032 360 321 servis@crnaic.hr

lanci za snijeg

Iako je za vožnju u zimskim uvjetima u Hrvatskoj dovoljno imati 4 zimske gume, neki uvjeti na cesti ipak traže postavljanje lanaca na pogonske kotače automobila.

U Hrvatskoj je zimska oprema obvezna na zimskim dionicama javnih cesta od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja sljedeće godine. Obvezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske. Više informacija o zimskim uvjetima u RH i ostalim europskim zemljama možete pronači na stranicama HAK-a.

Kada je potrebno imati lance

Pod zimskom opremom motornih vozila kategorije M i N čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, podrazumijevamo:

  • Četiri zimska pneumatika (M+S) ili
  • Četiri ljetna pneumatika s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače.

Dakle, ukoliko na kotačima imate ljetne gume, a na cestama vladaju zimski uvjeti vožnje, obavezni ste montirati lance na pogonske kotače. Kako montirati lance, možet pogledati u videu:

U videu je jasno prikazano kako se današnji lanci jednostavno montiraju. Preporučamo vam naučiti ih montirati ranije, prateći upute proizvođača, kako bi bili spremni kada vam stvarno zatrebaju.

Koraci montiranja lanaca za snijeg

  • Izvadite lance iz kutije i pazite da nisu nigdje zapetljani
  • Sajlu (obruč) provedite sa stražnje strane kotača, o ostatak lanca podvucite ispod kotača
  • Podignite lijevu i desnu stranu obruča te ih spojite na vrhu
  • Obujmite kotač lancima tako da je, u našem slučaju “šareni obruč”, ravnomjerno raspoređen oko bočne strane kotača i tvori krug, te zategnite
  • Prednji bočni lanac zatvoriti u krug kukom i namjestiti obruč sa stražnje strane
  • Zatezni lanac provući kroz kuku i prsten, zategnuti i zakvačiti za patent
  • Provjerite je li lanac ravnomjerno zategnut
  • Kratko se provozajte, pritegnite lance te napravite dodatnu provjeru jeli sve uredu

Kako voziti s lancima?

Kako ne bi došlo do oštećenja gume, kolnika ili pucanja lanaca, jako je važno pridržavati se uputa za vožnju s montiranim lancima. Nemojte praviti nagle pokrete niti naglo ubrzavati i kočiti. Maksimalna brzina preporučena s lancima za snijeg je 50 km/h, a važno je znati da lance morate skinuti kada na cesti više nema snijega i/ili leda.

Kupite odgovarajuće lance

Važno je napomenuti da morate kupiti lance koji odgovaraju dimenziji vaše gume i težini vašeg vozila, odnosno snazi vašeg vozila. Podatke možete promnaći u knjižici vozila, ili kontaktirajte ovlašteni servis ili prodajnog zastupnika. Lanci za snijeg prodaju se u paru i obično se montiraju na pogonske kotače.