Jesu li kočnice Vašeg automobila ispravne?

Kočioni sustav automobila

Objavljeno 02/01/2020

Auto Servis Crnaić

Nemoguće je govoriti o sigurnosti u vožnji, a ne spomenuti kočnice i njihovu ispravnost!

Redoviti servis automobila je neophodan, ali ponekad će Vaš automobil davati određene signale da nešto nije u redu s kočionim sustavom. U tom slučaju trebate znati prepoznati te signale i na vrijeme reagirati kako biste se pobrinuli da Vaš automobil bude siguran za vožnju u svakom trenutku!

Kako znati da je vrijeme za pregled i servis kočnica?

Otprilike svakih prijeđenih 5000km biste trebali posjetiti autoservis kako biste provjerili zdravlje kočnica na Vašem automobilu!

Naime, takvim redovitim pregledom serviser će moći na vrijeme ustanoviti da su kočione obloge i diskovi izlizani ili napuknuti i djelovati preventivno na neku veću štetu koja može nastati neispravnim dijelovima kočnica.

Kočioni disk na automobilu

Redoviti servis kočnica mora se obaviti svakih 5000km!

 

No, ponekad trebate i osluškivati svoj automobil koji Vam šalje signale da nešto s kočnicama nije u redu. Ti znakovi mogu biti:

  • Neobični zvukovi pri kočenju – Ako čujete zvukove škripanja ili trljanja pri kočenju, vrlo je vjerojatno da su se kočione pločice izlizale i samo kočenje je teže nego sa ispravnim kočnicama. U slučaju da primijetite takve zvukove pri kočenju, odvezite automobil na servis odmah kako biste spriječili veće kvarove!
  • Vibriranje pedale za kočenje ili upravljača – Ako pritiskom kočnice imate osjećaj kao da pedala kočnice vibrira ili da se trese, a takav osjećaj imate i dok držite upravljač, moguće je da su kočnice izlizane i vibracije su signal da je došlo do trljanja metala od metal.
  • Slabije kočenje – Zaustavljate automobil pritiskom na papučicu kočnice, ali imate osjećaj kao da se morate posebno potruditi da se automobil zaustavi. Jači pritisak na papučicu kočnice kako bi se automobil zaustavio je siguran signal da su kočnice već izlizane i da nisu potpuno ispravne. Takva situacija će produžiti zaustavni put automobila i u tom slučaju je izuzetno bitno automobil odmah odvesti na servis!
  • Čudni mirisi guma automobila – Trljanje metala od metal stvara neugodne mirise i ako osjetite da jedan takav miris dolazi iz guma na Vašem automobilu, odvezite automobil na servis kako bi serviser utvrdio koji je uzrok mirisa i riješio taj problem.
  • Upaljena signalna lampica – Nikad ne treba odgađati servis kada se upali signalna lampica za bilo koji dio automobila, posebice za kočnice koje su jamac sigurnosti u vožnji!

Zamjena ulja u kočnicama

Ne smijemo zaboraviti i redovitu zamjenu ulja u kočnicama. Preporuka je da se ulje mijenja svake dvije godine, ali pregled vozila će otkriti postoji li potreba da se ono promijeni i nešto ranije.

Naime, ulje u kočnicama može ostariti, a starenjem upija vodu. Ako kočiona tekućina u sebi sadrži do 1% vode, ona je još u dobrom stanju, ali već 2% vode u njoj znatno smanjuje sposobnost kočenja jer smanjuje temperaturu vrenja za čak 20%!

Ako sadržaj vode u kočionoj tekućini pređe 3%, potrebno ju je odmah zamijeniti. Naime, zbog viška vlage se snižava temperatura vrenja ulja pa je kočenje teže i produžava se zaustavni put automobila.

Osoba mijenja ulje u automobilu

Zamjena ulja u kočnicama (izvor: fleetroadgarage.co.uk)

Loše ulje u kočnicama može dovesti do štete na automobilu u obliku korozije na važnim dijelovima sustava, ali može izazvati i štetu na limariji koje nastaju produljivanjem zaustavnog puta. Ne reagirate li na vrijeme, kočnice će postupno sve lošije funkcionirati i na kraju potpuno otkazati.

Zamjenu ulja prepustite profesionalcima koji će istovremeno provjeriti i ostale dijelove kočionog sustava i preventivno reagirati na eventualne kvarove!

Kvalitetu ulja u kočnicama možete provjeriti pomoću uranjanja vrhova električnog testera u spremnik. No, samu zamjenu ulja je najbolje prepustiti profesionalcima. Razlog tome je što se cijeli sustav mora odzračiti, a potrebno je skinuti i sve kotače što je najlakše obaviti na hidrauličkoj dizalici.

Uz to, serviser će provjeriti ispravnost i diskova, obloga i crijeva za kočnice, pa ćete biti sigurni da je cijeli kočioni sustav Vašeg automobila ispravan.

Sačuvajte zdravlje Vaših kočnica!

Zdravlje kočnica može se sačuvati na nekoliko načina, a prvi i najočitiji način je oprezna i neagresivna vožnja. Pridržavanjem ograničenja brzine i držanjem ispravnog razmaka između automobila nećemo morati naglo kočiti, pa se samim time ni kočnice automobila neće pretjerano i nepotrebno trošiti. 

Uz to, preporučamo i kočenje motorom kako bi se produžio životni vijek kočnica na Vašem automobilu. Takav način kočenja zadržava automobil stabilnim što je posebno bitno pri kočenju u zimskim uvjetima, a takvo polagano kočenje će Vas nagraditi i dodatnom uštedom goriva!

 

Želite li provjeriti zdravlje svojih kočnica ili zamijeniti prednje ili stražnje kočione oblike, diskove ili ulje u kočnicama, dovezite automobil na besplatni pregled u Autoservis Crnaić! Naše stručno osoblje rado će Vam pomoći i učiniti Vaš automobil sigurnim za vožnju!

Povezane vijesti

Kako reagirati u slučaju puknute gume?

Kako reagirati u slučaju puknute gume?

Pucanje gume je najgora noćna mora svakog vozača, ali vrlo je vjerojatno da će se svaki vozač barem jednom za svog života suočiti upravo s ovim problemom. Ono se može dogoditi iz nekoliko razloga i potrebno je znati kako pravilno reagirati kako ne biste bili opasnost...

5 savjeta za sigurnu noćnu vožnju!

5 savjeta za sigurnu noćnu vožnju!

Dolaskom ljeta sve se više putuje na godišnje odmore na more ili u posjet obitelji na drugom kraju države. No, zbog velikih vručina i gužvi na cestama tijekom dana, mnogi se vozači odlučuju na putovanje noću. Putovanje noću je mirnije i ugodnije zbog niže temperature,...

Kako pripremiti automobil za ljetno putovanje?

Kako pripremiti automobil za ljetno putovanje?

Polako nam se bliže lijepi i topli proljetni i ljetni dani. To znači da ćemo, za razliku od zimskih dana, sve češće  izlaziti iz kuće i boraviti u prirodi ili ići na zaslužene godišnje odmore. Naši su automobili samim time sve više u pokretu pa je posebno važno...

TREBAŠ SERVIS? DOGOVORI TERMIN U AS CRNAIĆ VINKOVCI