Kako reagirati u slučaju puknute gume?

Fotografija puknute gume na automobilu

Objavljeno 03/06/2020

Auto Servis Crnaić

Pucanje gume je najgora noćna mora svakog vozača, ali vrlo je vjerojatno da će se svaki vozač barem jednom za svog života suočiti upravo s ovim problemom.

Ono se može dogoditi iz nekoliko razloga i potrebno je znati kako pravilno reagirati kako ne biste bili opasnost sebi i drugim sudionicima u prometu.

Prije nego što započnemo s detaljima o probušenoj gumi i rješenjima za taj problem, napominjemo kako je izuzetno važno biti maksimalno koncentriran za vrijeme vožnje i voziti po ograničenjima kako biste, u slučaju pucanja gume tijekom vožnje, mogli reagirati ispravno i pravovremeno.

Kako se događa pucanje gume?

Pucanje gume može se dogoditi zbog ulaska stranih tijela u gumu koje prouzrokuje njeno pucanje. Ovisno o vrsti tijela koje je ušlo u gumu, tlak se može gubiti sporije ili brže. Najčešće se takvo pucanje događa zbog stakla, čavala ili oštrih kamenčića na cesti.

Šaraf zabijen u automobilsku gumu

Zabijanje stranog tijela u gumu uzrokuje pucanje gume!

 

Drugi razlog pucanja gume je neispravan tlak u gumi. Naime, ako je tlak prenizak, može se dogoditi oštećenje unutarnje strukture gume što povećava rizik pucanja.

Velika opasnost u ovakvoj vrsti pucanja je što guma puca brzo i iznenadno te može vozače uhvatiti nespremnima.

Kako reagirati kada pukne guma na automobilu?

Ako prije vožnje uočite da je jedna guma na Vašem automobilu ispuštena i probušena, odmah zamijenite gumu ili zovite vučnu službu koja će Vaš automobil prevesti do servisa.

Ukoliko Vam se pucanje gume dogodi za vrijeme vožnje, onda morate slijediti ove savjete:

  • Čvrsto držite upravljač automobila kako ne biste izgubili kontrolu nad vozilom.
  • Ne kočite naglo kako ne biste uzrokovali izvrtanje automobila i ugrozili sebe i ostale sudionike u prometu.
  • Postupno i polako smanjujte brzinu i upalite sva četiri pokazivača smjera kako bi ostali sudionici u prometu znali da imate problem.
  • Nakon zaustavljanja automobila na sigurnom mjestu, zamijenite kotač rezervnim ili zovite vučnu službu koja će Vaš automobil prevesti u servis.

Ako nemate rezervni kotač, probušenu je gumu moguće osposobiti sprejom koji gumu napuni gelom i drži ju sposobnom za vožnju do vulkanizera.

No, morate biti svjesni da gel nije trajno rješenje i koristite ga samo i isključivo za prijevoz do najbližeg servisa!

Kako zakrpati probušenu gumu sprejom?

Krpanje gume sprejom najjednostavnije je privremeno rješenje za gumu koja je pukla zbog ulaska stranog tijela u nju i može Vam omogućiti da lakše dođete do autoservisa ukoliko nemate rezervnu gumu u automobilu.

Za pravilno korištenje spreja za krpanje guma potrebno je slijediti upute proizvođača spreja otisnute na bočici spreja. Prvo je potrebno ukloniti strano tijelo koje je prouzrokovalo bušenje gume (primjerice čavao).

Nakon što to tijelo maknete, gumu ispraznite do kraja i uzmite bočicu koju ste prethodno dobro protresli. Cjevčicu boce stavit na ventil gume te gumu ispunite svim sadržajem koji je bio u boci.

Sprej za krpanje gume privremeno je rješenje i nakon upotrebe spreja odvezite se do najbližeg autoservisa!

Nakon što ste sav sadržaj boce stavili u gumu, sjednite u automobil i vozite 10 kilometara brzinom od 50km/h kako biste omogućili da se sav sadržaj ravnomjerno rasporedi. Dakako, neka ta vožnja bude oprezna kako ne biste predstavljali opasnost u prometu.

Nakon krpanja gume sprejom odvezite se odmah do najbližeg vulkanizera jer, kako smo već napomenuli, sprej je samo privremeno rješenje!

Kako izbjeći pucanje gume?

Kako biste izbjegli pucanje gume, potrebno je voditi dobru brigu o njihovu zdravlju. To podrazumijeva ispravno skladištenje guma, redovito provjeravanje tlaka u gumama, mijenjanje guma prema godišnjim dobima za koje su predviđene i redovito balansiranje guma.

Osim toga, prije samog skladištenja se pobrinite da na njima nema nikakvih oštrih predmeta i stranih tijela, a prilikom vožnje budite maksimalno koncentrirani na cestu kako biste na vrijeme uočili moguće uzročnike pucanja gume i kako biste ih uspjeli izbjeći.

Ukoliko isti set guma koristite već nekoliko sezona, velika je vjerojatnost da su se te gume već istrošile. Ako su se istrošile, vrijeme je da ih zamijenite novim gumama kako biste bili maksimalno sigurni tijekom vožnje!

 

Kako biste bili sigurni da su Vaše gume ispravne, dovezite automobil na pregled u Autoservis Crnaić!

U sklopu našeg servisnog centra djeluje odjel vulkanizacije u kojemu vršimo zamjene guma te balansiranje i geometriju kotača koristeći najmoderniju vulkanizersku opremu!

Povezane vijesti

Održavanje kožnih sjedala u automobilu

Održavanje kožnih sjedala u automobilu

Kožna sjedala automobilu daju veliku dozu elegancije i znatno poboljšavaju estetiku unutrašnjosti automobila. No, nepravilno održavanje kožnih sjedala može stvoriti kontraefekt i, nakon određenog vremena, unutrašnjosti automobila dati star i neodržavan izgled. Kako se...

Popravak oštećenog vjetrobranskog stakla

Popravak oštećenog vjetrobranskog stakla

Svi smo doživjeli da se u vjetrobransko staklo tijekom vožnje zabije manji ili veći kamen, posebice ukoliko se vozimo iza kamiona. Ponekad taj udarac prođe bez posljedica, a ponekad stvori puknuće u vjetrobranskom staklu. Oštećenja autošajbe treba shvatiti ozbiljno...

Zašto automobil ispušta ulje?

Zašto automobil ispušta ulje?

Kao što znamo, zamjena ulja u motoru automobila je izuzetno važna i treba se obavljati redovito kako bi automobil funkcionirao što bolje. Zadaća ulja je podmazivanje pomičnih dijelova motora kako bi se smanjilo trenje i struganje jednog dijela od drugi tijekom rada. S...

TREBAŠ SERVIS? DOGOVORI TERMIN U AS CRNAIĆ VINKOVCI