Jednostavni savjeti za pripremu automobila za proljeće

Automobili u proljetnoj vožnji na autocesti

Objavljeno 30/03/2021

Auto Servis Crnaić

Održavanje automobila je cjelogodišnja praksa, a to postaje posebno važno kada nastupi promjena sezone. Prelaskom iz zime u proljeće, postepeno se mijenjaju uvjeti na cestama, a u konačnici su vidljive drastične krajnosti ova dva godišnja doba.

Za vas smo pripremili nekoliko savjeta i smjernica na koje biste trebali obratiti pažnju pri pripremi automobila za naredne toplije mjesece.

Operite svoje vozilo

Ne zaboravite oprati i unutrašnjost automobila!

Možda ste se već prihvatili proljetnog čišćenja u vašem domu, stoga nipošto nemojte zaboraviti na vašeg limenog ljubimca! Iako vam se unutrašnjost automobila možda doima suho, vjerojatno je puno vode, snijega, soli, blata i svega što su vaše čizme zahvatile i unijele tijekom zime. Jedna duža posjeta autopraonici gdje ćete temeljito oprati njegov interijer i eksterijer, dobar je početak za probuditi se iz zimskog sna i pripremiti se za sve što proljeće sa sobom donosi.

Provjerite automobilske gume

Nakon dugačkog zimskog perioda, proljeće je vrijeme za kontrolu općeg stanja guma. Što to podrazumijeva?

Provjeru oštećenja gaznog sloja, kontrolu tlaka te optiku kotača je bitno izvršiti u pripremi za novu sezonu.

Prvenstveno, to podrazumijeva provjeru koliko je istrošen gazni sloj te postoje li bilo kakva oštećenja na gumama. Zatim, kontrola tlaka u gumama je od iznimne važnosti te ju možete napraviti na gotovo svakoj benzinskoj postaji ili kod vašeg vulkanizera.

Osim toga, u prethodnim blogovima smo vam podrobnije objasnili zašto je važno balansirati gume te što je to geometrija kotača. Kao što i u njima navodimo, balansiranje i geometriju kotača bitno je učiniti prilikom svake sezonske promjene guma. Ukoliko pak koristite cjelogodišnje gume, morate znati da zimski uvjeti vožnje nisu baš nježni po vaše automobilske gume te su ove provjere i dalje nužne.

Promijenite brisače na vašim vjetrobranskim staklima

Zima nije samo gruba prema vašim automobilskim gumama. Brisači na vjetrobranskim staklima objavljaju izuzetno važan posao tijekom cijele godine, a posebice u uvjetima kiše, snijega i ostalih vremenskih nepogoda.

O tome kako zamijeniti brisače smo vam već pisali, no ako smatrate da još nije vrijeme za promjenu istih, možete ih vrlo lako očistiti. Čista krpa i topla voda sa sapunicom jednostavno je rješenje kojim ćete produžiti životni vijek vaših brisača. Svu preostalu prljavštinu možete ukloniti tako da pređete krpom i alkoholom preko brisača.

Nakon što se provjerili brisače, ne zaboravite promijeniti i tekućinu za pranje stakla!

Uz to, sada je pravo vrijeme i za promjenu tekućine za pranje vjetrobranskog stakla. Ako ste dosad koristili zimsku tekućinu, možete preći na ljetnu koja ne sadrži alkohol.

Provjerite vaš akumulator

Vjerojatno ste upoznati s tim koliko je važno kontrolirati akumulator. Kontrole se vrše prije zime, nakon što je automobil bio izložen visokim temperaturama, ukoliko je dugo stajao na suncu bez upotrebe pa čak i nakon dužih putovanja karakterističnih za ljetne godišnje odmore.

Kontrolom akumulatora možete preventirati neugodne situacije u kojima on prestaje raditi.

Akumulatori se brže troše u ekstremnim klimatskim uvjetima, gdje su vrlo hladne zime ili vrlo vruća ljeta. Stoga je logično da bi i nakon duge hladne zime trebalo najprije provjeriti stanje napunjenosti akumulatora. Ukoliko on slabi, možete preventirati buduće probleme tako što ćete ga zamijeniti prije nego prestane raditi.

Vrijeme je za promjenu ulja

Redovite promjene ulja mogu uvelike utjecati na to da vaš automobil ima dug i zdrav život. Bitno je slijediti prijedloge proizvođača o intervalima zamjene ulja i viskoznosti, a također ne zaboravite zamijeniti i filtar za ulje!

Autoservisu Crnaić glavni je prioritet pružiti visokokvalitetnu uslugu pri svakom posjetu te na taj način osigurati sigurnost naših klijenata i njihovih obitelji na putu. Zbog toga smo za vas sastavili ovaj jednostavan popis, a većina je dio našeg kontrolnog pregleda vozila što znači da možete obaviti sve na jednome mjestu. Ukoliko imate kakvo pitanje ili vam je potreban savjet, slobodno nas kontaktirajte.

 

Povezane vijesti

Najčešće pogreške u vožnji kružnim tokom

Najčešće pogreške u vožnji kružnim tokom

Kružni tokovi, odnosno rotori, sve se češće grade diljem Hrvatske jer olakšavaju vožnju, smanjuju gužve na cestama i pridonose sigurnosti gradskih prometnica. No, mnogi vozači su nesigurni dok voze kružnim tokom pa se, nažalost, čak 50-ak prometnih nesreća godišnje...

Što je to geometrija kotača?

Što je to geometrija kotača?

Iako su odstupanja često suptilna, nepravilno namješteni kotači i neuravnotežene gume mogu vam prouzročiti nevolje pri vožnji. U prethodnom blogu saznali ste nešto više o važnosti balansiranja guma, a danas smo vas odlučili upoznati s pojmom geometrije kotača....

Jesu li zračni jastuci na vašem vozilu ispravni?

Jesu li zračni jastuci na vašem vozilu ispravni?

Zračni jastuci sastavni su dio svakog automobila i više se ne smatraju dodatnom opremom kao što je to bilo nekada, već su standardna sigurnosna oprema svakog automobila skupa sa sigurnosnim pojasevima. Mnogi uzimaju zračne jastuke zdravo za gotovo očekujući da će se...

TREBAŠ SERVIS? DOGOVORI TERMIN U AS CRNAIĆ VINKOVCI