Kočenje motorom – Sve što trebate znati!

Stop svjetlo automobila

Objavljeno 04/03/2020

Auto Servis Crnaić

Svi znamo kako pravilno usporiti automobil – desna noga se makne sa papučice gasa i premjesti se na papučicu kočnice. Pritisak na papučicu kočnice djeluje kao poluga kojom pritišćemo glavni kočioni cilindar preko kojeg djelujemo na ostale cilindre u kotačima pomoću tekućine u kočnicama.

No, možemo primijetiti da automobil usporava i već u onom trenutku kada maknemo nogu s papučice gasa, čak i prije pritiska na papučicu kočnice. To se događa zbog sila koje djeluju na vozilo i motora koji više ne dobiva gorivo.

Ta se pojava naziva kočenje motorom.

Kako kočiti motorom?

Ako želimo automobil usporiti motornim kočenjem, postoji nekoliko stvari na koje moramo obratiti pozornost.

Prva i osnovna stvar je pustiti papučicu gasa. Samim time prekidamo dotok goriva u motor i automobil automatski počinje usporavati. Usporavanje se događa samo od sebe, a pritisak na papučicu kočnice će ubrzati zaustavljanje.

No, kod kočenja motorom ne smijemo koristiti papučicu kvačila osim u trenutku kad dođe do minimalnog okretaja motora i prebacivanja u niži stupanj prijenosa. Kada se to dogodi, prebacit ćemo u niži stupanj prijenosa i pustiti kvačilo, ali bez puštanja papučice kočnice kako ne bi došlo do ubrzavanja automobila.

Kada potpuno otpustimo spojku, možemo pustiti i papučicu kočnice. Taj proces ponavljamo sve do druge brzine, a kada dođe do minimalnog broja okretaja motora u drugoj brzini, vrijeme je da se pritisne spojka i da se automobil potpuno zaustavi

Papučicu kvačila pritisnite tek onda kad dođe do minimalnog broja okretaja motora kako biste prebacili u niži stupanj prijenosa!

U situacijama kada nemamo vremena kočiti motorom, ipak se preporuča da se nikada prvo ne stisne papučica kvačila! Tako se automobil može momentalno ubrzati i može doći do nepotrebnih opasnih situacija.

Kočenje motorom čuva kočnice automobila i produžuje njihov životni vijek jer manje opterećenja stavlja na njih prilikom zaustavljanja automobila. No, uz tu prednost, kočenje motorom pomaže i pri uštedi goriva.

To se događa jer otpuštanjem papučice gasa prekidamo dotok goriva u cilindre motora. Bez obzira na broj okretaja motora, otpuštanje papučice gasa zaustavlja dotok goriva u motor što rezultira smanjenom potrošnjom goriva. No, ova prednost vrijedi samo za automobile sa ručnim mjenjačem!

Kod automobila s automatskim mjenjačem, bez obzira jeste li otpustili papučicu gasa ili ne, motor uvijek dobiva onu količinu goriva koja mu je potrebna da ostane u pogonu.

Ovo je ujedno i razlog zašto se automobili s automatskim mjenjačem opravdano smatraju većim potrošaćima od onih s ručnim mjenjačem!

Najsigurniji način usporavanja

Svaki vozač je barem jednom u svom životu osjetio što znači proklizivanje na zaleđenoj cesti. Takvo iskustvo je zastrašujuće i opasno.

ABS sistem je omogućio sigurnije upravljanje automobilom i u najtežim zimskim uvjetima pa se i naglo kočenje može bolje kontrolirati, no i dalje je to nešto što pokušavamo izbjeći.

Kočenje motorom u zimskim uvjetima na cesti

Kočenje motorom je najsigurniji način usporavanja tijekom zimskih uvjeta na cesti!

 

U tom se slučaju motorno kočenje pokazalo kao najefektivniji i najsigurniji način zaustavljanja automobila! Naime, takvim kočenjem automobil zadržava stabilnost i daje vozaču priliku da postupno i smireno zaustavi automobil bez straha od priklizivanja.

Uz to, ABS sistem dosta brže troši kočione diskove pa ga je poželjno koristiti samo u situacijama kada je to prijeko potrebno, a u svim ostalim situacijama se preporuča kočenje motorom kako bi kočnice dulje ostale zdrave i funkcionalne!

Povezane vijesti

Kako reagirati u slučaju puknute gume?

Kako reagirati u slučaju puknute gume?

Pucanje gume je najgora noćna mora svakog vozača, ali vrlo je vjerojatno da će se svaki vozač barem jednom za svog života suočiti upravo s ovim problemom. Ono se može dogoditi iz nekoliko razloga i potrebno je znati kako pravilno reagirati kako ne biste bili opasnost...

5 savjeta za sigurnu noćnu vožnju!

5 savjeta za sigurnu noćnu vožnju!

Dolaskom ljeta sve se više putuje na godišnje odmore na more ili u posjet obitelji na drugom kraju države. No, zbog velikih vručina i gužvi na cestama tijekom dana, mnogi se vozači odlučuju na putovanje noću. Putovanje noću je mirnije i ugodnije zbog niže temperature,...

Kako pripremiti automobil za ljetno putovanje?

Kako pripremiti automobil za ljetno putovanje?

Polako nam se bliže lijepi i topli proljetni i ljetni dani. To znači da ćemo, za razliku od zimskih dana, sve češće  izlaziti iz kuće i boraviti u prirodi ili ići na zaslužene godišnje odmore. Naši su automobili samim time sve više u pokretu pa je posebno važno...

TREBAŠ SERVIS? DOGOVORI TERMIN U AS CRNAIĆ VINKOVCI