Što je turbina automobila i kako prepoznati njen kvar?

Ilustracija turbine automobila

Objavljeno 23/12/2019

Auto Servis Crnaić

Vozite li automobil star deset ili manje godina, posebno onaj s dizelskim motorom, velika je vjerojatnost da motor ima ugrađenu turbinu. Sve strože ekološke norme, rast cijena goriva te strogi kriteriji vozača natjerali su proizvođače automobila na ugrađivanje turbina. Turbina omogućuje veliki obrtni moment pri malim obrtajima, motor razvija maksimalnu snagu pri nižim okretajima, što daje dojam da se pod haubom nalazi znatno jači motor nego što u stvarnosti je. Prednost, dakle, motora s turbinom je što povećavaju snagu motora i omogućuju mu bolje performanse, a da dimenzije samog motora ostaju iste.

Turbina povećava snagu motora i omogućuju mu bolje performanse, a da dimenzije samog motora ostaju iste.

Turbina, iako zvuči drugačije, nije toliko komplicirani dio motora, a s obzirom da bi svaki vozač trebao biti upoznat s osnovama rada svog automobila u ovom tekstu ćemo objasniti kako funkcionira turbina te kako prepoznati njen kvar.

Kako funkcionira turbina motora?

Kada motor radi, on koristi smjesu kisika i goriva i na taj način pravi određeni broj obrtaja. U slučaju kada nam je potrebna veća snaga motora, onda se mora povećati i broj obrtaja. To znači da treba više zraka i više ubrizgavanja goriva da se postigne veći broj obrtaja. To motor ne može napraviti sam od sebe, ali mu u tome turbina pomaže. Ona povećava količinu smjese zraka i goriva i čini da motor dobije veću snagu, a da ostaje istih dimenzija. To daje dodatnu snagu automobilu uz manji motor.

Turbina ugrađena u automobil

 

Turbina je pričvršćena na ispušnu granu motora, a ispušni plinovi okreću turbinu. Također, ona je osovinom povezana s kompresorom koji smanjuje obujam zraka koji se ubacuje u cilindre. Taj zrak iz cilindara okreće samu turbinu, a količina zraka diktira koliko će se brzo turbina okretati. Tipična turbina ima pritisak od oko 0,5 bara što znači da se u motor ubacuje oko 50% više zraka. No, ta brojka ne znači da će snaga motora skočiti za 50%, već je realno za očekivati povećanje snage od 30% do maksimalnih 40%.

Turbine su posebno korisne na velikim visinama budući da je tamo zrak dodatno razrijeđen.

Naime, na velikim je visinama zrak dodatno razrijeđen i normalni motori imaju manje snage jer manje zraka dolazi do cilindara. Turbina će pokupiti više zraka iako je on rjeđi, pa će nadoknaditi gubitak gustoće zraka. Naravno, i u tom slučaju postoji pad snage, ali turbina ga smanjuje i gotovo će biti neprimjetan.

Kako znati da je turbina u kvaru?

Kvarovi na turbinama su česti zbog činjenice da turbina napravi čak 200.000 okretaja u minuti. Uz to, postiže i temperaturu preko 1000 °C pa nije neobično da dođe do oštećenja.

Primjetite li da s Vašim autom nešto nije u redu –  motor Vam je izgubio na snazi, ubrzanje automobila malo kasni ili vam iz ispušne cijevi izlazi dim neobične boje – problem bi mogao biti u turbini.

Uz redovite servise automobila vjerojatno neće doći do problema, no ako se pojavi, ovo su znakovi da je potrebno pregledati turbinu:

Motor gubi snagu

Motor može izgubiti u snagu u slučaju da Vam je neko strano tijelo upalo u kompresorsku ili turbinsku stranu i oštetilo turbinu. Uz to, kvarovi ventila turbine, sistema za napajanje gorivom ili motorne kočnice mogu biti uzrok kvara na turbini, pa je potrebno automobil odvesti na servis i prepustiti profesionalcima da taj problem otklone.

