Što je vodena pumpa i kako ona radi?

Motor automobila u kojem se nalazi vodena pumpa

Objavljeno 05/02/2020

Auto Servis Crnaić

Rashladni sustav u automobilu je jedan od ključnih stvari koje omogućuju pravilan i siguran rad motora. Kada samo pomislimo koliko toplinske energije stvara automobil kada je upaljen, shvatimo koliko je bitno da postoji jedan sustav koji će tu toplinu regulirati i pobrinuti se da ne dođe do pregrijavanja i pregorijevanja čitavog sustava. Za to je odgovorna vodena pumpa.

Vodena pumpa je najvažniji dio sistema za rashlađivanje. Ona radi na centrifugalni pogon, a pokreće ju klinasti remen koji je pričvršćen za koljenasto vratilo motora. U daljnjem tekstu ćemo objasniti gdje se ona nalazi, kako funkcionira i koji su simptomi njenog kvara kako biste mogli na vrijeme preventivno djelovati!

Kako vodena pumpa radi?

Princip rada vodene pumpe je jako jednostavan, što ne znači da je njena uloga beznačajna! Dok je motor u radu, rashladna tekućina koja je ohlađena u spremniku ulazi u pumpu. Centrifugalnom silom ta se rashladna tekućina pumpa iz hladnjaka automobila u motor. To omogućuje hlađenje svih dijelova automobila i osigurava da se motor ne pregrijava i da sustav ne pregori. Naime, kada bi vodena pumpa bila neispravna, motor bi se izuzetno brzo pregrijao i došlo bi do kvara.

Vodena pumpa se treba redovito mijenjati svakih pređenih 60.000km ili svake 4 godine. No, na pojavu simptoma trebate odmah reagirati!

Kao i svaki drugi dio na automobilu, i vodena pumpa je potrošna pa je preporuka da se mijenja svakih prijeđenih 60.000km ili svake 4 godine. Dakle, njen životni vijek je relativno dugačak, ali neovisno o tome je potrebno voditi redovitu brigu o njenom zdravlju kako ne bi došlo do kvarova. Dalje u tekstu ćemo spomenuti neke simptome kvara vodene pumpe na koje je potrebno odmah reagirati.

Posebno je bitno znati da uporaba rezervnih dijelova, uporaba nekvalitetne rashladne tekućine te miješanje različitih vrsta rashladnih sredstava može znatno smanjiti životni vijek vodene pumpe, pa se preporuča koristiti one dijelove i sredstva koja nam predloži proizvođač automobila ili profesionalni serviser.

Gdje se nalazi vodena pumpa u automobilu?

Vodena se pumpa nalazi točno na središnjem dijelu automobila, ispred bloka motora. Nju je lako pronaći, pa je relativno lako i provjeriti radi li ona ispravno ili ne. Kako biste provjerili radi li crpka ispravno potrebno je slijediti sljedeće korake:

  • Upalite automobil i sačekajte da se motor zagrije na radnu temperaturu
  • Pritisnite rukom gornju cijev koja dolazi iz radijatora.
  • Osjetite li tlak tekućine, to znači da pumpa radi. Ali budite oprezni jer ta je tekućina izuzetno vruća!

Ilustracija koja pokazuje gdje se nalazi vodena pumpa

Vodena pumpa se nalazi ispred bloka automobila (izvor: medium.com)

 

Ako ne osjetite tlak tekućine ili je taj tlak vrlo slab, to znači da vjerojatno postoji problem u radu vodene pumpe pa je naša preporuka da daljnji pregled prepustite iskusnim i profesionalnim majstorima. Ali nemojte se zavarati pa misliti da je sa pumpom sve u redu ako su izvanjski znakovi u redu. Dijelovi crpke se mogu izrađivati od metala ili plastike pa su zbog toga podložni koroziji ili mehaničkim kvarovima. Redovito vozite automobil na servis i dopustite profesionalcima da pregledaju ispravnost svih dijelova Vašeg automobila, pa tako i vodene pumpe!

Simptomi kvara vodene pumpe

Kao što smo već spomenuli, životni vijek vodene pumpe je dugačak, ali to ne znači da je ona neuništiva. Neki od simptoma loše vodene pumpe su:

  1. Visoke temperature u motoru – Prva i osnovna zadaća vodene pumpe u automobilu je rashladiti sustav i regulirati toplinu u motoru. Primijetite li da mjerač temperature često pokazuje visoke temperature, najčešće je to znak problema s vodenom pumpom. Odmah odvezite automobil na servis kako bi se vodena pumpa provjerila i promijenila ako je potrebno.
  2. Neobični zvukovi – Primijetite li da iz Vašeg automobila dopiru neobični zvukovi dubokih tonova te da postaju sve glasniji kako ubrzavate automobil, to može značiti da je vodena pumpa Vašeg automobila potrošena i neispravna. Ne ignorirajte te zvukove, odmah odvezite automobil na servis kako biste preventivno djelovali na ostale kvarove koji se mogu dogoditi zbog neispravne vodene pumpe.
  3. Dim iz motora – Ako ste primijetili da iz motora Vašeg automobila izlazi tim dok se vozite, to znači da je motor pregrijan. Kako smo već utvrdili, vodena pumpa je glavna odgovorna za regulaciju topline u samome motoru, pa ako dođe do pregrijavanja motora vrlo vjerojatno vodena pumpa zbog neispravnosti ne može vršiti svoju zadaću.
  4. Hrđa – Ako se na površini vodene pumpe vidi hrđa, to znači da su materijali od kojih je napravljena vodena pumpa u Vašem automobilu došli do kraja svog životnog vijeka. Naime, hrđa je prvi znak neispravnosti određenih dijelova i potrebno je odmah reagirati kako zbog hrđe ne bi došlo do rupa u metalu koje bi onda ispuštale rashladnu tekućinu.

 

Ako ste primijetili bilo koji od navedenih znakova ili se samo želite uvjeriti da su vodena pumpa i ostali dijelovi Vašeg limenog ljubimca ispravni, dovezite svoj automobil na besplatni pregled u Autoservis Crnaić! Naša ekipa stručnjaka osposobljena je za pružanje vrhunske usluge održavanja i servisiranja Vašega vozila! 

Povezane vijesti

Kako reagirati u slučaju puknute gume?

Kako reagirati u slučaju puknute gume?

Pucanje gume je najgora noćna mora svakog vozača, ali vrlo je vjerojatno da će se svaki vozač barem jednom za svog života suočiti upravo s ovim problemom. Ono se može dogoditi iz nekoliko razloga i potrebno je znati kako pravilno reagirati kako ne biste bili opasnost...

5 savjeta za sigurnu noćnu vožnju!

5 savjeta za sigurnu noćnu vožnju!

Dolaskom ljeta sve se više putuje na godišnje odmore na more ili u posjet obitelji na drugom kraju države. No, zbog velikih vručina i gužvi na cestama tijekom dana, mnogi se vozači odlučuju na putovanje noću. Putovanje noću je mirnije i ugodnije zbog niže temperature,...

Kako pripremiti automobil za ljetno putovanje?

Kako pripremiti automobil za ljetno putovanje?

Polako nam se bliže lijepi i topli proljetni i ljetni dani. To znači da ćemo, za razliku od zimskih dana, sve češće  izlaziti iz kuće i boraviti u prirodi ili ići na zaslužene godišnje odmore. Naši su automobili samim time sve više u pokretu pa je posebno važno...

TREBAŠ SERVIS? DOGOVORI TERMIN U AS CRNAIĆ VINKOVCI