Kako pripremiti automobil za ljetno putovanje?

Automobil marke Hyundai vozi se sunčanom cestom

Objavljeno 21/05/2020

Auto Servis Crnaić

Polako nam se bliže lijepi i topli proljetni i ljetni dani. To znači da ćemo, za razliku od zimskih dana, sve češće  izlaziti iz kuće i boraviti u prirodi ili ići na zaslužene godišnje odmore. Naši su automobili samim time sve više u pokretu pa je posebno važno provjeriti je li Vaš automobil spreman za dugačko putovanje.

U nastavku Vam donosimo što sve trebate provjeriti kako biste bili sigurni da je Vaš limeni ljubimac nakon zime spreman za dugačko ljetno putovanje!

Provjerite razinu ulja u motoru

Moderniji automobili imaju ugrađen nadzor razine ulja na računalu, ali stariji automobili to nemaju pa je potrebno redovito provjeravati razinu ulja u motoru. Razinu ulja u motoru trebate provjeravati nakon svakog točenja goriva i to najmanje 10 minuta nakon gašenja vozila kako bi se motor u potpunosti ohladio.

Osoba provjerava razinu ulja u motoru uz pomoć šipke za mjerenje razine ulja

Razina ulja u motoru provjerava se uz pomoć šipke za mjerenje razine ulja!

 

Razina ulja se provjerava tako da iz motora izvučete šipku koja mjeri razinu ulja, obrišete ju i ponovno umočite u spremnik. Trag ulja bi trebao biti između oznaka „min“ i „max“, ali više na gornjoj polovici. Ukoliko je između te 2 oznake, ali na donjoj polovici, potrebno je nadosuti ulje ili napraviti zamjenu ulja kako biste bili sigurni da u automobilu imate dovoljno ulja za dugačko putovanje.

Provjerite količinu rashladne tekućine

Količinu rashladne tekućine provjeravajte tek onda kada se motor dovoljno ohladi kako ne bi došlo do opeklina. Nedostaje li rashladne tekućine, nadopunite ju onom vrstom rashladne tekućine koju preporuča proizvođač automobila, a u slučaju nužde i nedostatka rashladne tekućine možete ju zamijeniti destiliranom vodom ili vodom iz slavine, ali ne koristite više od 3dcl vode.

Ukoliko nedostaje rashladne tekućine, nadopunite ju onom rashladnom tekućinom koju proizvođak preporuča ili sa ne više od 3dcl destilirane vode u slučaju nužde!

Ukoliko primijetite da se rashladna tekućina izuzetno brzo troši, moguće je da je došlo do propuštanja rashladnog sustava. U tom slučaju kontaktirajte servis koji će taj problem riješiti i nadopuniti rashladni sustav rashladnom tekućinom.

Zamjena metlica brisača i tekućine za stakla

Čisto vjetrobransko staklo znatno olakšava dugačka putovanja jer Vam ništa ne smeta u pogledu na cestu. Zato je važno imati nove i neistrošene metlice brisača koje će otkloniti svaku mrlju sa stakla.

Brisači automobila

Pobrinite se da su metlice brisača na automobilu nove i neistrošene!

 

Osim metlica, obavezno provjerite imate li dovoljno tekućine za pranje stakla u automobilu te ju nadopunite ako je nemate dovoljno. Pri zamjeni tekućine za stakla provjerite i jesu li mlaznice za vodu dobro usmjerene na staklo kako biste postigli najbolje rezultate.

Tlak u gumama

Tlak u gumama ima veliki utjecaj na osjećaj udobnosti pri vožnji. Važno ga je pregledavati barem jednom mjesečno jer gume prirodnim putem gube tlak zraka, a posebno je važno pregledati ga neposredno prije dužeg putovanja.

Ne zaboravite na činjenicu da prtljaga i ostali teret u automobilu dodatno povećava opterećenje na gumama pa tlak u gumama prilagodite tom opterećenju!

Tlak u gumama prilagodite opterećenju automobila s prtljagom i ostalim teretom kako biste lakše upravljali vozilom!

Neispravan tlak u gumama može dovesti do težeg upravljanja vozila, ali i do povećane potrošnje goriva zbog lošeg otpora gume. Ispravnu vrijednost tlaka u gumama za Vaše vozilo možete pronaći u uputama koje ste dobili uz automobil, a te se vrijednosti i pridržavajte!

Oprema za slučaj nužde

Kako biste bili sigurni da ste spremni i za ostale nepredviđene probleme, provjerite imate li svu potrebnu opremu za slučaj nužde!

Najprije provjerite je li rezervni kotač u Vašem automobilu ispravan i stoji li na predviđenom mjestu. Također, provjerite je li kutija za prvu pomoć na svom predviđenom mjestu i nalaze li se u njoj svi potrebni elementi.

Ukoliko dođe do situacije da zbog kvara ili drugih nepredviđenih situacija morate zaustaviti automobil uz cestu, morate imati ispravnu reflektirajuću opremu za sve suputnike te trokut kojim ćete označiti da je Vaš automobil na cesti.

Pobrinite se da sva sigurnosna oprema bude lako dostupna i nemojte ju staviti iza prtljage već ispred nje kako bi Vam bila pri ruci ako Vam zatreba!

 

Želite li provjeriti ispravnost svog automobila prije ljetnog putovanja, dovezite svoj automobil na pregled u Autoservis Crnaić! Kontaktirajte nas i rezervirajte svoj termin za pregled i servis automobila i krenite sigurni na put!

Povezane vijesti

Kako reagirati u slučaju puknute gume?

Kako reagirati u slučaju puknute gume?

Pucanje gume je najgora noćna mora svakog vozača, ali vrlo je vjerojatno da će se svaki vozač barem jednom za svog života suočiti upravo s ovim problemom. Ono se može dogoditi iz nekoliko razloga i potrebno je znati kako pravilno reagirati kako ne biste bili opasnost...

5 savjeta za sigurnu noćnu vožnju!

5 savjeta za sigurnu noćnu vožnju!

Dolaskom ljeta sve se više putuje na godišnje odmore na more ili u posjet obitelji na drugom kraju države. No, zbog velikih vručina i gužvi na cestama tijekom dana, mnogi se vozači odlučuju na putovanje noću. Putovanje noću je mirnije i ugodnije zbog niže temperature,...

Obavezna oprema koju morate imati u autu

Obavezna oprema koju morate imati u autu

Svako vozilo mora sadržavati dodatnu sigurnosnu opremu kako bi se povećala sigurnost svih sudionika u prometu. No, vozači često nisu sigurni što se točno podrazumijeva pod pojmom obavezna oprema i tako ugrožavaju svoju sigurnost i sigurnost ostalih vozača, ali...

TREBAŠ SERVIS? DOGOVORI TERMIN U AS CRNAIĆ VINKOVCI