Najčešći znakovi neispravnosti alternatora

Automehaničar u radnji i radnom odjelu popravlja automobil

Objavljeno 28/05/2021

Auto Servis Crnaić

Automobili se oslanjaju na mnogo različitih komponenti kako bi ispravno funkcionirali, a alternator je jedan od najvažnijih dijelova. On djeluje zajedno s akumulatorom te pruža električnu energiju ostalim potrošačima električne energije u automobilu, poput svjetala, brisača i sustava klimatizacije.

U prošlotjednom blogu mogli ste saznati može li voda naštetiti vašem alternatoru, a s obzirom da se znakovi odumiranja alternatora često mogu protumačiti kao nešto drugo – donosimo vam najčešće znakove neispravnosti alternatora.

Uključenje crvenog indikatora neispravnosti

Crvena boja je indikator priroitetne važnosti!

Neispravnost alternatora za vrijeme rada motora često se očituje uključivanjem crvenog indikatora neispravnosti sa simbolom baterije na kontrolnoj ploči vozila. To je upozorenje da vozilo za daljnji rad crpi električnu energiju akumulatora i da se on više ne puni. Crvena boja je indikator priroitetne važnosti, stoga je potrebno ili zaustaviti vozilo ili isključiti sve potrošače koji nisu prioritetni za rad motora kako bi mogli nastaviti dalje voziti.

Ostali električni kvarovi

Nažalost, problemi s alternatorom neće uvijek biti popraćeni uključivanjem crvenog indikatora na kontrolnoj ploči. Moguće je uključenje i drugih indikatora za neispravnosti na kontrolnoj ploči zbog preniskog napona i to najčešće u sustavima koji osiguravaju aktivnu sigurnost vozila.

Čak i prestanak rada radija može biti znak odumiranja alternatora.

S obzirom da je alternator primarni izvor električne energije u vašem automobilu, problemi s njim se mogu očitovati i u prestanku rada brisača, klime pa čak i radija.

Slabljenje glavnih svjetala

Prednja svjetla, također, ovise o ispravnosti alternatora. Kada alternator ne radi ispravno, prednja svjetla mogu početi treperiti, otkazivati ili jačina svjetla jednostavno neće biti na nekadašnjoj razini prilikom uključivanja.

Obratite pažnju kako rade vaša svjetla – treperenje i smanjenje jačine nisu dobar znak.

Ako je vidljivost dobra, glavna svjetla se mogu isključiti skupa s ostalim neprioritetnim potrošačima električne energije. U slučajevima kada vidljivost nije dobra, tada je povećan rizik od prometnih nesreća te vam savjetujemo da ugasite vozilo i potražite pomoć pri popravku što je brže moguće.

Čudni mirisi i zvukovi

Prilikom istraživanja radi li se o problemima s alternatorom, možete se osloniti na svoja osjetila mirisa i sluha. Osjetite li miris spaljene gume ili kemikalija, takvi mirisi mogu biti uzrokovani izgaranjem žica ili pregrijavanjem remena alternatora. U drugu ruku, ako osjetite nešto što nalikuje gorenju električnih spojeva, to može ukazivati na to da remen klizi i da ga treba zategnuti. Ukoliko nakon stezanja remena miris ne nestane ili se snaga alternatora ne poveća, vrijeme je da posjetite mehaničara.

Vaša osjetila mirisa i sluha mogu detektirati i probleme vezane uz alternator.

Isto tako, čudni zvukovi koji dopiru iz vašeg automobila mogu ukazivati na razne probleme. Ukoliko čujete cviljenje, zveckanje ili zvuk brušenja, to sve može ukazivati na neispravnost alternatora.

Poteškoće pri pokretanju vozila

Alternator bi mogao biti neispravan ako uočite poteškoće pri pokretanju automobila nekoliko puta ili ukoliko se uopće ne može pokrenuti. Naravno da problem može biti i prazan akumulator, ali ako ste eliminirali ovu opciju, najvjerojatnije vaš alternator ne radi.

Prazan akumulator

Jasno je da akumulatori ponekad i sami otkažu, ali neispravan alternator može uzrokovati praženjenje baterije jer je ne uspijeva napuniti. Ako vam se isprazni akumulator, provjerite i alternator prilikom zamjene akumulatora kako se ovakva situacija ne bi ponovila.

Ne zaboravite provjeriti i alternator prilikom zamjene akumulatora.

Niti akumulator niti alternator nisu vječni te neovisno jedan o drugome mogu prestati raditi. Ipak, najčešće su između ova dva dijela vidljive uzročno-posljedične veze te je shodno tome prilikom detektiranja problema potrebno to uzeti u obzir.

Autoservisu Crnaić glavni je prioritet pružiti visokokvalitetnu uslugu svakom klijentu te time osigurati vašu sigurnost i sigurnost ostalih sudionika u prometu. Slobodno nas kontaktirajte ako vam je potreban naš savjet, pomoć ili kompletna usluga, a naši serviseri će se pobrinuti vaše vozilo bude u potpunosti siguran za vožnju.

 

Povezane vijesti

5 savjeta za najučinkovitije korištenje klima uređaja u automobilu

5 savjeta za najučinkovitije korištenje klima uređaja u automobilu

Nakon „kiselog“ proljeća, rast žive na termometru ukazuje da ljeto samo što nije pokucalo na naša vrata. Opće je poznato da se ljetne vrućine i sparine lakše podnose s upaljenim klima uređajem pa je stoga vrijedno znati kako najučinkovitije koristiti klima uređaj. U...

Može li voda naštetiti vašem alternatoru?

Može li voda naštetiti vašem alternatoru?

Alternator je generator izmjenične struje koji služi za punjenje akumulatora i opskrbljivanje električnom energijom ostalih uređaja u automobilu. Kada alternatora ne bi bilo, struja iz akumulatora bi se potrošila veoma brzo i više je ne bi bilo. Dakle, alternator je...

5 najčešćih uzročnika prometnih nesreća

5 najčešćih uzročnika prometnih nesreća

Prometne nesreće događaju se svakodnevno, ali nisu nikako nešto što je normalno. Zapravo, prometna nesreća može biti jedno od najstrašnijih i najstresnijih iskustava kroz koje osoba može proći, a mogu dovesti i do niza neželjenih posljedica. Samo jedan trenutak...

TREBAŠ SERVIS? DOGOVORI TERMIN U AS CRNAIĆ VINKOVCI