Sve što trebate znati o ugradnji auto kuke u automobil!

Prometni znak koji označava automobil s prikolicom

Objavljeno 25/03/2020

Auto Servis Crnaić

Auto kuka spada u dodatnu opremu automobila i mnogi vozači ju ne uzimaju u paketu. No, u pripremama za ljetnu sezonu i za ljetna putovanja često se javlja potreba za kamp prikolicom ili transportnom prikolicom za čiju je vuču neophodna kuka. Zato se mnogi vozači odlučuju za naknadnu ugradnju auto kuke u automobil.

Ukoliko Vaš automobil nema ugrađenu auto kuku, a planirate ugradnju, pročitajte što sve trebate znati o njezinoj ugradnji i kojih se sve pravila trebate pridržavati!

Što morate znati prije ugradnje auto kuke?

Prije same ugradnje kuke važno je znati nekoliko stvari.

Prvo, najpametnije je da se posavjetujete sa svojim mehaničarom kako biste utvrdili koja je kuka najbolja za Vaš automobil. Tako ćete moći izračunati koliko će Vas koštati kupovina i ugradnja kuke.

Također, morate biti svjesni da ugradnja kuke nije kraj procesa. Naime, nakon same ugradnje Vaš automobil mora ići na tehnički pregled kako bi se utvrdila sigurnost i ispravnost ugrađene kuke te se ona, nakon uspješno obavljenog tehničkog pregleda, upisuje u knjižicu automobila.

Ukoliko kuka nakon ugradnje u automobil nije upisana u knjižicu automobila, u prekršaju ste!

Osim toga, izuzetno je važno znati da se kuka mora skidati s automobila svaki puta kada ne vučete prikolicu. Razlog tome je dodatna sigurnost u prometu jer se, prilikom sudara, kuka može zabiti u automobil s kojim je došlo do prometne nezgode što rezultira većom štetom nego da kuka nije bila montirana na automobil.

Zbog toga ćete, ako Vam je kuka namontirana na vozilo, a ne vučete prikolicu, morati platiti kaznu od 300kn do 1.500kn! Više o kaznama za vožnju s kukom bez vuče priključnog vozila pročitajte u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama (članak 90.).

Gdje obaviti ugradnju kuke?

Ugradnja kuke se može obaviti u vlastitoj garaži bez pomoći stručne osobe, ali to nije naša preporuka. U tom slučaju uvijek postoji šansa da kuka nije dobro ugrađena, što može dovesti do eventualne štete na Vašem automobilu i može predstavljati opasnosti pri vožnji.

Automobil zelene boje vuče prikolicu na kojoj je čamac

 

Stručni servis će Vam ponuditi visoko kvalitetne kuke i sigurnu ugradnju, ali ćete uz to dobiti i certifikat koji morate imati pri registraciji, tehničkom pregledu i pri upisu kuke u knjižicu vozila.

Neki servisi će Vam dopustiti da sami donesete kuku koju želite ugraditi u automobil, ali u tom slučaju Vam neće moći dati garanciju. Zbog toga je najbolje ugraditi kuku koju Vaš autoservis naručuje i prodaje jer tako možete biti sigurni da će ugradnja kuke proći bez problema i da ćete imati valjanu garanciju za svoju auto kuku.

Kakve kuke se ugrađuju u automobile?

Svi se sjećamo automobila s fiksnim kukama, odnosno, s kukama koje se nisu skidale čak i kada se ne vuče teret. Danas se takve kuke više ne koriste. Novim odredbama donesene su odluke o ugradnji isključivo takozvanih euro kuka.

Euro kuka je rastavljiva kuka za vuču priključnog vozila ili prikolice. Njena je prednost brza montaža i brza demontaža.

Postoje dvije vrste euro kuka. Jedna se stavlja pomoću vijaka, a druga takozvanom klik-klak tehnikom, odnosno, na njoj postoje utori koji rade na principu  brave i tako drže kuku fiksiranom.

Izbor kuke ovisi prvenstveno o marki i modelu Vašeg automobila, ali i o masi koju mislite vuči. Ako ne mislite vuči težak teret, ne morate se brinuti. No, ako planirate vuči teške terete, obratite pozornost na brojke.

Na osobna se vozila najčešće ugrađuju kuke koje mogu vuči teret od maksimalno 800kg. Snažnije od toga su namijenjene terencima i kombijima.

Također, morate paziti na to da Vam masa vozila i prikolice ne prelazi 3,5 tona jer u tom slučaju morate imate vozačku dozvolu C kategorije. S tim na umu, najpametnije je da se posavjetujete s Vašim mehaničarom o najboljem izboru kuke za Vas.

Što nakon ugradnje kuke?

Nakon ugradnje kuke imate još nekoliko stvari za obaviti prije nego krenete vuči teret. Prvo ćete morati zatražiti službenu dokumentaciju od obrta koji Vam je ugradio auto kuku. Takva dokumentacija sadrži:

  • Broj EU homologacije
  • Atest
  • Potvrda o ugradnji

Nakon prikupljene dokumentacije, morate ju odnijeti u stanicu za tehnički pregled kako bi se proveo takozvani mali atest i kako bi se kuka upisala u prometnu dozvolu. Cijela procedura košta oko 300kn.

 

Ukoliko imate bilo kakvih nejasnoća u vezi ugradnje auto kuke u svoj automobil ili se želite posavjetovati sa stručnim auto serviserima, kontaktirajte Autoservis Crnaić! Naše stručno osoblje rado će odgovoriti na sva Vaša pitanja!

Povezane vijesti

Kako reagirati u slučaju puknute gume?

Kako reagirati u slučaju puknute gume?

Pucanje gume je najgora noćna mora svakog vozača, ali vrlo je vjerojatno da će se svaki vozač barem jednom za svog života suočiti upravo s ovim problemom. Ono se može dogoditi iz nekoliko razloga i potrebno je znati kako pravilno reagirati kako ne biste bili opasnost...

5 savjeta za sigurnu noćnu vožnju!

5 savjeta za sigurnu noćnu vožnju!

Dolaskom ljeta sve se više putuje na godišnje odmore na more ili u posjet obitelji na drugom kraju države. No, zbog velikih vručina i gužvi na cestama tijekom dana, mnogi se vozači odlučuju na putovanje noću. Putovanje noću je mirnije i ugodnije zbog niže temperature,...

Kako pripremiti automobil za ljetno putovanje?

Kako pripremiti automobil za ljetno putovanje?

Polako nam se bliže lijepi i topli proljetni i ljetni dani. To znači da ćemo, za razliku od zimskih dana, sve češće  izlaziti iz kuće i boraviti u prirodi ili ići na zaslužene godišnje odmore. Naši su automobili samim time sve više u pokretu pa je posebno važno...

TREBAŠ SERVIS? DOGOVORI TERMIN U AS CRNAIĆ VINKOVCI