Kako pravilno dezinficirati automobil?

Majka u automobilu s kćeri dezinficira volan

Objavljeno 31/07/2021

Auto Servis Crnaić

Čistoća automobila nije samo njegova sjajna vanjština. Za stvarnu sliku potrebno je zaviriti unutra, a prema nekim istraživanjima, prosječan je volan četiri puta prljaviji od javnog toaleta! Nakon njega slijede ostala područja koja se često dodiruju poput pojaseva i kvaka na vratima. Automobilima prevozimo druge ljude, ljubimce, obavljamo manje i veće kupovine, konzumiramo hranu i piće unutra pa zapravo ovakvi podatci i nisu toliko čudni, ali su svakako zastrašujući.

Automobil često doživljavamo kao svoj drugi dom pogotovo ako mnogo vremena provodimo u njemu. Nije nam strano doticati svoju kožu, kosu ili lice nakon diranja kritičnih površina jer to činimo nesvjesno. Upravo je iz toga razloga bitno stvoriti rutinu dezinfekcije automobila.

Dezinfekcija automobila nije isto što i proljetno čišćenje. Ukoliko vam ona pređe u naviku, vremenski neće biti zahtjevna, a vaš će automobil odisati čistoćom i svježinom. Uz naše savjete koje možete pročitati u nastavku, lako je održavati čistoću automobila!

Uklonite prašinu i plijesan

U automobilu su šanse za razmnožavanje bakterija mnogo veće nego na otvorenim prostorima jer se ipak radi o jednom malom i zatvorenom prostoru. Većinu prašine, prljavštine i plijesni možete ukloniti usisavanjem unutrašnjosti i redovnim čišćenjem površina na kojima se oni nakupljaju.

Očistite filter zraka

Filter zraka u kabini je odgovoran za čišćenje zraka u automobilu. On bi se trebao mijenjati svakih 6 mjeseci, a osobito ako primijetite da zrak nije dovoljno hladan ili ako u automobilu cirkulira neugodan, pljesniv zrak. Ako držite zračni filter prljavim, to znači da će se bakterije koje se nakupljaju u ventilacijskom otvoru klima uređaja početi ‘’seliti’’ u dio automobila u kojem vi boravite.

Koristite sredstva koja su sigurna za automobile

Kao i kada čistite prozore ili računala, znate da morate koristiti posebna sredstva namijenjena baš tome. Tako i kada su automobili u pitanju – potrebno je koristiti kvalitetne dezinficijense koji su sigurni za automobile. Površine koje se često diraju su: upravljač, mjenjač, pojasevi, naslon za ruku, touchscreen, ručke na vratima, retrovizor itd. Ako su te površine očišćene i to kvalitetnim sredstvom, šanse za stvaranje virusa u vašem vozilu uvelike se smanjuju.

Očistite sjedala

Sjedala možete najprije očistiti usisavačem kako bi uklonili prašinu, mrvice i prljavštinu. Zatim ih možete oprati vodom sa sapunom ili otopinom na bazi alkohola. Ako imate kožna sjedala tada ih nježno operite krpom od mikrovlakana.

Odvedite automobil u autopraonicu

I na kraju, odvedite svoj automobil na zasluženo čišćenje u autopraonicu! Neka vaš automobil odiše čistoćom izvana kao i iznutra!

Ono što je potrebno svakom vlasniku automobila jest – rutina. Rutinski popravci, održavanje i čišćenje nužni su kako bi vaše vozilo bilo zdravo i sigurno. Neka vam uvijek pri ruci budu dezinfekcijske maramice i sprejevi za redovito čišćenje, a ako vas zanimaju rutinski popravci, slobodno kontaktirajte AS Crnaić i rado ćemo vam pomoći.

Povezane vijesti

Kako pravilno šlepati auto?

Kako pravilno šlepati auto?

  Ostanete li vam automobil na cesti u kvaru, a trebate ga odvesti do najbližeg servisa ili svog doma, na raspolaganju su vam dvije opcije - pozvati vučnu službu ili pozvati drugog vozača u pomoć koji će vas odšlepati. Vučna služba je jednostavnije i sigurnije...

Gdje je cijena goriva najjeftinija?

Gdje je cijena goriva najjeftinija?

Tankiranje polako, ali sigurno postaje luksuz za hrvatske standarde. Nikoga ne vesele novosti o poskupljenju goriva, a dolaskom hladnijeg vremena automobil sigurno biramo kao primarno prijevozno sredstvo. Kako vaš limeni ljubimac ne bi prezimio u garaži, potrebno je...

5 savjeta za sigurnu vožnju po magli

5 savjeta za sigurnu vožnju po magli

Svaka promjena vremena vozačima donosi vlastiti niz izazova. Dolaskom jeseni se, osim kiše, susrećemo i s maglom. Magla nije znak za uzbunu, nego samo za dodatan oprez. Za vožnju po magli potrebno je slijediti preporuke, a u nastavku možete pročitati naše savjete koje...

TREBAŠ SERVIS? DOGOVORI TERMIN U AS CRNAIĆ VINKOVCI