Što znače neugodni mirisi u vašem vozilu?

Muškarac u automobilu koji nosi masku

Objavljeno 30/04/2021

Auto Servis Crnaić

Sigurno vam se nekad dogodilo da osjetite neki čudan i neugodan miris u vašem vozilu. Iako mnogi čudne mirise rješavaju kupovinom novog osvježivača zraka ili čišćenjem unutrašnjosti automobila, time se zapravo samo površinski maskiraju stvarni problemi.

Neugodni mirisi se ne bi smjeli ignorirati, nego treba pronaći uzrok problema. Stoga smo za vas pripremili nekoliko najčešćih uzroka nepodnošljivih mirisa u vozilima.

Ostatci hrane

Prije nego što se upustite u istraživanje svakog kutka vašeg automobila u potrazi za mjestom gdje neugodan miris počinje, najbolje je da najprije provjerite jesu li ostali nekakvi ostatci hrane unutar vozila.

Najprije provjerite je li se zavukao neki ostatak hrane u vašem vozilu kako biste otklonili očitu prvu sumnju. 

Ukoliko ste vi ili netko od vaših suputnika nešto pojeli u automobilu ili pak niste iznijeli sve namirnice što ste kupili u trgovini, to može biti prvi razlog zašto se u vašem automobilu nešto osjeti. Provjerite ispod sjedala, u vratima, pretincima, a ukoliko vaš neprijatelj nije hrana, ostale moguće uzroke možete pročitat u nastavku.

Pokvarena jaja

Ako je neugodan miris u vašem automobilu dok motor radi sličan pokvarenim, odnosno trulim jajima, znači da se najvjerojatnije radi o mirisu hidrogen sulfida u ispušnom sustavu proizašlog iz sumpora u gorivu. Osnovni uzrok može biti problem s motorom ili sustavom emisije štetnih plinova, zbog kojih se katalizator pregrijao, a on bi trebao taj spoj zapravo uništiti.

Pljesniv zrak

Kada uključite klima uređaj i vaše vozilo obuzme pljesniv miris koji dolazi upravo iz ventilacijskog otvora, vjerojatno se u sustavu klima uređaja pojavila plijesan. Ona se nakupi zbog vlage kondenzirane unutar isparivača, a možete probati pojačati ventilaciju do maksimuma dok je klima uređaj isključen.

Spaljeni papir

Miris spaljenog papira dok vozite, a posebice dok mijenjate brzine, može biti znak da nešto nije u redu s vašim kvačilom. Naime, kvačilo se pali zbog potisne ploče koja proklizava, a trenje koje nastaje sagorijeva tarni materijal koji je napravljen od papira.

Spaljena guma

Miris spaljenog papira dok vozite, a posebice dok mijenjate brzine, može biti znak da nešto nije u redu s vašim kvačilom. Naime, kvačilo se pali zbog potisne ploče koja proklizava, a trenje koje nastaje sagorijeva tarni materijal koji je napravljen od papira.

Zagoreni kruh

Ukoliko ne vozite trkaći automobil gdje svjesno palite automobilske gume, miris spaljenih guma možete smatrati problemom. On može ukazivati na to da su se remeni ili crijeva opustili, a kada se to dogodi, ti dijelovi se pomiču i dolaze u kontakt s vrućim dijelovima motora, izazivajući na taj način miris spaljenih guma. Labavo remenje i crijeva ne rješavaju se sami od sebe te vam ovaj miris ukazuje na to da će moguće uskoro puknuti i da ih trebate što prije zamijeniti.

Isparavanje goriva

Neugodni mirisi mogu ozbiljno naštetiti vašem zdravlju, vozilu, a i povećava se opasnost od požara. 

Ako osjetite miris goriva u automobilu dugo nakon što ste napunili spremnik, obratite pažnju! Čest je miris goriva tijekom punjenja na benzinskoj pumpi, ali ako miris plina osjetite dulje od nekoliko sati, to se možda neće tako lako riješiti. Dugotrajni miris benzina u vozilu mogao bi ukazivati na problem sa spremnikom za gorivom, njegovim poklopcem ili mlaznicom. Bilo koji od ovih problema mogao bi naštetiti učinkovitosti vašeg automobila, vašem zdravlju, a povećava i mogućnost opasnosti od požara.

Kada osjetite neki neuobičan miris u vozilu, nemojte ga ignorirati niti zanemariti. Ukoliko sami ne možete pronaći uzrok problema, odvezite svoje vozilo profesionalnom serviseru i informirajte se o prirodi mirisa. U Autoservisu Crnaić naši automehančari imaju iskustvo potrebno za otkrivanje izvora mirisa i opremu potrebnu za njihovo uklanjenje. Slobodno nas kontaktirajte ukoliko vam je potreban savjet ili naša usluga.

 

Povezane vijesti

Ručni ili automatski mjenjač?

Ručni ili automatski mjenjač?

Često se mogu čuti rasprave o tome koja je vrsta mjenjača bolja – ručni ili automatski. U Hrvatskoj puno više vozača preferira ručni mjenjač što potvrđuje i činjenica da tek svako dvadeseto vozilo u Hrvatskoj ima automatski mjenjač. Vozila s automatskim mjenjačem...

Kako pravilno držati volan?

Kako pravilno držati volan?

Svaki je vozač u autoškoli učio da je držanje volana na pozicijama 10 i 2 najispravnije i najsigurnije. No, ukoliko razmišljamo o zračnim jastucima i mogućnosti njihove aktivacije, shvatit ćemo da postoji opasnost od toga da izbacivanje zračnog jastuka naprosto odbaci...

Najčešće pogreške u vožnji kružnim tokom

Najčešće pogreške u vožnji kružnim tokom

Kružni tokovi, odnosno rotori, sve se češće grade diljem Hrvatske jer olakšavaju vožnju, smanjuju gužve na cestama i pridonose sigurnosti gradskih prometnica. No, mnogi vozači su nesigurni dok voze kružnim tokom pa se, nažalost, čak 50-ak prometnih nesreća godišnje...

TREBAŠ SERVIS? DOGOVORI TERMIN U AS CRNAIĆ VINKOVCI