Zakašnjelo ubrzanje vozila

Pritisnete papučicu gasa do kraja, ali ubrzanje se ne događa istog trenutka. Takvo se zakašnjenje događa kad motor teško dolazi do zraka koji će onda pokrenuti turbinu i dati snagu motoru. To je jasan znak da nešto nije u redu s turbinom Vašeg automobila, te ako primijetite takvo zakašnjenje na Vašem automobilu, sad znate što je problem!

Pojava dima

Bilo kakav dim iz vaše ispušne cijevi je alarmantan i označava nekakav kvar na automobilu. U tom slučaju trebate odmah automobil odvesti na servis i prepustiti popravak stručnim osobama. Ali, bitno je znati i što boja dima može označavati kako biste bolje identificirali problem.

  • Crni dim – Pojava crnog dima koji izlazi iz auspuha Vašeg automobila označava da motor sagorijeva previše goriva. To je jedan od najlakših kvarova za popravak, ali reagirajte na vrijeme! Preveliko sagorijevanje motora označava i nepotrebno trošenje goriva, što je veliki financijski gubitak i više Vam se isplati automobil odmah odvesti na popravak nego čekati i pritom trošiti novac na gorivo.
  • Plavi dim – Plavi dim označava malo kompliciraniju vrstu kvara. Može označavati kvar na turbini, ventilima, cilindrima itd. Ako vidite da iz auspuha automobila izlazi plavi dim, naša je preporuka da se odmah uputite na servis. Ako niste u mogućnosti odvesti automobil na servis istoga trenutka, onda biste trebali pripaziti da Vaš motor ima dovoljno ulja kako ne bi došlo do njegovog nedostatka i ribanja pokretnih dijelova motora. To onda dodatno komplicira stvar, a samim time i povećava troškove popravka.
  • Bijeli dim – Bijeli dim može biti uzrokovan začepljenjem odvodne linije ulja iz turbine u karter. To je težak kvar i njegovo rješavanje je komplicirano. Primijetite li bijeli dim, znajte da je turbina u kvaru i da morate što prije automobil odvesti na popravak u provjeren i profesionalan servis kako bi se stvar riješila i kako bi Vaš automobil bio zdrav.

 

Autoservis Crnaić nudi uslugu reparacije turbine. Trebate li stručan savjet ili pomoć oko popravka turbine vašeg automobila, javite se u Auto servis Crnaić gdje će Vam naši stručni majstori uvijek rado pomoći.

Povezane vijesti

Kako reagirati u slučaju puknute gume?

Kako reagirati u slučaju puknute gume?

Pucanje gume je najgora noćna mora svakog vozača, ali vrlo je vjerojatno da će se svaki vozač barem jednom za svog života suočiti upravo s ovim problemom. Ono se može dogoditi iz nekoliko razloga i potrebno je znati kako pravilno reagirati kako ne biste bili opasnost...

5 savjeta za sigurnu noćnu vožnju!

5 savjeta za sigurnu noćnu vožnju!

Dolaskom ljeta sve se više putuje na godišnje odmore na more ili u posjet obitelji na drugom kraju države. No, zbog velikih vručina i gužvi na cestama tijekom dana, mnogi se vozači odlučuju na putovanje noću. Putovanje noću je mirnije i ugodnije zbog niže temperature,...

Kako pripremiti automobil za ljetno putovanje?

Kako pripremiti automobil za ljetno putovanje?

Polako nam se bliže lijepi i topli proljetni i ljetni dani. To znači da ćemo, za razliku od zimskih dana, sve češće  izlaziti iz kuće i boraviti u prirodi ili ići na zaslužene godišnje odmore. Naši su automobili samim time sve više u pokretu pa je posebno važno...

TREBAŠ SERVIS? DOGOVORI TERMIN U AS CRNAIĆ VINKOVCI