5 savjeta za sigurnu noćnu vožnju!

Objavljeno 27/05/2020

Auto Servis Crnaić

Dolaskom ljeta sve se više putuje na godišnje odmore na more ili u posjet obitelji na drugom kraju države. No, zbog velikih vručina i gužvi na cestama tijekom dana, mnogi se vozači odlučuju na putovanje noću.

Putovanje noću je mirnije i ugodnije zbog niže temperature, ali sa sobom donosi i neke opasnosti pa je potrebno biti maksimalno koncentriran i pripremiti svoj automobil prije putovanja kako bi se postigla maksimalna sigurnost u vožnji.

Kako bi i Vaše putovanje noću bilo maksimalno sigurno, molimo Vas da slijedite 5 savjeta koje donosimo u daljnjem tekstu!

Operite sva stakla

Prije putovanja operite sva stakla na automobilu. To uključuje i stakla svjetala i signalizacije, ali i vjetrobransko staklo te staklo prozora i retrovizora.

Stakla signalizacije i sva svjetla dobro operite kako bi mogli postići maksimalni učinak, a nakon što ih operete testirajte ih kako biste na vrijeme zamijenili žarulje koje su neispravne.

Također, izuzetno je važno dobro oprati vjetrobransko staklo, stakla prozora i retrovizora kako se zbog nečistoće ne bi zamutila pod utjecajem svjetala auta iza Vas ili automobila koji Vam dolaze ususret!

Ispravno pozicionirajte retrovizore i duljinu snopa svjetala

Kada pozicionirate retrovizore prije noćne vožnje, preporuka je pozicionirati ih tako da budu okrenuti blago prema dolje. Takva će pozicija spriječiti odsjaj svjetala automobila iza Vas koja Vas mogu zaslijepiti tijekom vožnje.

Odsjaj svjetala automobila u retrovizoru

Retrovizore pozicionirajte tako da Vam ne smeta odsjaj svjetala automobila iza Vas!

 

Također, izuzetno je važno podesiti i duljinu snopa svjetala. Ako su svjetla pozicionara previše prema dolje, onda za vrijeme vožnje noću nećete imati dobru vidljivost. Prije putovanja stanite pred zid i upalite svjetla i pozicionirajte ih prema odsjaju na zidu.

Podesite ventilaciju ispravno

Noću je zrak hladniji nego danju pa je prilikom putovanja često potrebno upaliti i grijanje kako bi putovanje bilo ugodno. No, neispravno podešena ventilacija može prouzrokovati komplikacije poput zamagljenih stakala ili premalog protoka svježeg zraka u automobilu.

Zamagljena stakla unutar automobila

Podesite ventilaciju kako biste spriječili zamagljivanje stakala u automobilu!

 

Ustajali zrak u kabini automobila može uzrokovati i pospanost pa je jako važno da redovito izmjenjujete topli zrak sa svježim zrakom, a s vremena na vrijeme je dobro otvoriti i prozor na kratko kako biste napunili kabinu automobila svježim kisikom.

Na prve znake umora – stanite!

Svima je u cilju doći na svoje odredište što je prije moguće. No, riskirati život u svrhu bržeg dolaska nije nimalo vrijedno!

Zato na najmanje znake umora stanite na najbližem odmaralištu te izađite iz automobila, protegnite se i kratko prošetajte kako biste se razbudili. Ukoliko se i nakon te kratke šetnje i rastezanja i dalje osjećate usporeno i pospano, odspavajte u automobilu 30-ak minuta kako biste si vratili energiju.

Preporučamo da, neovisno o tome osjećate li umor ili ne, ipak napravite kratku pauzu nakon svaka 2 do 3 sata vožnje kako biste zadržali koncentraciju!

Budite maksimalno koncentrirani na vožnju

Vožnja noću je iscrpna i teška pa je izuzetno važno da svaki vozač bude maksimalno koncentriran na vožnju i stanje na cesti ispred i iza njega.

Kako biste imali najbolji pogled na cestu, podignite sjedalo i pozicionirajte se tako da sjedite uspravno. Mnogi vozači vole praktički ležati u svom sjedalu, ali za vrijeme noćne vožnje to nikako nije dobra ideja!

Također, pazite na razmak koji držite od vozila ispred sebe! Naime, zbog smanjene vidljivosti i mogućnosti umora, vrijeme reakcije na neočekivane situacije na cesti znatno je duže. Zato je važno držati što veći razmak između automobila ispred i na taj način si osigurati dovoljno prostora za kočenje ili manevriranje.

Uz to, izbjegavajte gledati u svjetla automobila koji Vam dolaze ususret kako Vas ne bi zaslijepili. Ako gledate direktno u svjetla automobila, Vašim će očima trebati nekoliko trenutaka da se opet priviknu na mrak ispred Vas što predstavlja opasnost za iznenađenja koja se mogu pojaviti na cesti poput divljači, rupa ili iznenadnog kočenja automobila ispred.

Povezane vijesti

Održavanje kožnih sjedala u automobilu

Održavanje kožnih sjedala u automobilu

Kožna sjedala automobilu daju veliku dozu elegancije i znatno poboljšavaju estetiku unutrašnjosti automobila. No, nepravilno održavanje kožnih sjedala može stvoriti kontraefekt i, nakon određenog vremena, unutrašnjosti automobila dati star i neodržavan izgled. Kako se...

Popravak oštećenog vjetrobranskog stakla

Popravak oštećenog vjetrobranskog stakla

Svi smo doživjeli da se u vjetrobransko staklo tijekom vožnje zabije manji ili veći kamen, posebice ukoliko se vozimo iza kamiona. Ponekad taj udarac prođe bez posljedica, a ponekad stvori puknuće u vjetrobranskom staklu. Oštećenja autošajbe treba shvatiti ozbiljno...

Zašto automobil ispušta ulje?

Zašto automobil ispušta ulje?

Kao što znamo, zamjena ulja u motoru automobila je izuzetno važna i treba se obavljati redovito kako bi automobil funkcionirao što bolje. Zadaća ulja je podmazivanje pomičnih dijelova motora kako bi se smanjilo trenje i struganje jednog dijela od drugi tijekom rada. S...

TREBAŠ SERVIS? DOGOVORI TERMIN U AS CRNAIĆ VINKOVCI