Sve što trebate znati o motornom ulju – 1. dio

Proces zamjene ulja u automobilu

Objavljeno 20/02/2019

Auto Servis Crnaić

 

Jedna od najbitnijih stvari o kojima svaki vozač treba voditi računa je motorno ulje. Ulje podmazuje dijelove motora i tako smanjuje trenje, štiti motor od trošenja i korozije, hladi motor te ga čisti od nečistoća. Motor bez ulja ne može raditi i ostanete li bez ulja u vožnji napravit ćete ogromnu štetu na svom automobilu. Također je potrebno voditi računa o kvaliteti ulja koje sipate, kao i o intervalima izmjene ulja. Potrošeno ulje i ulje slabije kvalitete ima i lošija svojstva te samim time dolazi do većeg trošenja motora i svih dijelova motora.

Koliko često mijenjati ulje

Neki proizvođači ulja preporučuju intervale zamjene svakih 5.000 km, dok proizvođači automobila u uputama preporučuju interval zamjene koji se obično kreće od 10.000 do 30.000 km. Kod novijih automobila preporuka je ulje mijenjati još rjeđe, no oni ujedno preporučuju i znatno skuplja ulja. Mi preporučamo ulje promjeniti svakih 10.000 do 15.000 km, a minimalno jednom godišnje mijenjaći pri tome obavezno i filter ulja.

Brojni faktori utječu na to koliko često trebate mijenjati ulje. Ovo su stvari zbog kojih trebate skratiti intervale zamjene:

  • NAČIN VOŽNJE – s obzirom da se ulje sporije zagrijava i brže gubi svojstva kada se automobil vozi na kratkim relacijama i pri malom broju okretaja,  posebno pri niskim temperaturama. Dakle, gradska vožnja = češće izmjene ulja.
  • STAROST AUTOMOBILA – stariji automobil znači i starije dijelove motora, što pak znači više onečišćenja u ulju od strugotina i drugih otpadnih tvari.
  • VRIJEME – ulje je potrebno mijenjati minimalnom jednom godišnje čak i ako gotovo ne upalite automobil. Ulje podliježe oksidaciji i drugim kemisjkim procesima te stajanjem gubi svojstva bez obzira koristilo se ili ne.
  • KILOMETRAŽA  – s radom motora ulje gubi svojstva i nakuplja se nečistoćama.

Uz to, ulje je podložno razrjeđivanju (određena se količina goriva cijedi sa stijenki cilindara u karter) te, iako je razina ulja naizlged dobra, sasatv više nije kvalitetan i potrebna je zamjena.

Obavezno kontrolirajte razinu ulja, preporučljivo svakih 1.000 km. Brzo trošenje ulja znak je da trebate posjetiti servisera, a niska razina ili, u najcrnjem scenariju ostanak bez ulja, mogu prouzročiti velika oštećenja na automobilu.

Kako provjeriti razinu ulja

Ulje je najbolje provjeriti ujutro, kada je auto mirovao i kada znamo da se ulje sleglo u spremniku. Ukoliko ste vozili automobil, nemojte mjeriti ulje barem 20 minuta kako bi se ohladilo i sleglo. Važno je napomenuti da auto mora biti parkiran na ravnoj površini.

Provjeru napravite tako da izvučete šipku za mjerenje ulja, obrišete ju te ponovno umočite u spremnik i izvučete na pregled. Ulja ima do one razine koja je “obojana” uljem, a morala bi biti između razine “min” i “max”, bliže oznaci “max”.

Sve što trebate znati o motornom ulju - 1. dio 1

Ukoliko razina prelazi gornju oznaku ili je ispod donje oznake, potrebno je ispustiti ili dodati ulje. Premalo ulja može dovesti do oštećenja dijelova motora te predstavlja rizik potpunog nestanka ulja, što pak znači velike kvarove. Ulje možete sami nadosuti ukoliko ga nedostaje, a primjetite li povećanu potrošnju javite se servis kako bi provjerili što je uzrok tomu.

Višak ulja pak može ozbiljno oštetiti katalizator, negativno utječe na brtve, cilindre i druge dijelove motora.  Izvaditi višak ulja je nešto zahtjevniji posao i ukoliko nemate iskustva s takvim radnjama javite se u najbliži servis.

Koliko često mijenjati filter ulja

Filter ulja zamjenite pri svakoj zamjeni ulja. Filter ulja je potrošan, korištenjem gubi svojstva, u njemu znaju ostati nečistoće od starog ulja i velika je šteta ne promjeniti ga kada naspete novo ulje. Ulaganja u promjenu ulja i filter ulja su neznatna u odnosu na skupe kvarove koji mogu nastati ukoliko redovito ne održavate automobil.

U sljedećem članku govorit ćemo detaljnije o vrstama ulja, što znače oznake na uljima te kako odabrati pravo motorno ulje.

Povezane vijesti

Održavanje kožnih sjedala u automobilu

Održavanje kožnih sjedala u automobilu

Kožna sjedala automobilu daju veliku dozu elegancije i znatno poboljšavaju estetiku unutrašnjosti automobila. No, nepravilno održavanje kožnih sjedala može stvoriti kontraefekt i, nakon određenog vremena, unutrašnjosti automobila dati star i neodržavan izgled. Kako se...

Popravak oštećenog vjetrobranskog stakla

Popravak oštećenog vjetrobranskog stakla

Svi smo doživjeli da se u vjetrobransko staklo tijekom vožnje zabije manji ili veći kamen, posebice ukoliko se vozimo iza kamiona. Ponekad taj udarac prođe bez posljedica, a ponekad stvori puknuće u vjetrobranskom staklu. Oštećenja autošajbe treba shvatiti ozbiljno...

Zašto automobil ispušta ulje?

Zašto automobil ispušta ulje?

Kao što znamo, zamjena ulja u motoru automobila je izuzetno važna i treba se obavljati redovito kako bi automobil funkcionirao što bolje. Zadaća ulja je podmazivanje pomičnih dijelova motora kako bi se smanjilo trenje i struganje jednog dijela od drugi tijekom rada. S...

TREBAŠ SERVIS? DOGOVORI TERMIN U AS CRNAIĆ VINKOVCI