Sve što trebate znati o motornom ulju – 1. dio

Objavljeno 20/02/2019

Auto Servis Crnaić

 

Jedna od najbitnijih stvari o kojima svaki vozač treba voditi računa je motorno ulje. Ulje podmazuje dijelove motora i tako smanjuje trenje, štiti motor od trošenja i korozije, hladi motor te ga čisti od nečistoća. Motor bez ulja ne može raditi i ostanete li bez ulja u vožnji napravit ćete ogromnu štetu na svom automobilu. Također je potrebno voditi računa o kvaliteti ulja koje sipate, kao i o intervalima izmjene ulja. Potrošeno ulje i ulje slabije kvalitete ima i lošija svojstva te samim time dolazi do većeg trošenja motora i svih dijelova motora.

Koliko često mijenjati ulje

Neki proizvođači ulja preporučuju intervale zamjene svakih 5.000 km, dok proizvođači automobila u uputama preporučuju interval zamjene koji se obično kreće od 10.000 do 30.000 km. Kod novijih automobila preporuka je ulje mijenjati još rjeđe, no oni ujedno preporučuju i znatno skuplja ulja. Mi preporučamo ulje promjeniti svakih 10.000 do 15.000 km, a minimalno jednom godišnje mijenjaći pri tome obavezno i filter ulja.

Brojni faktori utječu na to koliko često trebate mijenjati ulje. Ovo su stvari zbog kojih trebate skratiti intervale zamjene:

  • NAČIN VOŽNJE – s obzirom da se ulje sporije zagrijava i brže gubi svojstva kada se automobil vozi na kratkim relacijama i pri malom broju okretaja,  posebno pri niskim temperaturama. Dakle, gradska vožnja = češće izmjene ulja.
  • STAROST AUTOMOBILA – stariji automobil znači i starije dijelove motora, što pak znači više onečišćenja u ulju od strugotina i drugih otpadnih tvari.
  • VRIJEME – ulje je potrebno mijenjati minimalnom jednom godišnje čak i ako gotovo ne upalite automobil. Ulje podliježe oksidaciji i drugim kemisjkim procesima te stajanjem gubi svojstva bez obzira koristilo se ili ne.
  • KILOMETRAŽA  – s radom motora ulje gubi svojstva i nakuplja se nečistoćama.

Uz to, ulje je podložno razrjeđivanju (određena se količina goriva cijedi sa stijenki cilindara u karter) te, iako je razina ulja naizlged dobra, sasatv više nije kvalitetan i potrebna je zamjena.

Obavezno kontrolirajte razinu ulja, preporučljivo svakih 1.000 km. Brzo trošenje ulja znak je da trebate posjetiti servisera, a niska razina ili, u najcrnjem scenariju ostanak bez ulja, mogu prouzročiti velika oštećenja na automobilu.

Kako provjeriti razinu ulja

Ulje je najbolje provjeriti ujutro, kada je auto mirovao i kada znamo da se ulje sleglo u spremniku. Ukoliko ste vozili automobil, nemojte mjeriti ulje barem 20 minuta kako bi se ohladilo i sleglo. Važno je napomenuti da auto mora biti parkiran na ravnoj površini.

Provjeru napravite tako da izvučete šipku za mjerenje ulja, obrišete ju te ponovno umočite u spremnik i izvučete na pregled. Ulja ima do one razine koja je “obojana” uljem, a morala bi biti između razine “min” i “max”, bliže oznaci “max”.

Ukoliko razina prelazi gornju oznaku ili je ispod donje oznake, potrebno je ispustiti ili dodati ulje. Premalo ulja može dovesti do oštećenja dijelova motora te predstavlja rizik potpunog nestanka ulja, što pak znači velike kvarove. Ulje možete sami nadosuti ukoliko ga nedostaje, a primjetite li povećanu potrošnju javite se servis kako bi provjerili što je uzrok tomu.

Višak ulja pak može ozbiljno oštetiti katalizator, negativno utječe na brtve, cilindre i druge dijelove motora.  Izvaditi višak ulja je nešto zahtjevniji posao i ukoliko nemate iskustva s takvim radnjama javite se u najbliži servis.

Koliko često mijenjati filter ulja

Filter ulja zamjenite pri svakoj zamjeni ulja. Filter ulja je potrošan, korištenjem gubi svojstva, u njemu znaju ostati nečistoće od starog ulja i velika je šteta ne promjeniti ga kada naspete novo ulje. Ulaganja u promjenu ulja i filter ulja su neznatna u odnosu na skupe kvarove koji mogu nastati ukoliko redovito ne održavate automobil.

U sljedećem članku govorit ćemo detaljnije o vrstama ulja, što znače oznake na uljima te kako odabrati pravo motorno ulje.

Povezane vijesti

Osim udobnosti, amortizeri utječu i na zaustavni put!

Osim udobnosti, amortizeri utječu i na zaustavni put!

Kada govorimo o sigurnosti u vožnji, jedan od bitnijih dijelova automobila, uz kočioni sustav, gume i ovjes, su amortizeri. Često vlada krivo mišljenje da amortizeri imaju „samo“ funkciju ublažavanja treskanja i skakanja automobila, miješajući često amortizere i...

Rashladna tekućina- zašto je bitna i koliko često je treba mijenjati

Rashladna tekućina- zašto je bitna i koliko često je treba mijenjati

Rashladna tekućina, popularnije zvana “Antifriz”, je jako bitna tekućina koja ima svrhu čuvanja motora i dijelova motora. Antifriz štiti metalne dijelove hladnjaka i motora od korozije, čuva brtve i semeringe te podmazuje sustav.  Ljeti motor štiti od od pregrijavanja...

Kako produljiti vijek trajanja automobila

Kako produljiti vijek trajanja automobila

  Ovisno o kojoj marki automobila je riječ, postoje razlike u kvaliteti izrade kao i tehnologijama koje se primjenjuju i materijalima koji se koriste pri izradi. No, bez obzira radi li se o luksuznom ili „običnom“ autu, vozač i vlasnik može bitno utjecati na...

TREBAŠ SERVIS? DOGOVORI TERMIN U AS CRNAIĆ VINKOVCI