Sve što trebate znati o amortizerima

Automehaničar u ruci pridržava odgovarajuće ključeve za servis crnog automobila

Objavljeno 29/07/2021

Auto Servis Crnaić

Vozila su uistinu čudo tehnike. Ona u sebi sadržavaju toliko dijelova koji međusobno moraju raditi sinkronizirano kako bi se vozilo uopće pokrenulo i odvelo vas od točke A do točke B. Od onih oku nevidljivih, dobro skrivenih žica pa sve do glomaznih i teških dijelova koje čine tako nevjerojatnu cjelinu koju često uzimamo zdravo za gotovo.

Nemogućnost otkrivanja problema često zna zadavati glavobolje i nerijetko se zna dogoditi da mislite da je problem u jednoj stvari, a stvarno stanje je zapravo mnogo drugačije.

Smatramo da je za vozače bitno poznavati osnovne dijelove automobila kako bi znali što bolje prepoznati problem i što im je činiti po tom pitanju.

U nadi da se vozači informiraju o jako bitnoj komponenti vozila – amortizerima, priredili smo za vas jedan kratak vodič o njima kako biste ih što bolje razumjeli.

Što su amortizeri?

Amortizeri su naprave na motornim vozilima, zrakoplovima i strojevima koji služe za prigušivanje vibracija i ublažavanje udaraca kada vozilo, recimo, prelazi preko neravnina. Kada je riječ o cestovnim motornim vozilima, amortizer je dio sustava za oslanjanje kotača koji sprječava nekontrolirane vibracije te odvajanje kotača od kolnika.

Amortizeri su dijelovi ovjesa automobila te su pozicionirani između samog okvira automobila i kotača. Oni su jedna složena komponenta koja je zapravo vrlo jednostavna. Vrlo je malih dimenzija i sastoji se od: kućišta, klipa, šipke, cilindra, zatipaka i nosača.

Koja je uloga amortizera?

Uloga amortizera ogleda se u sljedećim stavkama:

 • Znatno utječe na sigurnost vožnje
 • Omogućuje učinkovito kočenje
 • Kontrolira upravljanje vozilom i ublažava vibracije i poskakivanje prilikom kočenja
 • Sprječava njihanje karoserije i naginjanje automobila pri kočenju
 • Održavanje pravilnog kontakta gume s podlogom
 • Sprječavanje neravnomjernog trošenja guma

Koliko dugo traju amortizeri?

Jedni od najvećih utjecaja na vijek trajanja amortizera su uvjeti i stil vožnje. Ako vozite svoj automobil na kvalitetnim cestama i pri tome niste agresivni u vožnji, vaši amortizeri mogu potrajati čak i do 150.000 kilometara.

U drugu ruku, ako svakodnevno prelazite preko puno rupa i neravnina, tada ćete možda morati zamijeniti amortizere već na prijeđenih 50.000 do 70.000 kilometara.

Jedna od stvari koje treba imati na umu jest da umjerena vožnja, izbjegavanje rupa i neravnina, kao i izbjegavanje preopterećenja automobila prevelikom težinom, mogu sačuvati amortizere i produljiti im vijek trajanja.

Kada zamijeniti amortizere?

Sada kada znate kako uvjeti vožnje utječu na vijek trajanja amortizera, sigurno se pitate mijenjaju li se amortizeri samo nakon određenih pređenih kilometara. Odgovor na to je ne.

Znakovi koji upućuju na to da trebate detaljnije pregledati amortizere i vjerojatno ih zamijeniti su:

 • Ako se automobil ljulja u vožnji više nego inače
 • Put kočenja i usporavanja se produljio
 • Zanošenje automobile u zavojima
 • Neravnomjerna istrošenost guma
 • Ulje na tijelu amortizera

Ako imate automobil stariji od 5 godina i više od pređenih 100.000 kilometara, trebali biste voditi računa na vrijeme o svojim amortizerima jer tada automobil više nema u potpunosti ispravne amortizere.

U AS Crnaić veliku pažnju pridajemo sigurnosti naših klijenata. Između ostalih usluga koje nudimo, naš stručni tim servisera vrši zamjenu prednjih i stražnjih amortizera. Slobodno nas kontaktirajte ako trebate našu pomoć, savjet ili uslugu.

Povezane vijesti

Kako pravilno šlepati auto?

Kako pravilno šlepati auto?

  Ostanete li vam automobil na cesti u kvaru, a trebate ga odvesti do najbližeg servisa ili svog doma, na raspolaganju su vam dvije opcije - pozvati vučnu službu ili pozvati drugog vozača u pomoć koji će vas odšlepati. Vučna služba je jednostavnije i sigurnije...

Gdje je cijena goriva najjeftinija?

Gdje je cijena goriva najjeftinija?

Tankiranje polako, ali sigurno postaje luksuz za hrvatske standarde. Nikoga ne vesele novosti o poskupljenju goriva, a dolaskom hladnijeg vremena automobil sigurno biramo kao primarno prijevozno sredstvo. Kako vaš limeni ljubimac ne bi prezimio u garaži, potrebno je...

5 savjeta za sigurnu vožnju po magli

5 savjeta za sigurnu vožnju po magli

Svaka promjena vremena vozačima donosi vlastiti niz izazova. Dolaskom jeseni se, osim kiše, susrećemo i s maglom. Magla nije znak za uzbunu, nego samo za dodatan oprez. Za vožnju po magli potrebno je slijediti preporuke, a u nastavku možete pročitati naše savjete koje...

TREBAŠ SERVIS? DOGOVORI TERMIN U AS CRNAIĆ VINKOVCI