Zašto je važno mijenjati filter klime?

Upravljačka ploča za klimu u automobilu

Objavljeno 08/04/2020

Auto Servis Crnaić

Nakon dugačke zime napokon dolazi proljeće. To znači – toplije vrijeme, duži i sunčani dani i početak ljetnih vrućina. Iako svi uživamo u ovim lijepim danima, vožnja automobilom može biti neugodna zbog velike vrućine koja kroz staklo isijava u unutrašnjost automobila. Zato svaka vožnja automobilom postaje obilježena radom klime i ugodnim, hladnim zrakom koji iz nje izlazi.

Svaki vozač zna koliko je važno redovito održavati automobil te obavljati mali i veliki servis onako kako je to propisano. U tim servisima susrećemo se sa zamjenom filtera klime, ali mnogi ne znaju zašto se filter klime mijenja redovito i koja je točno njegova uloga.

Za što služi filter klime?

Kao što možemo pretpostaviti, filter klime (poznat i kao filter kabine ili filter prašine) služi za filtriranje zraka koji se direktno sa ceste kroz sustav ventilacije prenosi u unutrašnjost kabine. Naime, zrak koji se „usisava“ s ceste u unutrašnjost kabine automobila može biti zagađen i pun prašine. U tom slučaju je izuzetno važno imati funkcionalan filter kako bi sve te oku nevidljive čestice ostale izvan kabine Vašeg automobila.

Klima u automobilu

 

To je posebno važno za osobe lošijeg zdravlja ili za osobe koje su alergične na prašinu ili polen. Mnogi zapostavljaju mijenjanje filtera klime jer ne utječe na performanse i životni vijek automobila, ali treba se redovito mijenjati zbog očuvanja Vašeg zdravlja i zdravlja Vaših suputnika!

Iako se filter klime mijenja na svakom malom servisu automobila koji se obavlja svakih 10.000 do 15.000 prijeđenih kilometara, želite li sačuvati svoje zdravlje i pobrinuti se da u kabini Vašeg automobila ne dođe do izražaja neugodan miris koji izlazi iz otvora za klimu, mijenjajte filter klime i češće.

Osim navedenih zdravstvenih poteškoća koje loš ili star filter klime može prouzrokovati, zbog velikih nakupina prašine na samom filteru može doći do lošijeg rada klime, pa će se i stakla u unutrašnjosti vozila brže magliti, a odmagljivanje stakala će biti teže i sporije.

Kako se mijenja filter klime?

Kao što smo rekli, filter klime potrebno je zamijeniti barem jednom godišnje, ali preporuka je da se to čini i češće. No, kako promijeniti filter klime?

Mnogi proizvođači filtera za klime uz filter daju i upute o poziciji filtera i za njegovo mijenjanje. Filteri su najčešće montirani između kabine automobila i motora automobila, odnosno, ispod kontrolne ploče s vozačeve ili suvozačeve strane.

Ovisno o tipu automobila, zamjena filtera klime može biti izuzetno jednostavna, ali može biti i dosta komplicirana. Zato je najsigurnije svoj automobil dovesti u profesionalni autoservis kako bi stručno osoblje promijenilo filter klime Vašeg automobila. Tako ćete biti sigurni da je filter klime ispravno zamijenjen, a serviser će znati treba li dodatno dezinficirati klimu ili ju napuniti.

U Autoservisu Crnaić vršimo popravke klima uređaja, punjenje klime, čišćenje i mijenjanje filtera klime za sve marke vozila! Kontaktirajte nas i dovezite svoj auto na proljetno uljepšavanje!

 

 

Povezane vijesti

Kako reagirati u slučaju puknute gume?

Kako reagirati u slučaju puknute gume?

Pucanje gume je najgora noćna mora svakog vozača, ali vrlo je vjerojatno da će se svaki vozač barem jednom za svog života suočiti upravo s ovim problemom. Ono se može dogoditi iz nekoliko razloga i potrebno je znati kako pravilno reagirati kako ne biste bili opasnost...

5 savjeta za sigurnu noćnu vožnju!

5 savjeta za sigurnu noćnu vožnju!

Dolaskom ljeta sve se više putuje na godišnje odmore na more ili u posjet obitelji na drugom kraju države. No, zbog velikih vručina i gužvi na cestama tijekom dana, mnogi se vozači odlučuju na putovanje noću. Putovanje noću je mirnije i ugodnije zbog niže temperature,...

Kako pripremiti automobil za ljetno putovanje?

Kako pripremiti automobil za ljetno putovanje?

Polako nam se bliže lijepi i topli proljetni i ljetni dani. To znači da ćemo, za razliku od zimskih dana, sve češće  izlaziti iz kuće i boraviti u prirodi ili ići na zaslužene godišnje odmore. Naši su automobili samim time sve više u pokretu pa je posebno važno...

TREBAŠ SERVIS? DOGOVORI TERMIN U AS CRNAIĆ VINKOVCI