog centra Crnaić djeluje i Odjel vulkanizacije u kojem vršimo usluge koristeći najmoderniju vulkanizersku opremu. Naši serviseri rado će se pobrinuti da je vaše vozilo u potpunosti sigurno za vožnju. Stoga nam slobodno kontaktirajte, a mi ćemo se potruditi opravdati vaše povjerenje.

Povezane vijesti

Jednostavni savjeti za pripremu automobila za proljeće

Jednostavni savjeti za pripremu automobila za proljeće

Održavanje automobila je cjelogodišnja praksa, a to postaje posebno važno kada nastupi promjena sezone. Prelaskom iz zime u proljeće, postepeno se mijenjaju uvjeti na cestama, a u konačnici su vidljive drastične krajnosti ova dva godišnja doba. Za vas smo pripremili...

Jesu li zračni jastuci na vašem vozilu ispravni?

Jesu li zračni jastuci na vašem vozilu ispravni?

Zračni jastuci sastavni su dio svakog automobila i više se ne smatraju dodatnom opremom kao što je to bilo nekada, već su standardna sigurnosna oprema svakog automobila skupa sa sigurnosnim pojasevima. Mnogi uzimaju zračne jastuke zdravo za gotovo očekujući da će se...

Zašto je važno balansirati gume?

Zašto je važno balansirati gume?

Vaši kotači moraju se okretati pravilno, upućivati u isti smjer pa čak i biti balansirani kako biste mogli voziti vaše vozilo sigurno i udobno. Servisne usluge koje o tome brinu su geometrija kotača i balansiranje kotača. S obzirom da se ti pojmovi često...

TREBAŠ SERVIS? DOGOVORI TERMIN U AS CRNAIĆ VINKOVCI