Ulje u mjenjaču – mijenjate li ga redovito?

Ručni mjenjač u automobilu

Objavljeno 22/04/2020

Auto Servis Crnaić

Svaki vozač zna koliko je važno redovito mijenjati ulje u motoru automobila, ali promjenu ulja u mjenjaču gotovo nikad nitko ne spominje.

Mnogi vozači čak ni ne znaju da se ulje u mjenjaču treba mijenjati, a oni koji znaju za to često misle da se to radi samo na vozilima koja su jako često u pogonu poput taksi vozila ili ambulantnih i policijskih vozila.

No, takvo razmišljanje je netočno i može biti opasno za zdravlje Vašeg automobila. U narednom tekstu objasnit ćemo koliko se često treba mijenjati ulje u mjenjaču i zašto.

Kada mijenjati ulje u mjenjaču?                                           

Ulje u mjenjaču potrebno je zamijeniti redovito svakih 60.000 do 80.000 prijeđenih kilometara. Neki tvrde da se može voziti čak 100.000 kilometara bez mijenjanja ulja, ali u tom slučaju već riskiramo eventualne kvarove i sigurnije je promijeniti ulje nakon maksimalnih 80.000 prijeđenih kilometara.

Ulje u mjenjaču obavezno promijenite nakon prijeđenih 80.000 kilometara!

Treba napomenuti da ovo pravilo ne vrijedi za sve automobile neovisno o njihovoj starosti. U starijim se automobilima ulje u mjenjaču treba mijenjati još češće, a u slučaju kupovine rabljenog starijeg automobila preporučamo da tu promjenu učinite odmah!

Naime, u kupovini starijeg rabljenog automobila ne možete biti sigurni da je ulje nedavno promijenjeno pa je bolje preventivno djelovati i tu zamjenu učiniti što prije kako biste se dodatno osigurali.

Zašto se uopće mijenja ulje u mjenjaču?

Ulje je potrebno redovito mijenjati zbog taloga nečistoće koji se s vremenom skupi oko mjenjača i otežava njegov posao. Nakupljanje tog taloga može uzrokovati blokiranje mjenjačkog mehanizma i samim time i blokiranje motora, a ako se to dogodi, već je kasno za jednostavnu promjenu ulja u mjenjaču i potrebno je odvesti automobil na popravak.

Nakupina masnog taloga

Nakupina masnog taloga (izvor: autoportal.hr)

 

Osim redovitog mijenjanja ulja nakon maksimalnih 80.000 prijeđenih kilometara, važno je i “osluškivati” što Vam automobil poručuje.

Ukoliko čujete struganje, buku ili neki drugi neuobičajen zvuk prilikom promjene brzine u vožnji, to je znak da se talog već nakupio i da mjenjač teško obavlja svoju funkciju. U tom slučaju odmah kontaktirajte svoj autoservis kako biste uklonili poteškoće i kompliciranije kvarove te kako biste očuvali zdravlje svog limenog ljubimca.

Možete li sami promijeniti ulje u mjenjaču?

Odgovor je – možete, ako ste dovoljno iskusni. Ali naša je preporuka da ovaj posao ipak prepustite serviserima.

Naime, velika je razlika između mijenjanja ulja u mjenjaču kod automobila s automatskim mjenjačem i kod onih s ručnim mjenjačem.

Automatski mjenjač je izuzetno kompliciran te je ponekad potrebno rastaviti gotovo cijeli mjenjač kako bi se obavila zamjena ulja. Kod ručnog mjenjača je zamjena ulja nešto jednostavnija, ali ipak je možda pametnije taj posao prepustiti mehaničaru.

Profesionalni serviseri će znati kako ispravno rastaviti mjenjač, a da pritom ne prouzrokuju neke kvarove i da ne oštete dijelove mjenjača pri rastavljanju. Također, stručni mehaničar će znati i koje ulje je najbolje koristiti za Vaš tip automobila, a na vrijeme će moći i detektirati eventualne druge kvarove koje treba sanirati kako bi Vaš limeni ljubimac bio potpuno zdrav i spreman za vožnju!

 

Ukoliko je došlo vrijeme za redovitu zamjenu ulja u mjenjaču ili za redoviti servis Vašeg automobila, kontaktirajte Autoservis Crnaić! Naša ekipa stručnjaka osposobljena je za pružanje vrhunske usluge održavanja i servisiranja Vašega vozila!

Povezane vijesti

Kako reagirati u slučaju puknute gume?

Kako reagirati u slučaju puknute gume?

Pucanje gume je najgora noćna mora svakog vozača, ali vrlo je vjerojatno da će se svaki vozač barem jednom za svog života suočiti upravo s ovim problemom. Ono se može dogoditi iz nekoliko razloga i potrebno je znati kako pravilno reagirati kako ne biste bili opasnost...

5 savjeta za sigurnu noćnu vožnju!

5 savjeta za sigurnu noćnu vožnju!

Dolaskom ljeta sve se više putuje na godišnje odmore na more ili u posjet obitelji na drugom kraju države. No, zbog velikih vručina i gužvi na cestama tijekom dana, mnogi se vozači odlučuju na putovanje noću. Putovanje noću je mirnije i ugodnije zbog niže temperature,...

Kako pripremiti automobil za ljetno putovanje?

Kako pripremiti automobil za ljetno putovanje?

Polako nam se bliže lijepi i topli proljetni i ljetni dani. To znači da ćemo, za razliku od zimskih dana, sve češće  izlaziti iz kuće i boraviti u prirodi ili ići na zaslužene godišnje odmore. Naši su automobili samim time sve više u pokretu pa je posebno važno...

TREBAŠ SERVIS? DOGOVORI TERMIN U AS CRNAIĆ VINKOVCI